Profit and Loss (10)

Video Explanation


Q1. A fruit seller sells mangoes at the rate of Rs.9 per kg and thereby loses 20%. At what price per kg, he should have sold them to make a profit of 5%
1.  Rs 8.81
2.  Rs 9.81
3.  Rs 10.81
4.  Rs 11.81
5.  None of these

Answer & Explanation

Answer:- 4

Explanation :-

SP= 9 ( i.e. 80% of CP)
New SP (Having profit of 5%) = (9/80) * 105
=> Rs. 11.81

 

Q2. A shopkeeper sold an article for Rs 2564.36. Approximately what was his profit percent if the cost price of the article was Rs 2400
1.  4%
2.  5%
3.  6%
4.  7%
5.  None of these

Answer & Explanation

Answer:- 4

Explanation :-

Profit = SP – CP = 2564.36 – 2400=164.36
Profit %age = (164.36*100/2400) = 6.84 % = 7% approx

 

Q3. A man gains 20% by selling an article for a certain price. If he sells it at double the price, the percentage of profit will be.
1.  130%
2.  140%
3.  150%
4.  160%
5. None of these

Answer & Explanation

Answer:- 2

Explanation :-

Let’s suppose CP=100 ,
Therefore ,  SP=120
New SP after Doubling the price=120*2=240
Profit =240 – 100= 140

 

Q4. If the cost price of 12 pens is equal to the selling price of 8 pens, the gain percent is ?
1.  12%
2.  30%
3.  50%
4.  60%
5. None of these

Answer & Explanation

Answer:- 3

Explanation :-

Lets suppose CP of 1 pen =Rupee 1
Therefore,
CP of 8 pens = Re 8    &    CP of 12 pens = Re12
Selling price of 8 pens = 12
Profit = SP(8 pens) – CP(8 pens)=12-8=4
Profir %age = (4/8)*100 = 50%

 

Q5. A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples. Originally, he had:
1. 588 apples
2. 600 apples
3. 672 apples
4. 700 apples
5. None of These

Answer & Explanation

Answer:- 4

Explanation :-

Sold Apples = 40% o total apples
Remaining Apples = 60% of total Apples
60% of total apples = 420
Total apples = (420/60)*100=700 Apples

Video Explanation


Leave a Comment

Your email address will not be published.