Ratio & Proportion (4)

1. At present, the ratio between the ages of Shekhar and Shobha is 4 : 3. After 6 years, Shekhar’s age will be 26 years. Find out the age of Shobha at present?
1. 15 years
2. 14 years
3. 13 years
4. 12 years

Answer & Explanation

Answer:- 1

Explanation :-

Let the present age of Shekhar = 4x
&  the present age of Shobha = 3x
After 6 years , 4x + 6 = 26  =>v x = 5
The present age of Shobha = 3x = 3 *  5 = 15 years

 

2. My brother is 3 years elder to me. My father was 28 years of age when my sister was born while my mother was 26 years of age when I was born. If my sister was 4 years of age when my brother was born, then what was the age my father when my brother was born?
1. 35 years
2. 34 years
3. 33 years
4. 32 years

Answer & Explanation

Answer:- 4

Explanation :-

When my sister was born, Father’s age = 28 years
When my brother was born.My sister’s age = 4  years
Therefore, when my brother was bornfather’s age 28 + 4 = 32 years

 

3. The present ages of A,B and C are in proportions 4 : 7 : 9. Eight years ago, the sum of their ages was 56. What are their present ages (in years)?
1. Insufficient data
2. 16, 30, 40
3. 16, 28 40
4. 16, 28, 36

Answer & Explanation

Answer:- 4

Explanation :-

Lets suppose  the present ages of A, B, C are  4x, 7x, 9x respectively
=> (4x – 8) + (7x – 8) + (9x – 8) = 56
=> 20x = 80
=> x = 4
So their present ages are: A = 4 * 4 = 16 , B = 7 * 4 = 28 , C = 9 * 4 = 36

 

4. A person’s present age is two-fifth of the age of his mother. After 8 years, he will be one-half of the age of his mother. What is the present age of the mother?
1. 60
2. 50
4. 40
5. 30

Answer & Explanation

Answer:- 3

Explanation :-

Let the mother’s present age be x years.
Therefore, the person’s present age = (2/5 x) years.
After 8 years
[(2/5)x + 8)] = (1/2) (x + 8)
=> 4x + 80 = 5x + 40
=> x = 40

 

5. A is as much younger than B and he is older than C. If the sum of the ages of B and C is 50 years, what is definitely the difference between B and A’s age?
1. Data inadequate
2. 3 years
3. 2 years
4. 5 years

Answer & Explanation

Answer:- 1

Explanation :-

B’s age – A’s Age = A’s Age – C’s Age
B’s age + C’s Age = 2(A’s Age)
50 = 2(A’s Age)
A’s Age = 25
But we don’t know the age of B.
So The data is inadequate

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.