Data Sufficiency Set 21

Q1. Question: What is Gagan’s age ?

Statements:

Gagan, Vimal and Kunal are all of the same age.
Total age of Vimal, Kunal and Anil is 32 years and Anil is as old as Vimal and Kunal together.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

As given in I and II, we have: G = V = K, V + K + A = 32 and A = V + K.

Putting V + K = A in V + K + A = 32, we have: 2A = 32 or A = 16.

Thus, V + K = 16 and V = K. So, V = K = 8. Thus, G = 8.

 

Q2. Question: In a certain code, ’13’ means ‘stop smoking’ and ’59’ means ‘injurious habit’. What do ‘9’ and ‘5’ mean respectively in that code ?

Statements:

‘157’ means ‘stop bad habit’.
‘839’ means ‘smoking is injurious’.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

’59’ means ‘injurious habit’ and ‘157’ means ‘stop bad habit’ (from I). Thus, the common code number ‘5’ stands for common word ‘habit’. So, ‘9’ represents ‘injurious’. Hence, I is sufficient.

Also, ’59’ means ‘injurious habit’ and ‘839’ means ‘smoking is injurious’. Thus, the common code number ‘9’ stands for common word ‘injurious’. So, ‘5’ represents ‘habit’. Thus, II is also sufficient.,

 

Q3. Question: How much money do Vivek and Suman have together ?

Statements:

Suman has 20 rupees less than what Tarun has.
Vivek has 30 rupees more than what Tarun has.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

From I, we have: S = T – 20.

From II, we have: V = T + 30.

Thus, from both I and II, we have: V + S = (T + 30) + (T – 20) = (2 T + 10).

So, to get the required amount, we need to know the amount that Tarun has.

 

Q4. Question: Among Monika, Anita, Sonal, Ratna and Tanvy, who came last for the programme ?

Statements:

Monika came after Anita but not after Tanvy.
Ratna came after Tanvy but not after Sonal.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

From I, we have the order : A, M, T.

From II, we have the order: T, R, S.

Combining the above two, we get the order: A, M, T, R, S.

Thus, Sonal came last for the programme.

 

Q5. Question: Who among P, Q, R, S and T is the lightest?

Statements:

R is heavier than Q and T but lighter than S.
S is not the heaviest.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

From I, we have: R>Q, R>T, S>R i.e. S>R>Q>T or S>R>T>Q.

From II, S is not the heaviest. So, P is the heaviest. Thus, we have: P > S > R > Q > T or P > S > R > T > Q. Hence, either T or Q is the lightest.

 

Q6. Question: How is T related to K?

Statements:

K has two sons; one of the sons is A.
The mother of T has only two sons – Aand B.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

From II, we know that T’s mother has only two sons, A and B. This implies that T is the sister of both A and B. But, from I, A is also K’s son. So, T is the daughter of K.

 

Q7. Question: What is the shortest distance between Devipur and Durgapur ?

Statements:

Durgapur is 20 kms away from Rampur.
Devipur is 15 kms away from Rampur.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, the distance of each village from Rampur is given in I and II. But nothing about their relative positions is mentioned. So, the distance between the two villages cannot be calculated.

 

Q8. Question: How is A related to D ?

Statements:

B is the brother of A.
B is D’s son.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

From I and II, we conclude that A is either son or daughter of D.

 

Q9. Question: Manoj, Prabhakar, Akash and Kamal are four friends. Who among them is the heaviest ?

Statements:

Prabhakar is heavier than Manoj and Kamal but lighter than Akash.
Manoj is lighter than Prabhakar and Akash but heavier than Kamal.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

From I, we have: P > M, P > K, A > P.

Thus, A > P > M > K or A > P > K > M. So, Akash is the heaviest.

From II, we have: P > M, A > M, M > K.

Thus, A > P > M > K or P > A > M > K. So, either Akash or Prabhakar is the heaviest.

 

Q10. Question: Vinod’s and Javed’s salaries are in the proportion of 4 : 3 respectively. What is Vinod’s salary ?

Statements:

Javed’s salary is 75% that of Vinod’s salary.
Javed’s salary is Rs 4500.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Statement I is merely an interpretation of the information contained in the question.

However, Vinod’s salary can be ascertained from II as follows : Let Vinod’s and Javed’s salaries be 4x and 3x respectively. Then, 3x = 4500 or x = 1500. Therefore Vinod’s salary = 4x = Rs. 6000.

Leave a Comment

Your email address will not be published.