Blood Relation Set 19

Q1. Deepak said to Nitin, “That boy playing with the football is the younger of the two brothers of the daughter of my father’s wife.” How is the boy playing football related to Deepak?

A. Son
B. Brother
C. Cousin
D. Brother-in-law

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Father’s wife → mother. Hence, the daughter of the mother means sister and sister’s younger brother means brother. Therefore, the boy is the brother of Deepak.

 

Q2. Pointing a photograph X said to his friend Y, “She is the only daughter of the father of my mother.” How X is related to the person of photograph?

A. Daughter
B. Son
C. Nephew
D. Cannot be decided

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

‘The only daughter of the father of X’s mother’ means mother of X.

Hence X is the son of the lady in the photograph.

Note: Still have doubt like “How X is a male?” – Let’s see the discussions.

 

Q3. Veena who is the sister-in-law of Ashok, is the daughter-in-law of Kalyani. Dheeraj is the father of Sudeep who is the only brother of Ashok. How Kalyani is related to Ashok?

A. Mother-in-law
B. Aunt
C. Wife
D. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Ashok is the only brother of Sudeep and Veena is the sister-in-law of Ashok. Hence Veena is the wife of Sudeep. Kalyani is the mother-in-law of Veena. Kalyani is the mother of Ashok.

 

Q4. If A + B means A is the sister of B; A x B means A is the wife of B, A % B means A is the father of B and A – B means A is the brother of B. Which of the following means T is the daughter of P?

A. P x Q % R + S – T
B. P x Q % R – T + S
C. P x Q % R + T – S
D. P x Q % R + S + T

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

P x Q → P is the wife of Q

Q % R → Q is the father of R

R – T → R is the brother of T

T + S → T is the sister of S.

Therefore, T is the daughter of P.

 

Q5. Pointing to a woman, Abhijit said, “Her granddaughter is the only daughter of my brother.” How is the woman related to Abhijit?

A. Sister
B. Grandmother
C. Mother-in-law
D. Mother

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Daughter of Abhijit’s brother → niece of Abhijit. Thus the granddaughter of the woman is Abhijit’s niece.

Hence, the woman is the mother of Abhijit.

 

Q6. Amit said – “This girl is the wife of the grandson of my mother”. How is Amit related to the girl?

A. Brother
B. Grandfather
C. Husband
D. Father-in-law

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The girl is the wife of grandson of Amit’s mother i.e., the girl is the wife of son of Amit. Hence, Amit is the father-in-law of the girl.

 

Q7. A and B are children of D. Who is the father of A? To answer this question which of the statements (1) and (2) is necessary?

C is the brother of A and the son of E.
F is the mother B.
A. Only (1)
B. Only (2)
C. Either (1) or (2)
D. (1) and (2) both

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

A and B are children of D.

From (1), C is the brother B and son of E.

Since, the sex of D and E are not known. Hence (1) is not sufficient to answer the question.

From (2). F is the mother of B. Hence, F is also the mother of A. Hence D is the father of A.

Thus, (2) is sufficient to answer the question.

 

Q8. Pointing towards a man, a woman said, “His mother is the only daughter of my mother.” How is the woman related to the man?

A. Mother
B. Grandmother
C. Sister
D. Daughter

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Only daughter of my mother → myself.

Hence, the woman is the mother of the man.

 

Q9. If P $ Q means P is the brother of Q; P # Q means P is the mother of Q; P * Q means P is the daughter of Q in A # B $ C * D, who is the father?

A. D
B. B
C. C
D. Data is inadequate

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

A is the mother of B, B is the brother of C and C is the daughter of D. Hence, D is the father.

A      (Parents)        D
|                       |
|                       |
B - is - Brother - of - C

 

Q10. Introducing Sonia, Aamir says, “She is the wife of only nephew of only brother of my mother.” How Sonia is related to Aamir?

A. Wife
B. Sister
C. Sister-in-law
D. Data is inadequate

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Brother of mother means maternal uncle. Hence only nephew of Aamir’s maternal uncle means Aamir himself. Therefore Sonia is the wife of Aamir.

Leave a Comment

Your email address will not be published.