Table 61

Directions (Q. 1-5): These questions are based on the following information regarding the price changes that a certain pharmaceutical company is considering for its products.

Q1. A man is prescribed a combination of Antacid and Anti-Hypertensive in the ratio 2 : 3 for the first week and of Anti-Hypertensive and Anti-Flatulent in the ratio 3 : 4 for the second week. The purchased all the medicines under the existing price. His expenditure in the second week is what % more than in the first week?
1) 24% more
2) 18% less
3) 26% more
4) 25% less
5) Data Inadequate
Q2. If a family has a hypertensive and an asthmatic patient, where the person with hypertension has to consume three tablets of Anti-Hypertensive per day and the asthmatic patient has to take two tablets of Anti-Asthmatic every alternate day, what will be the increase in expenditure on the two patients for 30 days?
1) Rs 37.50
2) Rs 42.75
3) Rs 46.50
4) Rs 38.50
5) Rs 39.25
Q3. What is the percentage increase in the expenditure of a person for one year if he consumes 32 tablets of Antacid in one week?
Q4. A person is prescribed to take two spoonfuls of Expectorant thrice everyday for a period of 20 weeks. Assuming that each bottle of Expectorant contains 90 spoonfuls, find the expenditure according to the existing prices.
1) Rs 210
2) Rs 200
3) Rs 168
4) Rs 240
5) Rs 220
 
Q5. In the question no. (1), average cost per tablet for the first week is what % less than the average cost per tablet for the second week?
1) 17.9%
2) 17.02%
3) 24.5%
4) 25.6%
5) Can’t say

Answer & Explanation

1. 4;  The constant present in the first week combination is either similar or different from the constant present in the second week combination. Hence we can’t find the expenditures of first and second weeks.
Hence data inadequate.
2. 1; Three tablets/day would mean the hypertensive has to be taken 90 times in 30 days.
    The increase is of Rs 2.50 for 10 tablets
             Hence increase will be of 2.50 × 9 = 22.50 for 90 tablets
                    Asthmatic has to consume 30 tablets.
                    ∴ increase = 5.00 × 3 = 15.00
                    ∴ total increase = 22.50 + 15 = 37.50.

Leave a Comment

Your email address will not be published.