Strong & Weak Arguments Set 12

Q1. Statement: Should girls learn arts like judo and karate?

Arguments:

Yes. It will enable them to defend themselves from rogues and ruffians.
No. They will lose their feminine grace.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Learning martial arts is necessary for girls for self-defence. So, argument I holds. However, argument II is vague since a training in these arts has nothing to do with their feminine grace.

 

Q2. Statement: Should India develop a national water grid by connecting all the rivers in the country?

Arguments:

No. This is not just possible as we do not have the technical knowhow.
Yes, this will greatly help the entire country by effectively channelizing the excess water to the areas having shortage.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

A single network of all the rivers in the country would surely enable a good distribution of water to all areas, So, argument II holds strong. Also, a policy beneficial to the nation cannot be hindered owing to lack of knowhow. Ways can be devised to build up such a network. So, argument I is vague.

 

Q3. Statement: Should individuals/institutes having treasures of national significance like Nobel Prizes, hand them over to the Central Government for their safe custody?

Arguments:

Yes. The individuals or institutions do not have enough resources to protect them.
No. These are the property of the individuals/institutions who win them and should be in their custody.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, the awards are given for individual excellence and perfection. So, only argument II holds strong.

 

Q4. Statement: Should there be reservation of seats and posts on communal basis?

Arguments:

Yes. It will check most of the inter-communal biases.
No, ours is a secular state.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, reservations on communal basis will increase inter-communal biases. So, argument I is vague. Also it will be against the secular policy, according to which no communal group is given preference over the others. So, only argument II holds.

 

Q5. Statement: Should octroi be abolished?

Arguments:

Yes. It will eliminate an important source of corruption.
No. It will adversely affect government revenues.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

‘Octroi’ is a custom duty. If octroi is abolished, the practice of bringing in things from foreign countries illegally will be abolished. So, argument I holds strong. Also, if octroi is abolished, the income to the government in the way of the duty paid shall be diminished. So, argument II also holds strong.

 

Q6. Statement: Should public holidays be declared on demise of important national leaders?

Arguments:

No. Such unscheduled holidays hamper national progress.
Yes. People would like to pay their homage to the departed soul.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, unscheduled and untimely holidays would naturally cause the work to suffer. So, argument I holds strong. Also, a holiday is not necessary to pay homage to someone. So, argument II is vague.

 

Q7. Statement: Should India support all the international policies of United States of America?

Arguments:

No. Many other powerful countries do not support the same.
Yes. This is the only way to gain access to USA developmental funds.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Our country cannot support USA’s policies blindly without analysis, just to gain monetary help. Also, we should not withdraw our support without considering the policies, just because some other nations have done so. So, none of the arguments holds strong.

 

Q8. Statement: Should words like ‘Smoking is injurious to health essentially appear on cigarette packs?

Arguments:

Yes. It is a sort of brainwash to make the smokers realize that they are inhaling poisonous stuff.
No. It hampers the enjoyment of smoking.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, such words on cigarette packs would warn the smokers beforehand of its adverse effects. So, argument I holds strong. However, smoking is a bad habit with long-term health hazards and is no means of enjoyment. So, argument II is vague.

 

Q9. Statement: Should the council of ministers once appointed be kept the same for the entire period intervening two elections?

Arguments:

No. Shuffling of ministers and portfolios is a healthy democratic process.
Yes. The ministers do not get a hold on their portfolio unless they are kept for a longer duration.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Shuffling of Cabinet ministers is just not a regular process, but a step to ensure proper working and implementation of schemes and avoid corruption. So, none of the arguments holds strong.

Leave a Comment

Your email address will not be published.