Video Explanation

- A horse and a cow were sold for Rs. 12000 each. The horse was sold at a loss of 20% and the cow at a gain of 20% The entire transaction resulted in?

1.no loss or gain

2.gain of Rs. 1000

3.loss of Rs. 1000

4.gain of Rs. 2000

5.None of these

Answer & Explanation

Answer:- 3

Explanation:-

CP of Horse = (12000/80)*100=15000

CP of Cow = (12000/120)*100=10000

Total CP=15000+10000=25000

Total SP = 12000+12000= 24000

Therefore ,There is a loss of Rs. 1000

- By selling 45 lemons for Rs 40, a man loses 20 %. How many should he sell for Rs 24 to gain 20 % in the transaction?

1.16

2.20

3.18

4.22

5.None of these

Answer & Explanation

Answer:- 3

Explanation:-

SP of 1 Lemon = 40/45 =8/9.

CP of 1 Lemon= ((8/9)/80)*100=10/9

For profit of 20 % :-

Let x be the no of Lemons

Therefore .

SP=24

SP=(120% of CP)*x

=> ((10/9)/100)*120*x=24

=> x= 18

3 .If the cost price is 25% of selling price. Then what is the profit percent.

1. 150%

2. 200%

3. 300%

4. 350%

5. None of these

Answer & Explanation

Answer:- 3

Explanation:-

Let’s assume S.P = 100

Therefore C.P. = 25

Profit = 100-25=75

Profit %age = (75/25) * 100 = 300%

- A book was sold for Rs 27.50 with a profit of 10%. If it were sold for Rs. 25.75, then what would have been the percentage of profit and loss?
- 2% Profit
- 3% Profit
- 2% Loss
- 3% Loss
- None of these

Answer & Explanation

Answer:- 2

Explanation:-

S.P = Rs.27.50

Then

Profit= 10%

So, C.P = Rs.(100/110 x 27.50)= Rs.25.

When S.P = Rs.25.75

Profit = Rs.(25.75 – 25) = Rs.0.75.

Profit % = (0.75/25×100)% =3%.

- In terms of percentage profit, which among following the best transaction.
- C.P. 36, Profit 17
- C.P. 50, Profit 24
- C.P. 40, Profit 19
- C.P. 60, Profit 29
- None of these

Answer & Explanation

Answer:- 4

Explanation:-

1.Profit% = (17/36) * 100 =47.22%

2.Profit% = (24/50) * 100 = 48%

3.Profit% = (19/40) * 100 =47.5%

4.Profit% = (29/60) * 100 =48.33%

Video Explanation