Strong & Weak Arguments Set 10

Q1. Statement: Should students take part in politics?

Arguments:

Yes. It inculcates in them qualities of leadership.
No. They should study and build up their career.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Clearly, indulgement in politics trains the students for future leadership but It sways them from the studies. So, either of the arguments I or II can hold.

 

Q2. Statement: Should the opinion polls predicting outcome of elections before the elections be banned in India?

Arguments:

Yes. This may affect the voters mind and may affect the outcome.
No. Such polls are conducted all over the world.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The opinion polls may influence the thinking of an individual and thus divert his mind from his original choice. So, argument I holds strong. Further, blindly imitating a policy followed by other countries holds no relevance. So, argument II is vague.

 

Q3. Statement: Should the political parties be banned?

Arguments:

Yes. It is necessary to teach a lesson to the politicians.
No. It will lead to an end of democracy.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, with the ban on political parties, candidates can independently contest elections. So, it will not end democracy. Thus, argument II does not hold. Argument I does not give a strong reason.

 

Q4. Statement: Should system of offering jobs only to the wards of government employees be introduced in all government offices in India?

Arguments:

No. It denies opportunity to many deserving individuals and government may stand to lose in the long run.
No. It is against the principle of equality, does not government owe its responsibility to all its citizens?
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Merit, fair selection and equal opportunities for all – these three factors, if taken care of, can help government recruit competent officials and also fulfil the objectives of the Constitution. Thus, both the arguments hold strong.

 

Q5. Statement: Should the vehicles older than 15 years be rejected in metros in India?

Arguments:

Yes. This is a significant step to lower down the pollution level in metros.
No. It will be very difficult for vehicle owners to shift to other parts in country because they will not get suitable job for their very existence.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, 15 year old vehicles are not Euro-compliant and hence cause much more pollution than the recent ones. So, argument I holds. Argument II is vague since owners of these vehicles need not shift themselves. They might sell off their vehicles and buy new ones – a small price which every citizen can afford for a healthy environment.

 

Q6. Statement: Should the tuition fees in all post-graduate courses be hiked considerably?

Arguments:

Yes. This will bring in some sense of seriousness among the students and will improve the quality.
No. This will force the meritorious poor students to stay away from post-graduate courses.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

A hike in fees is no means to make the students more serious in studies. So, argument I is vague. However, with the increase in fees, poor meritorious students would not be able to afford post-graduate studies. So, argument II holds.

 

Q7. Statement: Should the persons below the age of 18 years be allowed to join armed forces?

Arguments:

No. Persons below the age of 18 do not attain both physical and mental maturity to shoulder such burden.
Yes. This will help the country develop its armed forces which will serve the country for a longer time.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The armed forces must consist of physically strong and mentally mature individuals to take care of defence properly. So, argument I holds strong. Clearly, argument II holds no relevance.

 

Q8. Statement: Should all the infrastructural development projects in India be handed over to the private sector?

Arguments:

No. The private sector entities are hot equipped to handle such projects.
Yes. Such projects are handled by private sector in the developed countries.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, such projects if handed over to the private sector shall be given to a competent authority. So, argument I is vague. Also, imitating a policy on the basis that it worked out successfully in other countries holds no relevance. Thus, argument II also does not hold strong.

 

Q9. Statement: Should all the colleges in India be allowed to devise their own curriculum and syllabus for the vocational courses promoting self-employment?

Arguments:

Yes. This is an important step to generate employment opportunities.
No. This will affect the quality of education due to lack of uniformity in syllabus.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, colleges, if given a free hand, would through individual efforts come up with fresh, competent courses to draw in more students. This would open up new avenues for employment. So, argument I holds strong. In the light of this, argument II appears to be vague.

 

Q10. Statement: Should agriculture in rural India be mechanized?

Arguments:

Yes. It would lead to higher production.
No. Many villagers would be left unemployed.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, mechanization would speed up the work and increase the production. So, argument I is strong enough. Argument II is vague because mechanization will only eliminate wasteful employment, not create unemployment.

Leave a Comment

Your email address will not be published.