Blood Relation Set 20

Q1. If A + B means A is the brother of B; A % B means A is the father of B and A x B means A is the sister of B. Which of the following means M is the uncle of P?

A. M % N x P
B. N x P % M
C. M + S % R % P
D. M + K % T x P

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

M + K → M is the brother of K

K % T → K is the father of T

T x P → T is the sister of P

Therefore, K is the father of P and M is the uncle of P.

 

Q2. Pointing to Varman, Madhav said, “I am the only son of one of the sons of his father.” How is Varman related to Madhav?

A. Nephew
B. Uncle
C. Father or Uncle
D. Father

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Madhav is the only son of one of the sons of Varman’s father → Either Varman is the father or uncle of Madhav.

 

Q3. Introducing a woman, Shashank said, “She is the mother of the only daughter of my son.” How that woman is related to Shashank?

A. Daughter
B. Sister-in-law
C. Wife
D. Daughter-in-law

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The woman is the mother of Shashank’s granddaughter. Hence, the woman is the daughter-in-law of Shashank.

 

Q4. If A + B means B is the brother of A; A x B means B is the husband of A; A – B means A is the mother of B and A % B means A is the father of B, which of the following relations shows that Q is the grandmother of T?

A. Q – P + R % T
B. P x Q % R – T
C. P x Q % R + T
D. P + Q % R – T

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Q – P → Q is the mother of P

P + R → R is the brother of P

Hence, → q is the mother of R

R % T → R is the father of T.

Hence, Q is the grandmother of T.

 

Q5. A3P means A is the mother of P
A4P means A is the brother of P
A9P means A is the husband of P
A5P means A is the daughter of P
Which of the following means that K is the mother-in-law of M?
A. M9N3K4J
B. M9N5K3J
C. K5J9M3N
D. K3J9N4M

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

M9N → M is the husband of N

N5K → N is the daughter of K

Hence, → M is the son-in-law of K

K3J → K is the mother of J

Hence, → K is a lady

Hence, → K is the mother-in-law of M.

 

Q6. Pointing to a photograph Anjali said, “He is the son of the only son of my grandfather.” How is the man in the photograph related to Anjali?

A. Brother
B. Uncle
C. Son
D. Data is inadequate

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The man in the photograph is son of Anjali’s grandfather’s son i.e., the son of Anjali’s father. Hence, the boy is the brother of Anjali.

 

Q7. Pointing to a person, Deepak said, “His only brother is the father of my daughter’s father”. How is the person related to Deepak?

A. Father
B. Grandfather
C. Uncle
D. Brother-in-law

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Father of Deepak’s daughter’s father → Deepak’s father.

Hence, the person in the brother of Deepak’s father.

Therefore, the person is the uncle of Deepak.

 

Q8. P is the mother of K; K is the sister of D; D is the father of J. How is P related to J?

A. Mother
B. Grandmother
C. Aunt
D. Data inadequate

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

P is the mother of K

K is the sister of D

D is the father of J.

Therefore, J is the nephew or niece of K and P is the grandmother of J.

 

Q9. If P $ Q means P is the father of Q; P # Q means P is the mother of Q and P * Q means P is the sister of Q, then N # L $ P * Q shows which of the relation of Q to N?

A. Grand son
B. Grand daughter
C. Nephew
D. Data is inadequate

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

As the sex of Q is not known, hence, data is inadequate.

 

Q10. If A $ B means A is the brother of B; A @ B means A is the wife of B; A # B means A is the daughter of B and A * B means A is the father of B, which of the following indicates that U is the father-in-law of P?

A. P @ Q $ T # U * W
B. P @ W $ Q * T # U
C. P @ Q $ W * T # U
D. P @ Q $ T # W * U

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

P @ Q → P is the wife of Q …(1)

Q $ T → Q is the brother of T …(2)

T # U → T is the daughter of U

Hence, → Q is the son of U …(3)

U * W → U is the father of W.

From (1) and (3), U is the father-in-law of P.

Leave a Comment

Your email address will not be published.