Strong & Weak Arguments Set 8

Q1. Statement: Are nuclear families better than joint families?

Arguments:

No. Joint families ensure security and also reduce the burden of work.
Yes. Nuclear families ensure greater freedom.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, with so many people around in a joint family, there is more security. Also, work is shared. So, argument I holds. In nuclear families, there are lesser number of people and so lesser responsibilities and more freedom. Thus, II also holds.

 

Q2. Statement: Should government stop spending huge amounts of money on international sports?

Arguments:

Yes. This money can be utilized for upliftment of the poor.
No. Sports persons will be frustrated and will not get international exposure.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, spending money on sports cannot be avoided merely because it can be spent on socio-economic problems. So, argument I does not hold. Also, if the expenses on sports are curtailed, the sports persons would face lack of facilities and training and our country will lag behind in the international sports competitions. So, II holds.

 

Q3. Statement: Should the railways immediately stop issuing free passes to all its employees?

Arguments:

No. The employees have the right to travel free.
Yes. This will help railways to provide better facility.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The free passes given to railway employees is a privilege for them, not their right. So, argument I does not hold. Argument II seems to be vague.

 

Q4. Statement: Should there be compulsory medical examination of both the man and the woman before they marry each other?

Arguments:

No. This is an intrusion to the privacy of an individual and hence cannot be tolerated.
Yes. This will substantially reduce the risk of giving birth to children with serious ailments.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, such a step would help to prevent the growth of diseases like AIDS. So, only argument II is strong.

 

Q5. Statement: Should there be a ban on product advertising?

Arguments:

No. It is an age of advertising. Unless your advertisement is better than your other competitors, the product will not be sold.
Yes. The money spent on advertising is very huge and it inflates the cost of the product.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, it is the advertisement which makes the customer aware of the qualities of the product and leads him to buy it. So, argument I is valid. But at the same time, advertising nowadays has become a costly affair and the expenses on it add to the price of the product. So, argument II also holds strong.

 

Q6. Statement: Should luxury hotels be banned in India?

Arguments:

Yes. They are places from where international criminals operate.
No. Affluent foreign tourists will have no place to stay.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, the luxury hotels are a mark of country’s standard and a place for staying for the affluent foreign tourists. So, argument II holds. Argument I is not a strong reason because ban on hotels is not a way to do away with the activities of international criminals.

 

Q7. Statement: Should shifting agriculture be practised?

Arguments:

No. It is a wasteful practice.
Yes. Modern methods of farming are too expensive.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, shifting agriculture is a practice in which a certain crop is grown on a land and when it becomes infertile it is left bare and another piece of land is chosen. Clearly, it is a wasteful practice. So, only argument I holds.

 

Q8. Statement: Should our country extend generous behaviour and goodwill to our erring and nagging neighbours?

Arguments:

Yes. Goodwill always pays dividend.
No. Our generous behaviour and goodwill will be considered as our weakness.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, a good behaviour may at some point of time lead to mutual discussions and peaceful settlement of issues in the long run. So, argument I holds strong. However, such behaviour may be mistaken for our weakness and it would be difficult to continue with it if the other country doesn’t stop its sinister activities. Hence, II also holds.

 

9. Statement: Is pen mightier than a sword?

Arguments:

Yes. Writers influence the thinking of the people.
No. With the help of physical force one can conquer all.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Physical force can accomplish a task by compulsion, while the influential writings can mould the thinking of an individual and change his discretion into accomplishing the task wilfully. So, only argument I holds strong.

 

Q10. Statement: Should the sex determination test during pregnancy be completely banned?

Arguments:

Yes. This leads to indiscriminate female foeticide and eventually will lead to social imbalance.
No. People have a right to know about their unborn child.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Parents indulging in sex determination of their unborn child generally do so as they want to only a boy child and do away with a girl child. So, argument I holds. Also, people have a right to know only about the health, development and general well-being of the child before its birth, and not the sex. So, argument II does not hold strong.

Leave a Comment

Your email address will not be published.