Blood Relation Set 22

Q1. If M x N means M is the daughter of N; M + N means M is the father of N; M % N means M is the mother of N and M – N means M is the brother of N then P % Q + R – T x K indicates which relation of P to K?

A. Daughter-in-law
B. Sister-in-law
C. Aunt
D. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

P % Q → P is the mother of Q

Q + R → Q is the father of R

R – T → R is the brother of T

Hence, → Q is the father of T

T x K → T is the daughter of K

Hence, → Q is the husband of K.

Therefore, P is the mother-in-law of K.

 

Q2. If P + Q means P is the brother of Q; P x Q means P is the father of Q and P – Q means P is the sister of Q, which of the following relations shows that I is the niece of K?

A. K + Y + Z – I
B. K + Y x I – Z
C. Z – I x Y + K
D. K x Y + I – Z

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

K + Y → K is the brother of Y

Y x I → Y is the father of I

Hence, → K is the uncle of I

and I – Z → I is the sister of Z

Hence, → I is the niece of K.

 

Q3. Pointing towards a girl, Abhisek says, “This girl is the daughter of only a child of my father.” What is the relation of Abhisek’s wife to that girl?

A. Daughter
B. Mother
C. Aunt
D. Sister

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Only the child of my father means ‘Abhisek’ himself. This means the girl is the daughter od Abhisek. Hence, Abhisek’s wife is the mother of the girl.

 

Q4. If A $ B means B is the father of A; A # B means B is the mother of A; A * B means B is the sister of A and A @ B means B is the husband of A, which of the following indicates that N is the grandmother of P?

A. P * Q # M $ N
B. P @ Q $ M # N
C. P # Q $ N * M
D. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

No answer description available for this question.

 

Q5. Anupam said to a lady sitting in a car, “The only daughter of the brother of my wife is the sister-in-law of the brother of your sister.” How the husband of the lady is related to Anupam?

A. Maternal uncle
B. Uncle
C. Father
D. Son-in-law

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Anupam’s son-in-law is the brother of the lady who was sitting in the car. Hence, the husband is also the son-in-law of Anupam.

 

Q6. If P + Q means P is the brother of Q; P x Q means P is the wife of Q and P % Q means P is the daughter of Q then which of the following means D is the uncle of A?

A. A % B x C + D
B. A x B + C % D
C. A + C % B x D
D. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

No answer description available for this question.

 

Q7. A is the son of C; C and Q are sisters; Z is the mother of Q and P is the son of Z. Which of the following statements is true?

A. P and A are cousins
B. P is the maternal uncle of A
C. Q is the maternal grandfather of A
D. C and P are sisters

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

C and Q are sisters and A is the son of C. Hence, C is the mother of A or Z is the mother Q.

Hence, Z is the maternal grandmother of A. P is the son of Z. Hence, P is the maternal uncle of A

 

Q8. M is the father of N who is the son of V. In order to know the relation of M to P, which of the statement/statements is/are necessary?

P is the brother of V.
The daughter of N is the granddaughter of V.
A. Only (1)
B. Only (2)
C. Either (1) or (2)
D. (1) and (2) both

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

M is the father of N and N is the son of V.

Hence, V is the mother of N.

From (1), P is the brother of V

Therefore, M is the brother-in-law of P because V is the wife of M.

From (2), the daughter of N, is the granddaughter of V. From this we do not get any relation of M to P.

 

Q9. If X + Y means X is the daughter of Y; X – Y means X is the brother of Y; X % Y means X is the father of Y and X x Y means X is the sister of Y. Which of the following means I is the niece of J?

A. J – N % C x I
B. I x C – N % J
C. J + M x C % I
D. I x C + N – J

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

I x C → I is the sister of C

C + N → C is the daughter of N

and N – J → N is the brother of I.

Hence, I is niece of J.

Leave a Comment

Your email address will not be published.