Data Sufficiency Set 20

Q1. Question: Among T, V, B, E and C, who is the third from the top when arranged in the descending order of their weights ?

Statements:

B is heavier than T and C and is less heavier than V who is not the heaviest.
C is heavier than only T.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

From I, we have: B > T, B > C, V > B. Thus, V is heavier than each one of B, T and C. But V is not the heaviest. So, E is the heaviest.

Thus, we have the order. E>V>B>T>C or E>V>B>C>T. Clearly, B is third from the top.

 

Q2. Question: Which word in the code language means ‘flower’ ?

Statements:

‘de fu la pane’ means ‘rose flower is beautiful’ and ‘la quiz’ means ‘beautiful tree’.
‘de la chin’ means ‘red rose flower’ and ‘pa chin’ means ‘red tea’.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

From the two statements given in I, the code for the only common word ‘beautiful’ can be determined.

From the two statements given in II, the code for the only common word ‘red’ can be determined.

In I and II, the common words are ‘rose and ‘flower’ and the common code words are ‘de’ and ‘la’. So, the code for ‘flower’ is either ‘de’ or ‘la’.

 

Q3. Question: How many students in a class play football ?

Statements:

Only boys play football.
There are forty boys and thirty girls in the class.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

It is not mentioned whether all the boys or a proportion of them play football.

 

Q4. Question: Who is C’s partner in a game of cards involving four players A, B, C and D ?

Statements:

D is sitting opposite to A.
B is sitting right of A and left of D.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Clearly, each of the given statements shows that B is sitting opposite to C or B is the partner of C.

 

Q5. Question: On a T.V. channel, four serials A, B, C and D were screened, one on eacn day, on four consecutive days but not necessarily in that order. On which day was the serial C screened ?

Statements:

The first serial was screened on 23rd, Tuesday and was followed by serial D.
Serial A was not screened on 25th and one serial was screened between serials A and B.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

From I, we know that the serials were screened on 23rd, 24th, 25th and 26th.

Clearly, D was screened second i.e. on 24th, Wednesday.

From II, we know that one serial was screened between A and B.

So, A and B were screened first and third, i.e. on 23rd and 25th. But, A was not screened on 25th.

So, A was screened on 23rd and B on 25th. Thus, C was screened on 26th, Friday.

 

Q6. Question: How is Sulekha related to Nandini ?

Statements:

Sulekha’s husband is the only son of Nandini’s mother.
Sulekha’s brother and Nandini’s husband are cousins.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

From I, we conclude that Sulekha is the wife of Nandini’s mother’s only son i.e. Nandini’s brother. Thus, Sulekha is Nandini’s sister-in-law.

From II, we conclude that Sulekha is the cousin of Nandini’s husband, which implies that Sulekha is Nandini’s sister-in-law.

 

Q7. Question: Can Ritesh retire from office X in January 2006, with full pension benefits ?

Statements:

Ritesh will complete 30 years of service in office X in April 2000 and desires to retire.
As per office X rules, an employee has to complete minimum 30 years of service and attain age of 60. Ritesh has 3 years to complete age of 60.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, the facts given in I and II contain two conditions to be fulfilled to get retirement and also indicate that Ritesh fulfills only one condition out of them.

 

Q8. Question: What is the code for ‘or’ in the code language?

Statements:

‘nik sa te’ means ‘right or wrong’, ‘ro da nik’ means ‘he is right’ and ‘fe te ro’ means ‘that is wrong’.
‘pa nik la’ means ‘that right man’, ‘sa ne pa’ means ‘this or that’ and ‘ne ka re’ means ‘tell this there’.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

I. In ‘right or wrong’ and ‘he is right’, the common word is ‘right’ and the common code word is ‘nik’. So ‘nik’ means ‘right’. In ‘right or wrong’ and ‘that is wrong’, the common word is ‘wrong’ and the common code word is ‘te’. So, ‘te’ means ‘wrong’.

Thus, in ‘right or wrong’, ‘sa’ is the code for ‘or’. II. In ‘that right man’ and ‘this or that’, the common word is ‘that’ and the common code word is ‘pa’. So, ‘pa’ means ‘that’. In ‘this or that’ and ‘tell this there’, the common word is ‘this’ and the common code word is ‘ne’. So, ‘ne’ means ‘this’. Thus, in ‘this or that’, ‘sa’ is the code for ‘or’.

 

Q9. Question: Madan is elder than Kamal and Sharad is younger than Arvind. Who among them is the youngest ?

Statements:

Sharad is younger than Madan.
Arvind is younger than Kamal.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

As given, we have: M > K, A > S.

From II, K > A. Thus, we have: M > K > A > S.

So, Sharad is the youngest. From I, M > S. Thus, we have: M>K>A>S or M>A>K>S or M>A>S>K.

 

Q10. Question: On which date in August was Kapil born ?

Statements:

Kapil’s mother remembers that Kapil was born before nineteenth but after fifteenth.
Kapil’s brother remembers that Kapil was born before seventeenth but after twelfth.
A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C. Either I or II is sufficient
D. Neither I nor II is sufficient
E. Both I and II are sufficient

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

From I, we conclude that Kapil was born on any one of the dates among 16th, 17th and 18th.

From II, we conclude that Kapil was born on any one of the dates among 13th, 14th, 15th and 16th.

Thus, from both I and II, we conclude that Kapil was born on 16th August.

Leave a Comment

Your email address will not be published.