Ratio & Proportion (7)

1. Sachin’s age after 15 years will be 5 times his age 5 years back. Find out the present age of Sachin?
1. 10 years
2. 11 years
3. 12 years
4. 13 years

Answer & Explanation

Answer:- 1

Explanation :-Let the Present age of Sunil = x years

Therefore,  According to Question,
x + 15 = 5 (x – 5)
4x = 40
x = 10

 

2. Sandeep’s age after six years will be three-seventh of his father’s age. Ten years ago the ratio of their ages was 1 : 5. What is Sandeep’s father’s age at present?
1. 30 years
2. 40 years
3. 50 years
4. 60 years

Answer & Explanation

Answer:- 3

Explanation :-

Let Sandeep’s age 10 years ago = x years & His father’s age 10 years ago = 5x years
After 6 years, Sandeep’s age = (x + 10 +6) = x +16  & His father’s age = 5x+ 10 +6 = 5x + 16
According to Question , 16 = (3/7)(516)
7112 1548       => 8
His father’s present age = 510 = (× 8) +10 50 years

 

3. In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?
1. 6.25
2. 5.5
3. 7.4
4. 5

Answer & Explanation

Answer:- 1

Explanation :-

In the first 10 overs  Runs = 10 × 3.2 = 32
Total runs = 282
Remaining runs to be scored = 282 – 32 = 250
Remaining overs = 40
Run rate needed = 250 / 40= 6.25

 

4. X and Y invest Rs.21000 and Rs.17500 respectively in a business. At the end of the year, they make a profit of Rs.26400. What is the share of X in the profit?
1. Rs.14400
2. Rs.26400
3. Rs.12000
4. Rs.12500

Answer & Explanation

Answer:- 1

Explanation :-

Investment by X : Investment by Y = 21000 : 17500 = 6 : 5
Share of X in the profit = (26400/11) * 6 = 2400 * 6 = Rs. 14400

 

5. X starts a business with Rs.45000. Y joins in the business after 3 months with Rs.30000. What will be the ratio in which they should share the profit at the end of the year?
1. 1:2
2. 2:1
3. 1:3
4. 3:1

Answer & Explanation

Answer:- 2

Explanation :-

X invested for 12 month & Y invested for 9 months
Ratio of their investement (X : Y)= 45000 × 12 : 30000 × 9 = (45 × 12) : (30 × 9) 
X : Y = 3 × 12 × 
X : Y = 1

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.