Data Sufficiency Set 25

Q1. Question: How many gift boxes were sold on Monday ?

Statements:

It was 10% more than the boxes sold on the earlier day i.e. Sunday.
Every third visitor to the shop purchased the box and 1500 visitors were there on Sunday
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

From II, we can conclude that (1500 * 3) = 500 boxes were sold on Sunday.

Thus, from I, we find that number of boxes sold on Monday = 500 + 10% of 500 = 550.

 

Q2. Question: In a certain code language, ‘297’ means ‘tie clip button’. Which number means ‘button’ in that language ?

Statements:

In that language, ‘926’ means clip your tie’.
In that language, ‘175’ means ‘hole and button’.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

In given statement and I, the common words are ‘tie’ and ‘clip’ and the common codes are ‘2’ and ‘9’. So, ‘2’ and ‘9’ are the codes for ‘tie’ and ‘clip’. Thus, in the given statement, ‘7’ means ‘button’. In given statement and II, the common code word ‘7’ represents the common word ‘button’.

 

Q3. Question: What is Sumit’s position from the right end in a row of children?

Statements:

There are 10 children between Sumit and Rajan.
Rajan is twentieth from the left end of the row of children.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, neither the number of children in the row is given nor the position of Sumit relative to Rajan is mentioned in any one of I or II.

 

Q4. Question: In a certain code, ‘nop al ed’ means They like flowers’. Which code word means ‘flowers’ ?

Statements:

‘id nim nop’ means ‘They are innocent’.
‘gob ots al’ means ‘We like roses’.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

In the given statement and I, the common word is ‘They’ and the common code word is ‘nop’. So, ‘nop’ is the code for ‘They’.

In the given statement and II, the common word is ‘like’ and the common code word is ‘al’. So, ‘al’ is the code for ‘like’.

Thus, in the given statement, ‘ed’ is the code for ‘flowers’.

 

Q5. Question: What is the code for ‘mangoes’ in the code language ?

Statements:

In that code language, ‘Te Le Pa Na’ means ‘You eat many mangoes’ and ‘Le Na Da’ means ‘You sell mangoes’.
In the code language, ‘Ge Na Se La Le’ means ‘They eat bananas and mangoes’ and ‘Ne De Le La’ means ‘Who others eat bananas’.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

In ‘You eat many mangoes’ and ‘Who others eat bananas’, the common word is ‘eat’ and the common code word is ‘Le’. So, ‘Le’ means ‘eat’.

In ‘You eat many mangoes’ and ‘They eat bananas and mangoes’, the common code word ‘Le’ stands for ‘eat’. So, the other common code word ‘Na’ stands for the other common word i.e. ‘mangoes’.

 

Q6. Question: In a row of five children A, B, C, D and E, who is standing in the middle ?

Statements:

D is to the immediate right of E and B is to the immediate left of E.
B is at the extreme left of the, row.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

From I, we have the order: B, E, D.

From II, B is at the extreme left of the row.

Thus, considering both I and II, we conclude that among the five children, D is the third and hence the middle child in the row.

 

Q7. Question: How many employees of Bank Z opted for VRS ?

Statements:

18% of the 950 officer cadre employees and 6% of the 1100 other cadre employees opted for VRS.
28% of the employees in the age-group of 51 to 56 and 17% of the employees in all other age-groups opted for VRS.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

From I, we have: number of employees who opted for VRS = 18% of 950 + 6% of 1100 = 171 + 66 = 237.

From II, we cannot get the required answer until and unless the number of employees in age-group 51 to 56 and other age-groups is known.

 

Q8. Question: Among M, N, D, P and K, who earns more than only the least earner among them ?

Statements:

N earns more than M and P but less than only D.
M earns more than P who earns less than K.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

From I, we have: N > M, N > P, D > N. Thus, we have: D > N > M > P or D>N> P>M.

But, from II, M earns more than P i.e. D > N > M > P. Also, since P earns less than K and N earns less than only D, so we have: D>N>K>M>P or D>N>M> K > P.

Hence, either K or M earns more than only the least earner i.e. P.

 

Q9. Question: What is Sachin’s rank from the top in a class of 25 students ?

Statements:

Sachin ranks three ranks above Amit who ranks 18th from the bottom.
Sachin’s rank from the top is two ranks below Deepti who ranks 23rd from the bottom.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

From I, We know that in a class of 25 students, Amit ranks 18th from the bottom and 8th from the top.

Sachin is three ranks above Amit and so, Sachin ranks 5th from the top.

From II, Deepti ranks 23rd from the bottom and hence, 3rd from the top. Sachin, being 2 ranks below Deepti, is, thus, 5th from the top.

 

Q10. Question: It is 8.00 p.m., when can Hemant get next bus for Ramnagar from Dhanpur?

Statements:

Buses for Ramnagar leave after every 30 minutes, till 10 p.m.
Fifteen minutes ago, one bus has left for Ramnagar.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

II reveals that the previous bus had left at 7.45 p.m. As given in I, the next bus would leave after 30 minutes i.e. at 8.15 p.m.

Leave a Comment

Your email address will not be published.