Strong & Weak Arguments Set 6

Q1. Statement: Should religion be banned?

Arguments:

Yes. It develops fanaticism in people.
No, Religion binds people together.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Religion binds people together through the name of God and human values. But at the same time it may create differences and ill-will among people. So, either of the arguments holds strong.

 

Q2. Statement: Should India become a permanent member of UN’s Security Council?

Arguments:

Yes. India has emerged as a country which loves peace and amity.
No. Let us first solve problems of our own people like poverty, malnutrition.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

A peace-loving nation like India can well join an international forum which seeks to bring different nations on friendly terms with each other. So, argument I holds strong. Argument II highlights a different aspect. The internal problems of a nation should not debar it from strengthening international ties. So, argument II is vague.

 

Q3. Statement: Should fashionable dresses be banned?

Arguments:

Yes. Fashions keep changing and hence consumption of cloth increases.
No. Fashionable clothes are a person’s self expression and therefore his/her fundamental right.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, imposing ban on fashionable dresses will be a restriction on the personal choice and hence the right to freedom of an individual. So, only argument II is strong.

 

Q4. Statement: Should an organization like UNO be dissolved?

Arguments:

Yes. With cold war coming to an end, such organizations have no role to play
No, In the absence of such organizations there may be a world war.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

An organization like UNO is meant to maintain peace all over and will always serve to prevent conflicts between countries. So, its role never ends. So, argument I does not hold. Also, lack of such an organization may in future lead to increased mutual conflicts and international wars, on account of lack of a common platform for mutual discussions. So, argument II holds.

 

Q5. Statement: Should there be no place of interview in selection?

Arguments:

Yes, it is very subjective in assessment.
No. It is the only instrument to judge candidates’ motives and personality.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, besides interview, there can be other modes of written examination to judge candidates’ motives. So argument II is not strong enough. However, the interview is a subjective assessment without doubt. So, argument I holds.

 

Q6. Statement: Should family planning be made compulsory in India?

Arguments:

Yes. Looking to the miserable conditions in India, there is no other go.
No. In India there are people of various religions and family planning is against the tenets of some of the religions.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Family planning is an essential step to curb population growth. So, argument I holds strong. Also, family planning being against the tenets of some of the Indian religions, it is not necessary to make it compulsory. Instead, it can be enforced by creating public awareness of the benefits of family planning. So, argument II also holds.

 

Q7. Statement: Should income tax be abolished in India?

Arguments:

Yes. It is an unnecessary burden on the wage earners.
No. It is a good source of revenue.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Income -tax is levied so that every citizen can contribute a share of his earning towards the infrastructural development of the nation. So, argument I seems to be vague. However, income-tax is no doubt a good source of revenue for the government. Hence, argument II holds strong.

 

Q8. Statement: Should there be a ceiling on the salary of top executives of multinationals in our country?

Arguments:

Yes. Otherwise it would lead to unhealthy competition and our own industry would not be able to withstand that.
No. With the accent on liberalization of economy, any such move would be counter-productive. Once the economy picks up, this disparity will be reduced.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

In the absence of such a ceiling, the companies would be involved in a mutual competition of salaries, in a bid to attract the most competent professionals. So, argument I holds. Also, the prospects of increase in salary would encourage the officials to perform better in the interest of the company they serve, which would otherwise not be so if a ceiling is imposed. So, argument II also holds strong.

 

Q9. Statement: Should school education be made free in India?

Arguments:

Yes. This is the only way to improve the level of literacy.
No. It would add to the already heavy burden on the exchequer.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Making education free for all is not the only means to ensure literacy. An awareness needs to be aroused for this. So, argument I is vague. Also, such a step would require immense funds and lead to financial drain. So, argument II holds.

 

Q10. Statement: Should import duty on all the electronic goods be dispensed with?

Arguments:

No. This will considerably reduce the income of the government and will adversely affect the developmental activities.
No. The local manufacturers will not be able to compete with the foreign manufacturers who are technologically far superior.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Abolishing the import duty on electronic goods shall reduce the costs of imported goods and adversely affect the sale of the domestic products, thus giving a setback to the Indian electronics industry. So, argument II holds strong. Argument I does not provide a convincing reason.

Leave a Comment

Your email address will not be published.