Percentage 9

1. On my sister’s 15th birthday, she was 159 cm in height, having grown 6% since the year before. How tall was she the previous year?
1. 150 cm
2. 140 cm
3. 142 cm
4. 154 c

Answer & Explanation

 Answer:- 1

Explanation :-

let the age of my sister in previous year =x
159=x+6% of x
159=x+((6/100)*x)
159=(106/100)x
x=(159*100)/106
x=150 cm

2. Anil  gives his 35% of the money to his wife and gave 50% of the money to his sons. Remaining amount of Rs 11,250/- he kept with himself. What was total money he had?
(1) Rs 75,000        
(2) Rs 70,000    
(3) Rs 80,000   
(4) Rs 85,000    
(5) None of these

Answer & Explanation

Answer:- 1

Explanation :-

Anil gave money to his wifeand son =(35%+50%)=85% of the total money
remaining money =(100-85)%=15%
remaining money=11,250
Therefore,
15% of the total money =11250
total money = (11250*100)/15
total money= Rs. 75000

 

3. If the price of petrol increases by 25% and Benson intends to spend only an additional 15% on petrol, by how much % will he reduce the quantity of petrol purchased?
1. 8%
2. 7%
3. 10%
4. 6%

Answer & Explanation

Answer:- 1

Explanation :-

Suppose petrol Used=100ltrs
petrol price=100rs
total cost =100*100
Price incresed (25%)=125
Petrol used=10000/125=80 ltrs
He increased only 15% so that
=> 80*115/100
=>92%
Therefore
Reduced Quantity=(100-92)%=8%

4. Arun got 30% of the maximum marks in an examination and failed by 10 marks. However, Sujith who took the same examination got 40% of the total marks and got 15 marks more than the passing marks. What were the passing marks in the examination?
1. 90
2. 250
3. 75
4. 85

Answer & Explanation

Answer:- 4

Explanation :-

Arun got 30% marks
Sujith got 40% Marks
Difference between their marks =10%of total marks =(10+15)=25 marks
Arun got marks=(25/10)*30=75
Passing marks =75+10=85

5 . 30% of the men are more than 25 years old and 80% of the men are less than or equal to 50 years old. 20% of all men play football. If 20% of the men above the age of 50 play football, what percentage of the football players are less than or equal to 50 years?
1. 60%
2. 70%
3. 80%
4. 90%

Answer & Explanation

Answer:- 3

Explanation :-

Men are above the age of 50 years=20%
20% of these men play football.
Therefore,
20% of 20% = (20/100)*20
=>4% of the total men are football players above the age of 50 years.
20% of the men are football players. Therefore, 16% ie (20-4) % of the men are football players below the age of 50 years.
Therefore, the % of men who are football players and below the age of 50
=>(16/20)*100=80%

Leave a Comment

Your email address will not be published.