Courses of action Set 5

Q1. Statement: A large number of engineering graduates in the country are not in a position to have gainful employment at present and the number of such engineers is likely to grow in the future.

Courses of Action:

The government should launch attractive employment generation schemes and encourage these graduates to opt for such schemes to use their expertise and knowledge effectively.
This happened due to proliferation of engineering colleges in the country and thereby lowered the quality of the engineering graduates. Those colleges which are not equipped to impart quality education should be closed down.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The emphasis should be not on the Government putting all the engineering graduates to jobs but on the colleges producing not ‘degree-holders’ but real technical minds which could compete well for gainful employment. So, only course II follows.

 

Q2. Statement: Every year, at the beginning or at the end of the monsoons, we have some cases of conjunctivitis, but this year, it seems to be a major epidemic, witnessed after nearly four years.

Courses of Action:

Precautionary measures should be taken after every four years to check this epidemic.
People should be advised to drink boiled water during rainy season.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The disease occurs at the end of monsoons every year. So, precautionary measures every four years shall not help. The second course of action shall be a preventive measure. So, only course II follows.

 

Q3. Statement: Every year large number of devotees dies due to severe cold on their way to the shrine located at the top of the mountain range.

Courses of Action:

The devotees should be discouraged to visit the shrine without having proper warm clothes and other amenities.
The government should provide warm clothes and shelter to all the devotees visiting the shrine.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, the problem can be solved by warning the devotees of the excessive cold at the shrine. So, only I follow.

 

Q4. Statement: There has been an unprecedented increase in the number of requests for berths in most of the long distance trains during the current holiday season.

Courses of Action:

The railway authority should immediately increase the capacity in each of these trains by attaching additional coaches.
The people seeking accommodation should be advised to make their travel plan after the holiday.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

People cannot be deprived of going to a certain destination merely for lack of berths. Instead it is the duty of the railway authority to accommodate all the bookings by all means. So, only I follows.

 

Q5. Statement: The Finance Minister submits his resignation a month before the new budget is to be presented in the Parliament.

Courses of Action:

The resignation should be accepted and another person should be appointed as the Finance Minister.
The resignation should not be accepted.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, an already working Finance Minister shall know better all the plans and resources of the Government and he alone can present a suitable budget. So, course II follows.

 

Q6. Statement: A large number of people visiting India from country X have been tested positive for carrying viruses of a killer disease.

Courses of Action:

The government of India should immediately put a complete ban on people coming to India from country X including those Indians who are settled in country X.
The government of India should immediately set up detection centres at all its airports and seaports to identify and quarantine those who are tested positive.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, the non-infected persons should not be debarred from visiting India. So, only course II follows.

 

Q7. Statement: There has been less than forty percent voter turnout in the recent assembly elections.

Courses of Action:

The election commission should cancel the entire election process as the votes cast are not adequate to represent people.
The election commission should take away the voting rights of those who did not exercise their rights.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Re-election would demand repeated expenses and following course II would reduce the voter base permanently. Instead, awareness should be created among the people to use their right to vote effectively. So, neither I nor II follows.

 

Q8. Statement: Most of the development plans develop in papers only.

Courses of Action:

The in-charges should be instructed to supervise the field-work regularly.
The supply of paper to such departments should be cut short.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, proper supervision alone can see the development in practice. So, only course I follows.

 

Q9. Statement: The vegetable traders feel that the prices of onion will again go up shortly in the State ‘P’

Courses of Action:

The ‘P’ State Government should purchase and store sufficient quantity of onion in advance to control prices.
The ‘F’ State Government should make available network of fair price shops for the sale of onions during the period of shortage.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, both the courses of action seem appropriate to prevent black-marketing in case of shortage. Hence, both I and II follow.

 

Q10. Statement: It is reported that though Vitamin E present in fresh fruits and vegetables is beneficial for human body, capsule Vitamin E does not have the same effect on human body.

Courses of Action:

The sale of capsule Vitamin E should be banned.
People should be encouraged to take fresh fruits and vegetables to meet the body’s requirement of Vitamin E.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The statement implies that capsule Vitamin E does not function so effectively as natural Vitamin E. Since no negative effect of capsule Vitamin E is mentioned, so I does not follow. Hence, only II follows.

Leave a Comment

Your email address will not be published.