Data Sufficiency Set 24

Q1. Question: What time did the train leave today ?

Statements:

The train normally leaves on time.
The scheduled departure is at 14 : 30.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, even both I and II together do not reveal the exact time of departure of the train today.

 

Q2. Question: What does ‘$’ mean in a code language?

Statements:

‘5$#3’ means ‘flowers are really good’.
‘7#35’ means ‘good flowers are available’.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

In I and II, the common codes are ‘5’, ‘#’ and ‘3’ and the common words are ‘flowers’, ‘are’ and ‘good’. Thus, in I, the remaining code ‘$’ stands for ‘really’.

 

Q3. Question: How many sons does D have ?

Statements:

A’s father has three children.
B is A’s brother and son of D.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

From both I and II together, we can conclude that A and B are the children of D, but the sex of A and the third child of D is not known. So, both I and II together are also not sufficient to answer the question.

 

Q4. Question: How is M related to N?

Statements:

P, who has only two kids, M and N, is the mother-in-law of Q, who is sister-in-law of N.
R, the sister-in-law of M, is the daughter-in-law of S, who has only two kids, M and N.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

From I, we conclude that P is the mother of M and N, while Q is the daughter-in-law of P and sister-in-law of N. Thus, Q is M’s wife and hence, M is N’s brother.

From II, we conclude that M and N are the children of S. Also, R is the daughter-in-law of S and sister-in-law of M. So, R is N’s wife and thus, N is M’s brother. Hence, M is either brother or sister of N.

 

Q5. Question: What is the colour of the fresh grass ?

Statements:

Blue is called green, red is called orange, orange is called yellow.
Yellow is called white, white is called black, green is called brown and brown is called purple.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The colour of fresh grass is ‘green’ and as given in II, ‘green’ is called ‘brown’. So, the colour of fresh grass is ‘brown’.

 

Q6. Question: Which train did Aman catch to go to office ?

Statements:

Aman missed his usual train of 10.25 a.m. A train comes in every 5 minutes.
Aman did not catch the 10.40 a.m. train or any train after that time.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

From I and II, we conclude that Aman went to office by either 10.30 a.m. or 10.35 a.m. train.

 

Q7. Question: On which day of the week did Hitesh visit the zoo ?

Statements:

Hitesh did not visit zoo either on Tuesday or on Thursday.
Hitesh visited zoo two days before his mother reached his house which was day after Monday.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

According to I, Hitesh visited the zoo on any of the week days except Tuesday and Thursday.

According to II, Hitesh’s mother reached his house day after Monday i.e. on Tuesday.

Thus, Hitesh visited zoo two days before Tuesday i.e. on Sunday.

 

Q8. Question: The Chairman of a big company visits one department on Monday of every week except for the Monday of third week of every month. When did he visa/the Purchase department ?

Statements:

He visited Accounts department in the second week of September after having visited Purchase department on the earlier occasion.
He had visited Purchase department immediately after visiting Stores department but before visiting Accounts department.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

From I, we can conclude that the Chairman visited Purchase department on Monday of the first week of September.

The time of visit of no department is mentioned in II, which is, therefore, insufficient.

 

Q9. Question: What does ‘nip’ stand for in a code language ?

Statements:

In the code language, ‘that is very beautiful’ is written as ‘se nip sre num’
In the same code language, ‘my house is beautiful’ is written as ‘nip sto sre tip’.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

In I and II, the common codes are ‘nip’ and ‘sre’ and the common words are ‘is’ and ‘beautiful’ So, ‘nip’ and ‘sre’ are the codes for ‘is’ and ‘beautiful’. But, the exact word for ‘nip’ cannot be found out.

 

Q10. Question: What is the monthly salary of Prashant ?

Statements:

Prashant gets 15% more than Sumit while Sumit gets 10% less than Lokesh.
Lokesh’s monthly salary is Rs 2500.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

From both I and II, we find that:

Prashant’s salary = 115% of (90% of Rs 2500) = Rs 2587.50.

Leave a Comment

Your email address will not be published.