Series Set – 31

1. 20     24     33    49     74     ?
A) 115
B) 88
C) 96
D) 110
E) 123

Answer & Explanation

 Option D
Solution:
20 + 2^2 = 24
24 + 3^2 = 24
33 + 4^2 = 49
49 + 5^2 = 74
74 + 6^2 = 110

 

2. 1     ?     27    64     125
A) 8
B) 11
C) 12
D) 16
E) None of these

Answer & Explanation

  Option A
Solution:
1  = 1^3
? = 2^3 = 8
3 = 3^3
4 = 4^3
5 = 5^3

 

3. 12   14    17    13   ?   14   21    13
A) 11
B) 8
C) 10
D) 12
E) None of these

Answer & Explanation

 Option B
Solution:

12…..(+2)……14….(+3)…..17…..
(-4)……13……(-5)……8……(+6)……14……(+7)…..21…..(-8)…..13
+2, +3, -4, -5, +6, +7, -8

 

4. 5    11     ?      55      117
A) 22
B) 25
C) 33
D) 30
E) None of these

Answer & Explanation

  Option B
Solution:
5  * 2 + 1 = 11
11 * 2 + 3 = 25
25 * 2 + 5 = 55
55 * 2 + 7 = 117

 

5. 85     43    44    67.5     ?     345
A) 125
B) 140
C) 137
D) 112
E) None of these

Answer & Explanation

 Option C
Solution:
85 * 0.5 + 0.5 = 43
43 * 1 + 1 = 44
44 * 1.5 + 1.5 = 67.5
? = 67.5 * 2  + 2 = 137
137 * 2.5 + 2.5 = 345

 

6. 62    87    187    420    812    1437
A) 87
B) 187
C) 420
D) 812
E) None of these

Answer & Explanation

 Option C
Solution:
62 + 5^2 = 62 + 25 = 87
87 + 10^2 = 87 + 100 = 187
187 + 15^2 = 187 + 225 = 412
412 + 20^2 = 412 + 400 = 812
812 + 25^2 = 812 + 625 = 1437

 

7. 120    137    170    222    290   375
A) 137
B) 170
C) 222
D) 290
E) 375

Answer & Explanation

 Option B
Solution:
120 + 1 * 17 = 137
137 + 2 *17 = 171
171 + 3 * 17 = 222
222 + 4 * 17 = 290
290 + 5 * 17 = 375

 

8. 550   542   537   521    496   460
A) 496
B) 521
C) 537
D) 542
E) 460

Answer & Explanation

  Option D
Solution:
550 – 2^2 = 546
546 – 3^2 = 537
537 – 4^2 = 521
521 – 5^2 = 496
496 – 6^2 = 460

 

9. 12      48     168     500    1260   2520
A) 500
B) 168
C) 48
D) 1260
E) 2520

Answer & Explanation

  Option A
Solution:
12 * 4 = 48
48 * 3.5 = 168
168 * 3 = 504
504 * 2.5 = 1260
1260 * 2 = 2520

 

 

10. 24   536   487    703     670    742
A) 536
B) 487
C) 670
D) 703
E)742

Answer & Explanation

  Option C
Solution:
24 + 8^3 = 536
536  – 7^2 = 487
487 + 6^3 = 703
703 – 5^2 = 678
678 + 4^3 = 742

Leave a Comment

Your email address will not be published.