Profit and Loss (7)

Video Explanation

Q1. How many kilograms of sugar costing Rs. 9 per kg must be mixed with 27 kg of sugar costing Rs. 7 per kg so that there may be a gain of 10% by selling the mixture at Rs. 9.24 per kg?
1. 36 kg
2. 42 kg
3. 54 kg
4. 63 kg

Answer & Explanation

Answer:- 4

Explanation :-

Lets suppose x kg of sugar costs Rs 9 per kg
CP=(9.24/110)*100=8.4
Therefore,
9*x+27*7=8.4(27+x)
9x+189=226.8+8.4x
0.6x=226.8-189
0.6x=37.8
x=63 kg

 

Q2. The percentage profit earned by selling an article for Rs. 1920 is equal to the percentage loss incurred by selling the same article for Rs. 1280. At what price should the article be sold to make 25% profit?
1. Rs. 2000
2. Rs. 2200
3. Rs. 2400
4. Data inadequate

Answer & Explanation

Answer:- 1

Explanation :-

Lets suppose CP be X
and Profit & loss are same
Therefore , 1920-X=X-1280
2X=3200
X=1600
For profit of 25% ,SP=(125/100)*1600
=> Rs. 2000

 

Q3. Rohit bought paper sheets for Rs 7200 and spent Rs 200 on transport. Paying Rs 600, he had 330 boxes made, which he sold at Rs 28 each. His profit percentage is ?
1.15.5
2.60
3.40 .
4.35
5.None of these

Answer & Explanation

Answer:- 1

Explanation :-

Total CP= Rs. (7200+200+ 600)= Rs. 8000.
SP= Rs. (330 x 28) = Rs. 9240.
Profit= 9240-8000=1240
profit % = [1240/8000] * 100 = 15.5%

 

Q4. A producer of tea blends two varieties of tea from two tea gardens one costing Rs 18 per kg and another Rs 20 per kg in the ratio 5 : 3. If he sells the blended variety at Rs 21 per kg, then his gain percent is?
1.10
2.19
3.12
4.22
5.None of these

Answer & Explanation

Answer:- 3

Explanation :-

Suppose he bought 5 kg and 3 kg of tea.
CP = Rs. (5 x 18 + 3 x 20) = Rs. 150.
SP = Rs. (8 x 21) = Rs. 168.
Profit = 168 – 150 = 18
Profit % = (18/150) * 100 = 12%

 

Q5. If the cost price of 20 articles is equal to the selling price of 25 articles, what is the % profit or loss made by the merchant?
1.25% loss
2.25% profit
3.20% loss
4.20% profit
5.5% profit

Answer & Explanation

Answer:- 3

Explanation :-

Let the CP of 1 articles=  Rs 1
Therefore ,CP of 20 Articles=Rs 20
CP of 25 Articles= Rs 25
But SP of 25 Articles= 20
Profit=SP-CP=20-25= -5
i.e. Loss of Rs 5

Video Explanation

Leave a Comment

Your email address will not be published.