Blood Relation Set 21

Q1. Introducing a man, a woman said, “He is the only son of the mother of my mother.” How is the woman related to the man?

A. Mother
B. Sister
C. Niece
D. Maternal aunt

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

The man is the only son of the mother of the woman. Hence, the man is the maternal uncle of the woman. So, the woman is the niece of the man.

 

Q2. Pointing to Gopi, Nalni says, “I am the daughter of the only son of his grandfather.” How Nalni is related to Gopi?

A. Niece
B. Daughter
C. Sister
D. Cannot be determined

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Nalni is the daughter of the only son of Gopi’s grandfather. Hence, it’s clear that Nalni is the sister of Gopi.

 

Q3. A’s son B is married with C whose sister D is married to E the brother of B. How D is related to A?

A. Sister
B. Daughter’s-in-law
C. Sister-in-law
D. Cousin

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Since E is the brother of B

Therefore, A is the father of E

but D is the wife of E.

Hence, D is the daughter-in-law of A.

 

Q4. Pointing to a lady a person said, “The son of her only brother is the brother of my wife.” How is the lady related to the person?

A. Maternal aunt
B. Grandmother
C. Sister of father-in-law
D. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Brother of person’s wife → brother-in-law of the person. Hence, the son of lady’s brother is brother-in-law of the person.

Therefore, the brother of the lady is the father-in-law of the person. Hence, the lady is the sister of the person’s father-in-law.

 

Q5. B5D means B is the father of D.
B9D means B is the sister of D.
B4D means B is the brother of D.
B3D means B is the wife of D.
Which of the following means F is the mother of K?
A. F3M5K
B. F5M3K
C. F9M4N3K
D. F3M5N3K

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

F3M → F is the wife of M

M5K → M is the father of K

Therefore, F is the mother of K.

 

Q6. A $ B means A is the father of B; A # B means A is the sister of B; A * B means A is the daughter of B and A @ B means A is the brother of B. Which of the following indicates that M is the wife of Q?

A. Q $ R # T @ M
B. Q $ R @ T # M
C. Q $ R * T # M
D. Q $ R @ T * M

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Q $ R → Q is the father of R

R @ T → R is the brother of T

Hence, → Q is the father of T

T * M → T is the daughter of M

Hence, → M is the mother of T

Hence, M is the wife of Q.

 

Q7. If A $ B means A is the brother of B; B * C means B is the son of C; C @ D means C is the wife of D and A # D means A is the son of D, how C is related to A?

A. Maternal grandmother
B. Maternal aunt
C. Aunt
D. Mother

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

A $ B → A is the brother of B

B * C → B is the son of C

Hence, → A is the son of C

C @ D → C is the wife of D

Hence, → C is the mother of A.

 

Q8.
Pointing to a girl Sandeep said, “She is the daughter of the only sister of my father.” How is sandeep related to the girl?

A. Uncle
B. Cousin
C. Father
D. Grandfather

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The girl is the daughter of the sister of Sandeep’s father. Hence, the girl is the cousin or Sandeep is the cousin of the girl.

 

Q9. Pointing to a boy in the photograph Reena said, “He is the only son of the only child of my grandfather.” How Reena is related to that boy?

A. Mother
B. Sister
C. Aunt
D. Cannot be determined

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The boy in the photograph is the only son of Reena’s grandfather’s only son; i.e., the boy is the only son of Reena’s father.

Hence, the boy is the brother of Reena or Reena is the sister of the boy.

 

Q10. A * B means A is the sister of B
A $ B means B is the mother of A
A + B means A is the brother of B
A = B means B is the father of A.
Which of the following means M is the maternal uncle of N?
A. M = P + Q * N
B. N + P = Q * M
C. N * P $ Q * M
D. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

No answer description available for this question.

Leave a Comment

Your email address will not be published.