Data Sufficiency Set 23

Q1. Question: How is ‘No’ coded in the code language ?

Statements:

‘Ne Pa Sic Lo’ means ‘But No None And’ and ‘Pa Lo Le Ne’ means ‘If None And But’.
‘Le Se Ne Sic’ means ‘If No None Will’ and ‘Le Pi Se Be’ means ‘Not None If All’.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

In the two statements given in I, the common words are ‘But’, ‘None’, ‘And’ and the

common code words are ‘Ne’, ‘Pa’, ,’Lo’. So, ‘Ne’, ‘Pa’ and ‘Lo’ are codes for ‘But’, ‘None’ and ‘And’. Thus, in the first statement, ‘Sic’ is the code for ‘No’.

 

Q2. Question: Who among P, Q, T, V and M is exactly in the middle when they are arranged in ascending order of their heights ?

Statements:

V is taller than Q but shorter than M.
T is taller than Q and M but shorter than P.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

From I, we have: M > V > Q.

From II, we have: T > Q, T > M, P > T.

Combining the above two, we have: P>T>M>V>Q i.e. Q<v<m<t<p.< p=””></v<m<t<p.<>

Clearly, M is in the middle.

 

Q3. Question: Which code word stands for ‘good’ in the coded sentence ‘sin co bye’ which means ‘He is good’ ?

Statements:

In the same code language, ‘co mot det’ means ‘They are good’.
In the same code language, ‘sin mic bye’ means ‘He is honest’.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

In the given statement and I, the common word is ‘good’ and the common code word is ‘co’. So, ‘co’ is the code for ‘good’.

In the given statement and II, the common words are ‘He’ and ‘is’ and the common code words are ‘sin’ and ‘bye’. So ‘sin’ and ‘bye’ are the codes for ‘He’ and ‘is’. Thus, in the given statement, ‘co’ is the code for ‘good’.

 

Q4. Question: What is the numerical code for ‘water’ in a certain code ?

Statements:

The code for ‘give me water’ is ‘719’.
The code for ‘you can bring water for me’ is written as ‘574186’.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

In I and II, the common words are ‘me’ and ‘water’ and the common code numbers are ‘7’ and ‘1’. So, the code for ‘water’ is either ‘7’ or ‘1’.

 

Q5. Question: How many visitors saw the exhibition yesterday ?

Statements:

Each entry pass holder can take up to three persons with him/her.
In all, 243 passes were sold yesterday.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

From I and II, we find that maximum (243 x 3) i.e. 729 visitors saw the exhibition.

But the exact number cannot be determined.

 

Q6. Question: Gaurav ranks eighteenth from the top in a class. What is his rank from the last?

Statements:

There are 47 students in the class.
Jatin who ranks 10th in the same class, ranks 38th from the last.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

From I, we conclude that in a class of 47 students, Gaurav ranks 18th from the top and hence 30th from the last.

From II, we conclude that there are 9 students above and 37 students below Jatin in rank. Thus, there are (9 + 1 + 37) = 47 students in the class.

So, Gaurav who ranks 18th from the top, is 30th from the last.

 

Q7. Question: What is the rank of P from the bottom in a class of 30 students ?

Statements:

M is third from the top and there are five students between M and P.
The rank of K is fourth from the bottom and there are 17 students between K and P.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

From I, we conclude that P is 9th from the top. Thus, in a class of 30 students, P ranks 22nd from the bottom.

From II, we conclude that P is 22nd from the bottom.

 

Q8. Question: In a row of five buildings – P, Q, R, S and T, which building is in the middle ?

Statements:

Buildings S and Q are at the two extreme ends of the row.
Building ,T is to the right of building R.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

From I, we have the order : S, -, -, -, Q. From II, we have the order : R, T. Combining the above two, we get two possible orders : S, R, T, P, Q or S, P, R, T, Q. Thus, either T or R is in the middle.

 

Q9. Question: How many speeches were delivered in the two days’ programme ?

Statements:

18 speakers were invited to give at least one speech (maximum of two speech), out of which one-sixth of the speakers could not come.
One-third of the speakers gave two speeches each.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

From I, we find that number of speakers who attended programme =18-(1/6) of 18 = 15.

From II, we find that one-third of 15 i.e. 5 speakers gave 2 speeches each, while each of the remaining 10 speakers delivered only one speech.

So, total number of speeches delivered = (5 x 2 + 10 x 1) = 20.

 

Q10. Question: Among five friends, who is the tallest ?

Statements:

D is taller than A and C.
B is shorter than E but taller than D.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

From I, we have: D > A, D > C.

From II, we have: E > B > D.

Combining the above two, we get :E > B > D > A > C or E > B > D >C > A.

Thus, E is the tallest.

Leave a Comment

Your email address will not be published.