Profit and Loss (8)

Video Explanation


Q1. Reshu bought 4 dozen oranges at Rs 12 per dozen and 2 dozen oranges at Rs 16 per dozen. She soldthem all to earn 20% profit. At what price per dozen did he sell the oranges ?.
1.14.4
2.16.8
3.16
4.19.2
5.None of these

Answer & Explanation

Answer:- 3

Explanation :-

Total CP = (12*4 + 16 *2) = 80
SP (6 dozen oranges) = [(120/100 )* 80)] = 96
SP per dozen =96/6= Rs.16

 

Q2. Amit bought a radio set and spent Rs 110 on its repairs. He then sold it to B at 20% profit, B sold it to C at a loss’ of 10 % and C sold it for Rs 1188 at a profit of 10 %. What is the amount for which A bought the radio set?
1.Rs 850
2.Rs 930
3.Rs 890
4.Rs 950
5.None of these

Answer & Explanation

Answer:- 3

Explanation :-

Let the CP of Radio set =X
110% of 9O% of 120% of X = 1188
[(110/100)*(90/100)*(120/100)*X] = 1188
1188X = 118800
X=1000
Money Spent on repair=110
Therefore ,
He purchased it for Rs. (1000 -110) = Rs. 890.

 

Q3. Rahim buys mangoes at the rate of 3 kg for Rs 21 and sells them at 5 kg for Rs 50. To earn Rs 102 as profit, he must sell?
1.26 kg
2.34 kg
3.32 kg
4.56 kg
5.None of these

Answer & Explanation

Answer:- 2

Explanation :-

CP Of 1 kg Mangoes = 21/3= Rs 7
SP =50/5= Rs 10 and gains 3 Rs per kg
For profit of Rs.102 he must buy = (102/3) = 34 kg

 

Q4. Ram purchased 120 reams of paper at Rs 80 per ream. He spent Rs 280 on transportation, paid octroi at the rate of 40 paise per ream and paid Rs 72 to the coolie. If he wants to have a gain of 8 %, what must be the selling price per ream?
1.90
2.89
3.87.48
4.86
5.None of these

Answer & Explanation

Answer:- 1

Explanation :-

Total CP= Rs. (120 * 80 + 280 + ((40/100) * 120 )+ 72).
=> Rs. (9600 + 280+48 + 72)
=> Rs, 10000.
SP of 120 reams = 108% of Rs. 10000 = Rs. 10800.
SP per ream = Rs. [10800/120] = Rs. 90.

 

Q5. Ajay bought 15 kg of dal at the rate of Rs 14.50 per kg and 10 kg at the rate of Rs 13 per kg. He mixed the two and sold the mixture at the rate of Rs 15 per kg. What was his total gain in this transaction?
1.Rs 1.10
2.Rs 11
3.Rs 16.50
4.Rs 27.50
5.None of these

Answer & Explanation

Answer:- 4

Explanation :-

CP of 25 kg = Rs. (15 x 14.50 + 10 x 13)= Rs. 347.50.
SP of 25 kg = Rs. (25 x 15)= Rs. 375.
Profit = Rs. (375 — 347.50)= Rs. 27.50

Video Explanation


Leave a Comment

Your email address will not be published.