Strong & Weak Arguments Set 13

Q1. Statement: Should people with educational qualification higher than the optimum requirements be debarred from seeking jobs?

Arguments:

No. It will further aggravate the problem of educated unemployment.
Yes. It creates complexes among employees and affects the work adversely.
No. This goes against the basic rights of the individuals.
Yes. This will increase productivity.
A. Only I and III are strong
B. All are strong
C. Only II and IV are strong
D. Only III is strong
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The issue discussed in the statement is nowhere related to increase in unemployment, as the number of vacancies filled in will remain the same. Also, in a working place, it is the performance of the individual that matters and that makes him more or less wanted, and not his educational qualifications. So, neither I nor II holds strong. Besides, the needs of a job are laid down in the desired qualifications for the job. So, recruitment of more qualified people cannot augment productivity. Thus, IV also does not hold strong. However, it is the right of an individual to get the post for which he fulfils the eligibility criteria, whatever be his extra merits. Hence, argument III holds strong.

 

Q2. Statement: Should India go in for computerization in all possible sectors?

Arguments:

Yes. It will bring efficiency and accuracy in the work.
No. It will be an injustice to the monumental human resources which are at present underutilized.
No. Computerization demands a lot of money. We should not waste money on it.
Yes. When advanced countries are introducing computers in every field, how can India afford to lag behind?
A. Only I is strong
B. Only I and II are strong
C. Only I and III are strong
D. Only II and III are strong
E. All are strong

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, the need of today is to put to better use the underutilized human resources. Computers with better and speedy efficiency can accomplish this. So, argument I holds, while II does not. Computerization is a much beneficial project and investment in it is not at all a waste. So, III is not strong. Further, development in a new field is not a matter of merely following up other countries. So, IV also does not hold strong.

 

Q3. Statement: Should all the school teachers be debarred from giving private tuitions?

Arguments:

No. The needy students will be deprived of the expertise of these teachers.
Yes. This is an injustice to the unemployed educated people who can earn their living by giving tuitions.
Yes. Only then the quality of teaching in schools will improve.
Yes. Now salary of these teachers is reasonable.
A. Only I and III are strong
B. Only I, II and III are strong
C. Only III and IV are strong
D. Only II, III and IV are strong
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Only III is strong. The lure of earning private tuitions reduces the efforts and devotion of the teachers towards the students in schools. So, if tuitions are banned, students can benefit from their teachers’ knowledge in the school itself. So, argument III holds strong while I does not. However, a person cannot be barred from earning more just because he already has a good salary. So, argument IV is vague. Further, the unemployed people thriving on tuitions can survive with the school teachers holding tuitions too, if they are capable enough to guide the students well. So, argument II also does not hold strong.

 

4. Statement: Should education be made compulsory for all children up to the age of 14?

Arguments:

Yes. This will help to eradicate the system of forced employment of these children.
Yes. This is an effective way to make the entire population educated.
No. We do not have adequate infrastructure to educate the entire population.
Yes. This would increase the standard of living.
A. All are strong
B. Only I, II and III are strong
C. Only I, II and IV are strong
D. Only II is strong
E. Only II and III are strong

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, today’s children are to make up future citizens of the country and so it is absolutely essential to make them learned, more responsible, more innovative and self-dependent by imparting them education. So, argument II holds strong while I and IV do not. Besides, the goal of literacy cannot be denied for want of infrastructure. So, argument III also does not hold.

 

5. Statement: Should trade unions be banned completely?

Arguments:

Yes. Workers can concentrate on production.
No. This is the only way through which employees can put their demands before the management.
Yes. Employees get their illegal demands fulfilled through these unions.
No. Trade unions are not banned in other economically advanced countries.
A. Only I is strong
B. Only II is strong
C. Only I and II are strong
D. Only I, II and III are strong
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, trade unions provide a common platform for the workers to voice their demands and protests and thus ensure that they are not subdued or exploited. So, argument II holds strong, while I and III do not. Besides, the idea of imitation of other countries in the implementation of a certain policy holds no relevance. So, argument IV also does not hold strong.

 

Q6. Statement: Should the public sector undertakings be kilo wed to adopt hire and fire policy?

Arguments:

Yes. This will help the public sector undertakings to get rid of non-performing employees and reward the performing employees.
No. This will give an unjust handle to the management and they may use it indiscriminately.
Yes. This will help increase the level of efficiency of these organizations and these will become profitable establishments.
A. None is strong
B. Only I and II are strong
C. Only II and III are strong
D. Only I and III are strong
E. All are strong

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

‘Hire and fire policy’ implies ‘taking up the performing employees and discarding the non-performing ones’. Clearly, such a policy would stand out to encourage employees to work hard and devotedly to retain their jobs and thus enhance productivity and profitability of the organizations. So, both arguments I and III hold strong. Argument II seems to be vague in the light of this.

 

Q7. Statement: Is caste-based reservation policy in professional colleges justified?

Arguments:

Yes. The step is a must to bring the underprivileged at par with the privileged ones.
No. It obstructs the establishment of a classless society.
Yes. This will help the backward castes and classes of people to come out of the oppression of upper caste people.
A. Only I and II are strong
B. Only II is strong
C. Only II and III are strong
D. Only I and III are strong
E. All are strong

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, capability is an essential criteria for a profession and reservation cannot ensure capable workers. So, neither I nor III holds strong. However, making one caste more privileged than the other through reservations would hinder the objectives of a classless society. So, argument II holds strong.

 

Q8. Statement: Should there be a complete ban on genetically modified imported seeds?

Arguments:

Yes. This will boost the demand of domestically developed seeds.
No. This is the only way to increase production substantially.
Yes. Genetically modified products will adversely affect the health of those who consume these products.
A. Only I and II are strong
B. Only II is strong
C. Only II and III are strong
D. Only I and III are strong
E. All are strong

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Genetically modified imported seeds have been specially formulated to increase the yield and quality of produce. So, argument II is strong. Besides, increase in production holds much more significance than the sale of domestically produced seeds. Thus, argument I does not hold. Also, the genetically modified seeds result in a producer of finer quality which is no way harmful to the consumer. So, III also does not hold strong.

 

Q9. Statement: Should the income generated out of agricultural activities be taxed?

Arguments:

No. Farmers are otherwise suffering from natural calamities and low yield coupled with low procurement price and their income should not be taxed.
Yes. Majority of the population is dependent on agriculture and hence their income should be taxed to augment the resources.
Yes. Many big farmers earn much more than the majority of the service earners and they should be taxed to remove the disparity.
A. Only I is strong
B. Only I and II are strong
C. Only II and III are strong
D. All are strong
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Clearly, if the income of farmers is not adequate, they cannot be brought under the net of taxation as per rules governing the Income Tax Act. So, I is not strong. Besides, a major part of the population is dependent on agriculture and such a large section, if taxed even with certain concessions, would draw in huge funds, into the government coffers. Also, many big landlords with substantially high incomes from agriculture are taking undue advantage of this benefit. So, both arguments II and III hold strong.

 

Q10. Statement: Should all the management institutes in the country be brought under government control?

Arguments:

No. The government does not have adequate resources to run such institutes effectively.
No. Each institute should be given freedom to function on its own.
Yes. This will enable to have standardized education for all the students.
Yes. Only then the quality of education would be improved.
A. None is strong
B. Only I, II and III are strong
C. Only I and III are strong
D. All are strong
E. Only III is strong

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, the government can pool up resources to run such institutes, if that can benefit the citizens. So, I does not hold strong. II does not provide any convincing reason. Also, it is not obligatory that government control over the institutes would ensure better education than that at present. So, both III and IV also do not hold.

Leave a Comment

Your email address will not be published.