Courses of action Set 7

Q1. Statement: The Secretary lamented that the electronic media was losing its credibility and that it should try to regain it by establishing better communications with the listeners and the viewers. He also emphasised the need for training to improve the functioning.

Courses of Action:

Efforts should be made to get organised feed back on the programme.
The critical areas in which the staff requires training should be identified.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, both the courses directly follow from the pre-requisites mentioned in the statement.

 

Q2. Statement: Courts take too long in deciding important disputes of various departments.

Courses of Action:

Courts should be ordered to speed up matters.
Special powers should be granted to officers to settle disputes concerning their department.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, either the work in the court needs to be speeded up or the system be reorganised so that more number of problems can be resolved at the lower levels itself, to provide speedy justice to the people. So, both the courses follow.

 

Q3. Statement: Certain mining industries in Gujarat may come to a standstill because of the notification issued by the Department of Environment and Forest banning mining operations and industries alike within 25 kms of National Park, the game sanctuary and reserve forest areas.

Courses of Action:

The Department should be asked to immediately withdraw the notification.
The Government should make effort to shift the parks, sanctuaries and reserve forests to other non-mining areas.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, none of the courses of action follows because firstly, the notification is issued to protect the natural environment and so cannot be withdrawn and secondly, the sanctuaries etc. cannot be shifted.

 

4. Statement: There have been many instances of derailment of trains due to landslide in the hilly areas which caused loss of many lives.

Courses of Action:

The railway authority should arrange to deploy pilot engines before the movement of passenger trains in the hilly areas to alert the trains in case of any landslide.
The railway authority should strengthen the hill slopes by putting iron meshes so that the loose boulders do not fall on the track.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Clearly, either something should be done to alert the trains well in advance in case of a landslide or some means should be adopted to prevent blockage of tracks during landslides. Thus, either I or II follows.

 

5. Statement: India today is midstream in its demographic transaction. In the last 60 years there has been an almost continuous decline in mortality; while fertility has declined over the last 20 years. The consequence is that there has been a rapid growth in population over the last 50 years.

Courses of Action:

India should immediately revitalise its family planning programme.
The Government should immediately launch a massive education programme through mass media highlighting the implication of population growth at the present rate.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, to face the problem of the ever-growing population, an effective family planning programme, for the people to have small families, is a must. Education shall further stress the advantages of having lesser number of children and the disasters of the fast growth in population. Thus, both the courses follow.

 

Q6. Statement: Footpaths of a busy road are crowded with vendors selling cheap items.

Courses of Action:

The help of police should be sought to drive them away.
Some space should be provided to them where they can earn their bread without blocking footpaths.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Crowding on footpaths is a great inconvenience for walkers. So, stern action needs to be taken to remove the vendors. But at the same time these people ought to be provided alternative means of livelihood. So, both the courses follow.

 

Q7. Statement: Some serious blunders were detected in the Accounts section of a factory.

Courses of Action:

An efficient team of auditors should be appointed to check the Accounts.
A show cause notice should be issued to all the employees involved in the irregularity.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, the situation demands that the faults in Accounts be properly worked out and the persons involved be interrogated about the matter. So, both the courses follow.

 

Q8. Statement: Researchers are feeling agitated as libraries are not equipped to provide the right information to the right users at the right time in the required format. Even the users are riot aware about the various services available for them.

Courses of Action:

All the information available to the libraries should be computerised to provide faster services to the users.
Library staff should be trained in computer operations.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, the library needs to be provided with the essential facilities and trained personnel for better services. So, both the courses follow.

 

Q9. Statement: Many medical and engineering graduates are taking up jobs in administrative services and in banks.

Courses of Action:

All the professionals should be advised to refrain from taking up such jobs.
The government should appoint a committee to find out the reasons for these professionals taking up such jobs and to suggest remedial measures.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Following course I would be an infringement of the right to freedom of individuals. However, if the lacking of their respective fields are found out and removed, the professionals would surely give up the idea of opting for other jobs. Hence, only course II follows.

 

Q10. Statement: Due to substantial reduction in fares by different airline services, large number of passengers so far travelling by upper classes in trains have switched over to airline services.

Courses of Action:

The railways should immediately reduce the fare structure of the upper classes substantially to retain its passengers.
The railways should reduce the capacity of upper classes in all the trains to avoid loss.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Airlines, being convenient and faster means of transport, people would surely prefer it to the railways if there is a marginal difference between the fares. Hence, a considerable gap between the two fares is a must for the railways. So, course I follows. Following course II would reduce the volume of passengers. Hence, II does not follow.

Leave a Comment

Your email address will not be published.