Statement Assumption (28)

Q1. Statement: The university Authority has decided to decentralize conduct of terminal examinations and give this responsibility to each college for its students to avoid delay in declaration of results.

Assumptions:

The colleges are equipped to carry out this responsibility.
There may not be uniformity in evaluation standard across the colleges.
The students may welcome this new development.
A. None is implicit
B. Only I and II are implicit
C. Only II and III are implicit
D. Only I and III are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The university must have taken this decision keeping in mind the efficiency of the colleges. So, I is implicit II is vague and is not implicit. The statement mentions that the new policy would help avoid delay in declaration of results. So, III is also implicit.

 

Q2. Statement: Ten candidates, who were on the waiting list, could finally be admitted to the course.

Assumptions:

Wait-listed candidates do not ordinarily get admission.
A large number of candidates were on the waiting list.
The number of candidates to be admitted is small.
A. None is implicit
B. Only I and II are implicit
C. Only II and III are implicit
D. Only I and III are implicit
E. All are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Since the wait-listed candidates have been admitted, so I is not implicit. Also, nothing about the number of candidates on the waiting list or the number to be admitted can be deduced from the statement. So, neither II nor III is implicit.

 

Q3. Statement: The successful man has the ability to judge himself correctly.

Assumptions:

Inability to judge correctly causes failure.
To judge others is of no use to a successful man.
The successful man cannot make a wrong judgement.
A. None is implicit
B. All are implicit
C. Only I and II are implicit
D. Only II and III are implicit
E. Only I and III are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Assumptions I and III directly follow from the statement and so both are implicit. Also, the basic quality of a successful man is that he can judge himself. This means that he need not judge others. So, II is also implicit.

 

Q4. Statement: A State Government suspended two additional district judges.

Assumptions:

They were negligent in discharging duties.
There was a charge of misconduct against them.
The government officials were biased against them.
A. None is implicit
B. Either I or II is implicit
C. Any one of the three is implicit
D. Only I and III are implicit
E. Either I or III is implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

A person holding an office is generally suspended on charges of misconduct or negligence of duty. So, either I or II is implicit. III seems to be vague and so it is not implicit.

 

Q5. Statement: Bill Clinton is the second democrat to be re-elected as President of America, the other being the legendary Roosevelt.

Assumptions:

Clinton has the same qualities that Roosevelt had.
The majority of people in America have faith in Clinton.
The election campaign of Clinton’s rivals was not impressive.
A. Only I is implicit
B. Only II is implicit
C. Only III is implicit
D. Either I or III is implicit
E. Either II or III is implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The statement simply mentions that Clinton and Roosevelt were the only two persons who were re-elected as President of America. But this does not imply that they were liked by the public for the same reasons or qualities. So, I is not implicit. However, it is clear that that majority of people adore Clinton. So, II is implicit. Nothing about the reasons of Clinton’s victory or the election campaign of Clinton’s rivals can be assumed from the given statement. So, III is not implicit.

 

Q6. Statement: “If you are a mechanical engineer, we want you as our supervisor.” – An advertisement by Company X.

Assumptions:

Mechanical engineers are expected to be better performers by Company X.
The Company X needs supervisors.
Mechanical engineers may get attracted and apply to Company X.
A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. All are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, the company lends more importance to mechanical engineers. This shows that they are believed to perform better. So, I is implicit. Also, the advertisement is given because the company needs supervisors. So, II is implicit. Further, the advertisement is meant to attract only mechanical engineers for the vacancy in company X. Hence, III is also implicit.

 

Q7. Statement: “Use Riya cold cream for fair complexion.” – An advertisement.

Assumptions:

People like to use cream for fair complexion.
People are easily fooled.
People respond to advertisements.
A. Only I is implicit
B. Only I and II are implicit
C. Only II is implicit
D. Only I and III are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Assumption I follows from the statement and so it is implicit. II is vague and so it is not implicit. Also, advertisements are given with the hope that people would know the qualities of the product and buy it. So, III is implicit.

 

Q8. Statement: Quality of life of a person is not dependent only on his wealth.

Assumptions:

The aim of most people is just to acquire more wealth.
There are some factors other than wealth which contribute to the quality of life.
Wealth does not contribute to the quality of life at all.
A. Only I is implicit
B. Only I and II are implicit
C. Only II is implicit
D. Only II and III are implicit
E. Only I and III are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Clearly, I does not follow from the statement. So, it is not implicit. The statement mentions that quality of life does not depend only on wealth. This means that there are some other factors as well, which govern the quality of life. But this does not imply that wealth does not contribute at all. So, II is implicit while III is not.

 

Q9. Statement: The civic authority has decided that all the factories located inside the city limits be shifted outside to reduce the level of environmental pollution in the city.

Assumptions:

The pollution level in the city in future may reduce after these factories are shifted outside the city limit.
Enough usable land is available outside the city limit for these factories.
Many of these factories may shift to some other smaller towns to remain profitable.
A. Only I is implicit
B. Only I and II are implicit
C. Only II is implicit
D. Only II and III are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

I directly follows from the statement and so is implicit. The decision to shift factories on the outskirts of the city must have been taken after taking into account the availability of land there So, II is implicit. Nothing can be assumed as to what strategy would the factory owners adopt in future. So, III is not implicit.

 

Q10. Statement: State Council For Teacher Education (SCTE) has laid down guidelines in respect of minimum qualifications for a person to be employed as a teacher in universities or in recognised institutions.

Assumptions:

The authorities will now appoint only qualified teachers.
Only qualified people will apply for the teaching post.
SCTE decides all the norms of educational qualifications for teaching faculty.
A. None is implicit
B. Only I is implicit
C. Only I and II are implicit
D. Only I and III are implicit
E. All are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Since the SCTE has laid down the necessary qualifications for a person to be employed as a teacher in all universities and institutions, so all are implicit.

Leave a Comment

Your email address will not be published.