Strong & Weak Arguments Set 14

Q1. Statement: Should the system of Lok Adalats and mobile courts be encouraged in India?

Arguments:

Yes. It helps to grant speedy justice to the masses.
Yes. The dispensing of minor cases at this level would reduce the burden on the higher courts.
No. These courts are usually partial in justice.
A. Only I and II are strong
B. Only II and III are strong
C. Only I and III are strong
D. All are strong
E. Only I is strong

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Courts are meant to judge impartially. So, argument III is vague. The system of local courts shall speed up justice by providing easy approach and simplified procedures, and thus ease the burden of the higher courts. So, I as well as II holds strong.

 

Q2. Statement: Should India acquire/manufacture the latest nuclear weapons?

Arguments:

Yes. The enemies of India are improving their weapons continuously and it becomes imperative to protect the sovereignty and integrity of the country.
No. Instead the money should be diverted to development activities.
No. The international community will isolate Indians and this will bring a setback to Indian economy.
No. It will be against our policy of maintaining world peace.
A. Only I is strong
B. Only I and IV are strong
C. Only I, II and IV are strong
D. All are strong
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, in the blind race for attaining nuclear powers, acquiring nuclear weapons is an inevitability to protect the country from the threat of nuclear powers. So, argument I holds strong. Also, defence of the country is as important as internal development. So, II does not hold. Argument III seems to be vague. Also, India intends to acquire nuclear weapons for self-defence and not aggression. So, argument IV also does not hold.

 

Q3. Statement: Should there be a complete ban on manufacture and use of firecrackers?

Arguments:

No. This will render thousands of workers jobless.
Yes. The firecracker manufacturers use child labour to a large extent.
Yes. This will be a concrete step to reduce noise and air pollution.
No. Use of firecrackers makes certain special occasions more lively and joyful.
A. Only I and II are strong
B. Only I and III are strong
C. Only III and IV are strong
D. Only I, II and III are strong
E. Only I, III and IV are strong

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, banning a product would surely render jobless the large number of workers involved in manufacturing it. Besides, firecrackers on burning produce explosive sounds and immense poisonous fumes, which cause both air and noise pollution. So, both arguments I and HI hold. However, to stop child labour, it is not necessary to close down the industry but strict laws against child abuse should be enforced and legal actions taken. Similarly, there are many other ways to make parties boisterous and special events enjoyable. Hence, II as well as IV does not hold strong.

 

Q4. Statement: Should “literacy” be the minimum criterion for becoming a voter in India?

Arguments:

No. Mere literacy is no guarantee of political maturity of an individual.
Yes. Illiterate people are less likely to make politically wiser decisions of voting for a right candidate or party.
No. Voting is the constitutional right of every citizen.
A. None is strong
B. Only I and II are strong
C. Only III is strong
D. Only II and III are strong
E. All are strong

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, illiterate people lack will power and maturity in thoughts. They may easily be misled into false convictions or lured into temptations to vote for a particular group. So, argument II holds. However, a person is literate does not mean that he is conscious of all political movements, which requires practical awareness of everyday events. Thus, I also holds strong. Besides, Constitution has extended the right to vote equally to all its citizens. Hence, III also holds.

 

Q5. Statement: Should there be only few banks in place of numerous smaller banks in India?

Arguments:

Yes. This will help secure the investor’s money as these big banks will be able to withstand intermittent market related shocks.
No. A large number of people will lose their jobs as after the merger many employees will be redundant.
Yes. This will help consolidate the entire banking industry and will lead to healthy competition.
A. None is strong
B. Only I and II are strong
C. Only II and III are strong
D. Only I and III are strong
E. All are strong

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The security of the investor’s money is not related to the size of the bank. Besides even after consolidation, the number of investors, their amounts and hence the duties shall remain the same and so no employees will be redundant. Reducing the number of smaller banks will also not affect the mutual competition among the banks. Thus, none of the arguments holds strong.

 

Q6. Statement: Should religion be taught in our schools?

Arguments:

No. Ours is a secular state.
Yes. Teaching religion helps inculcate moral values among children.
No. How can one dream of such a step when we want the young generation to fulfil its role in the 21st century.
A. All are strong
B. None is strong
C. Only I is strong
D. Only II is strong
E. Only I and III are strong

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Ours is a secular state does not mean that religion and religious values should be eradicated. In fact, these inculcate moral values. So, argument I is vague while argument II is strong. Also, teaching religion can in no way hinder the student’s capability to face the challenges of the 21st century.

 

Q7. Statement: Should the parliamentary elections in India be held every three years as against five years at present?

Arguments:

No. This will enhance wastage of money and resources.
Yes. This will help the voters to change non-performing representatives without much delay.
No. The elected representatives will not have enough time to settle and concentrate on developmental activities.
A. None is strong
B. Only I and II are strong
C. Only II and III are strong
D. Only I and III are strong
E. All are strong

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The election process entails exorbitant expenditure. So, holding elections very often will surely lead to wastage of money and resources. Thus, I holds strong. Also, the elected representatives need a considerable period of time to implement their policies and also convince the voters of their working. So, III holds strong while II does not.

 

Q8. Statement: Should the number of holidays of government employees be reduced?

Arguments:

Yes. Our government employees are having the maximum number of holidays among the countries of the world.
Yes. It is a sign of British legacy, why should we carry it further?
Yes. It will speed up work and all the pending jobs can be completed well in time.
No. Employees must be given ample spare time to spend with their family.
A. Only I and III are strong
B. Only III is strong
C. Only I, III and IV are strong
D. None is strong
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Reducing the number of holidays just because no other country gives so many holidays or it is a feature of a certain system which we have renounced, does not seem convincing. So, neither I nor II holds strong. However, this step would surely help to reduce the backlog of pending cases and dispense with the new cases much more quickly than before. So, III holds strong. Even if the holidays are reduced, only the avoidable or seemingly unnecessary ones shall be cut short and the national holidays shall still remain to enjoy. So, IV also does not hold.

 

Q9. Statement: Should class IV children have Board examination?

Arguments:

Yes. This will motivate the children to study and get higher marks, and thus more knowledge can be imbibed at a younger age.
No. The children will be forced to study and won’t enjoy the process.
Yes. In today’s competitive world the children need to be prepared right from the beginning to face such difficult examinations.
No. This will add pressure on tender aged children and leave very little time for them to play.
A. All are strong
B. Only I, II and IV are strong
C. Only II, III and IV are strong
D. Only I and III are strong
E. Only I and IV are strong

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Young children of class IV ought to be taught the basic fundamentals of subjects in a gradual process via practical examples and practice in a playful manner. They need not be made to study through compulsion and their age is not such as to bear the tension and burden of examinations. So, both II and IV hold strong. However, facing examinations at this stage shall prepare them to tackle the competitions in later life. So, III also holds. However, holding examinations cannot motivate such young and immature students, neither is it a way to make them learn more. So, I does not hold strong.

 

Q10. Statement: Should the rule of wearing helmet for both driver and pillion rider while driving a motor bike be enforced strictly?

Arguments:

Yes. It is a rule and rules should be followed strictly by all.
No. Each individual knows how to protect his own life and it should be left to his discretion.
No. It does not ensure safety as only the head is protected and rest of the body is not.
Yes. It is a necessity as head, being the most sensitive organ, is protected by the helmet.
A. None is strong
B. Only I and III are strong
C. Only I and IV are strong
D. Only II and IV are strong
E. All are strong

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Clearly, the rule has been devised for the safety of two-wheeler riders, as majority of two wheeler accidents result in direct fall of the rider, leading to head injury and finally death. And the objective of a rule cannot be fulfilled until it is followed by all and this requires strict enforcement. Thus, both I and IV hold strong, while III does not. Besides, it is the basic duty of the Government to look after the safety of the citizens and it ought not leave it to the discretion of the individuals. So, argument II does not hold strong.

Leave a Comment

Your email address will not be published.