Strong & Weak Arguments Set 4

Q1. Statement: Should all the unauthorized structures in the city be demolished?

Arguments:

No. Where will the people residing in such houses live?
Yes. This will give a clear message to general public and they will refrain from constructing unauthorized buildings.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The demolition of unauthorized buildings would teach a lesson to the unscrupulous builders and also serve as a warning for the citizens not to indulge in such activities in the future. This is essential, as unauthorized constructions impose undue burden on the city’s infrastructure. So, only argument II holds strong.

 

Q2. Statement: Should there be a maximum limit for the number of ministers in the Central Government?

Arguments:

No. The political party in power should have the freedom to decide the number of ministers to be appointed.
Yes. The number of ministers should be restricted to a certain percentage of the total number of seats in the parliament to avoid unnecessary expenditure.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, there should be some norms regarding the number of ministers in the Government, as more number of ministers would unnecessarily add to the Government expenditure. So, argument II holds strong; Also, giving liberty to the party in power could promote extension of unreasonable favour to some people at the cost of government funds. So, argument I does not hold.

 

Q3. Statement: Should foreign films be banned in India?

Arguments:

Yes. They depict an alien culture which adversely affects our values.
No. Foreign films are of a high artistic standard.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, foreign films depict the alien culture but this only helps in learning more. So, argument I does not hold. Also, the reason stated in argument II is not strong enough in contradicting the ban. So, it also does not hold.

 

Q4. Statement: Is buying things on instalments profitable to the customer?

Arguments:

Yes. He has to pay less.
No, paying instalments upsets the family budget.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

In buying things on instalments, a customer has to pay more as the interest is also included. So, argument I does not hold. Moreover, one who buys an item on instalments maintains his future budget accordingly as he is well acquainted with when and how much he has to pay, beforehand. So, argument II is also not valid.

 

Q5. Statement: Should Doordarshan be given autonomous status?

Arguments:

Yes. It will help Doordarshan to have fair and impartial coverage of all important events.
No. The coverage of events will be decided by a few who may not have healthy outlook.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, the autonomous status of the Doordarshan will be a step towards giving it independence for an impartial coverage. Autonomous status does not mean that the coverage will be decided by a few. So, only argument I holds.

 

Q6. Statement: Should adult education programme be given priority over compulsory education programme?

Arguments:

No. It will also help in success of compulsory education programme.
Yes. It will help to eliminate the adult illiteracy.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, argument I gives a reason in support of the statement and so it does not hold strong against it. The adult education programme needs to be given priority because it shall eliminate adult illiteracy and thus help in further spread of education. So, only argument II is strong enough.

 

Q7. Statement: Should new universities be established in India?

Arguments:

No. We have still not achieved the target for literacy.
No. We will have to face the problem of unemployed but highly qualified people.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, instead of improving upon higher education, increasing the literacy rate should be heeded first. So, argument I holds. Also, more number of universities will produce more degree holders with the number of jobs remaining the same, thus increasing unemployment. So, argument II also holds strong.

 

Q8. Statement: Should non-vegetarian food be totally banned in our country?

Arguments:

Yes. It is expensive and therefore it is beyond the means of most people in our country.
No. Nothing should be banned in a democratic country like ours.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, restriction on the diet of people will be denying them their basic human right. So, only argument II holds.

 

Q9. Statement: Should a total ban be put on trapping wild animals?

Arguments:

Yes. Trappers are making a lot of money;
No. Bans on hunting and trapping are not effective.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, ban is necessary to protect our natural environment. So, none of the arguments is strong enough.

 

Q10. Statement: Should Government close down loss-making public sector enterprises?

Arguments:

No. All employees will lose their jobs, security and earning, what would they do?
Yes. In a competitive world the rule is ‘survival of the fittest’.
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Closing down public-sector enterprises will definitely throw the engaged persons out of employment. So, argument I holds. Also, closing down is no solution for a loss-making enterprise. Rather, its causes of failure should be studied, analyzed and the essential reforms implemented. Even if this does not work out, the enterprise may be privatized. So, argument II is vague,

Leave a Comment

Your email address will not be published.