Data Sufficiency Set 22

Q1. Question: What is Nitin’s rank from the top in a class of forty students ?

Statements:

There are ten students between Nitin and Deepak.
Deepak is twentieth from the top.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Since there are ten students between Nitin and Deepak, so Nitin may be eleven ranks above or below Deepak. Thus, Nitin may be 9th or 31st from the top.

 

Q2. Question: Which direction is Sunny facing now ?

Statements:

If Sunny turns to his right and again turns to his right, he will be facing North.
If Sunny walks some distance and turns left and again walks some distance, then his face will be towards left of Dinesh who is facing South.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

From I, we conclude that Sunny is facing South, since a person facing South shall face North on turning to his right, twice.

From II, we know that after walking, Sunny shall face towards left of Dinesh facing South i.e. East and a person walking southwards shall face East on turning to ‘his left.

Thus, Sunny is facing South.

 

Q3. Question: T studies in which of the schools B, C, D, E and F ?

Statements:

T does not study in the same school as either R or J.
R and J study in schools D and F respectively.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

As given in I and II, R studies in school D and J studies in school F. So, T does not study in school D or school F. Thus, T studies in any one of the schools B, C or E.

 

Q4. Question: How is Divya related to Shaloo ?

Statements:

Divya’s mother is sister of Shaloo’s father.
Shaloo is the daughter of Divya’s grandfather’s only child.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

From I, we conclude that Divya’s mother is Shaloo’s aunt or Divya is Shaloo’s cousin.

Now, Divya’s grandfather’s only child is Divya’s parent. So, from II, we conclude that Shaloo and Divya are daughters of the same parents i.e. Divya is Shaloo’s sister.

 

Q5. Question: How many New Year’s greeting cards were sold this year in your shop ?

Statements:

Last year 2935 cards were sold.
The number of cards sold this year was 1.2 times that of last year.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

From both I and II, we find that the number of cards sold this year = (2935 x 1.2) = 3522.

 

Q6. Question: On which day in April is Gautam’s birthday?

Statements:

Gautam was born exactly 28 years after his mother was born.
His mother will be 55 years 4 months and 5 days on August 18 this year.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, the birthday of Gautam’s mother can be found out from II and then Gautam’s birthday can be determined using the fact given in I.

 

Q7. Question: What is the code for ‘is’ in the code language ?

Statements:

In the code language, ‘shi tu ke’ means ‘pen is blue’.
In the same code language, ‘ke si re’ means ‘this is wonderful’.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

In I and II, the common word is ‘is’ and the common code word is ‘ke’. So, ‘ke’ is the code for ‘is’.

 

Q8. Question: Among A, B, C, D and E, who is in the middle while standing in a row ?

Statements:

C, who is third to the left of D, is to the immediate right of A and second to the left of E.
C is second to the left of E, who is not at any of the ends and who is third to the right of A. D is at one of the ends.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

From each one of I and II, we get the order : A, C, B, E, D. Clearly, B is in the middle.

 

Q9. Question: Among A, B, C, D, E and F, who is the heaviest ?

Statements:

A and D are heavier than B, E and F but none of them is the heaviest.
A is heavier than D but lighter than C.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

From I, we conclude that since none of A and D is the heaviest and each one of B, E and F is lighter than both A and D, so C is the heaviest.

Leave a Comment

Your email address will not be published.