Courses of action Set 3

Q1. Statement: The sale of a particular product has gone down considerably causing great concern to the company.

Courses of Action:

The company should make a proper study of rival products in the market.
The price of the product should be reduced and quality improved.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, a study of rival products in the market will help assess the cause for the lowering down of sales and then a suitable action can be taken. Thus, only I follow.

 

Q2. Statement: The Asian Development Bank has approved a $285 million loan to finance a project to construct coal ports by Paradip and Madras Port Trusts.

Courses of Action:

India should use financial assistance from other international financial organisations to develop such ports in other places.
India should not seek such financial assistance from the international financial agencies.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, such projects shall be an asset and a source of income to the country later on. So, course I shall follow.

 

Q3. Statement: Doordarshan is concerned about the quality of its programmes particularly in view of stiff competition it is facing from STAR and other satellite TV channels and is contemplating various measures to attract talent for its programmes.

Courses of Action:

In an effort to attract talent, the Doordarshan has decided to revise its fee structure for the artists.
The fee structure should not be revised until other electronic media also revise it.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, the decision to revise its fee structure for artists is taken by Doordarshan as a remedy to the challenging problem that had arisen before it. It cannot wait till other media take action. So, only course I follows.

 

Q4. Statement: The Minister said that the teachers are still not familiarised with the need, importance and meaning of population education in the higher education system. They are not even clearly aware about their role and responsibilities in the population education programme.

Courses of Action:

Population education programme should be included in the college curriculum.
Orientation programme should be conducted for teachers on population education
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, the statement stresses on teachers’ lack of awareness and knowledge in population education and as such the best remedy would be to guide them in this field through orientation programmes. So, only course II follows.

 

Q5. Statement: A recent study shows that children below five die in the cities of the developing countries mainly from diarrhoea and parasitic intestinal worms.

Courses of Action:

Governments of the developing countries should take adequate measures to improve the hygienic conditions in the cities.
Children below five years in the cities of the developing countries need to be kept under periodic medical check-up.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, the two diseases mentioned are caused by unhygienic conditions. So, improving the hygienic conditions is a step towards their eradication. Also, periodic medical check-up will help timely detection of the disease and hence a proper treatment. So, both I and II follow.

 

Q6. Statement: The kharif crops have been affected by the insects for consecutive three years in the district and the farmers harvested less than fifty percent of produce during these years.

Courses of Action:

The farmers should seek measures to control the attack of insects to protect their crops next year.
The Government should increase the support price of kharif crops considerably to protect the economic interests of farmers.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, the problem demands taking extra care and adequate precautions to protect crops from insects and extending help to farmers to prevent them from incurring huge losses. Thus, both the courses follow.

 

Q7. Statement: The car dealer found that there was a tremendous response for the new XYZ’s car-booking with long queues of people complaining about the duration of business hours and arrangements.

Courses of Action:

People should make their arrangement of lunch and snacks while going for car XYZ’s booking and be ready to spend several hours.
Arrangement should be made for more booking desks and increased business hours to serve more people in less time.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Seeing the tremendous response, the dealer must make suitable arrangements and deploy more personnel to take care of customers so that they don’t have to wait excessively long for booking. So, only course II follows.

 

Q8. Statement: The State Government has decided to declare ‘Kala Azar’ as a notifiable disease under the Epidemics Act. Family members or neighbours of the patient are liable to be punished in case they did not inform the State authorities.

Courses of Action:

Efforts should be made to effectively implement the Act.
The cases of punishment should be propagated through mass media so that more people become aware of the stern actions.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The Act is aimed at eradication of the disease and so it needs to be proclaimed and promoted. So, both the courses follow.

 

Q9. Statement: The Chairman stressed the need for making education system more flexible and regretted that the curriculum has not been revised in keeping with the pace of the changes taking place.

Courses of Action:

Curriculum should be reviewed and revised periodically.
System of education should be made more flexible.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, the situation demands making the education system more flexible and changing it periodically according to the needs of the time. So, both the courses follow.

 

Q10. Statement: The Central Bureau of Investigation receives the complaint of an officer taking bribe to do the duty he is supposed to.

Courses of Action:

CBI should try to catch the officer red-handed and then take a strict action against him.
CBI should wait for some more complaints about the officer to be sure about the matter.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, one complaint is enough for a wrong doing. This should be confirmed by catching the guilty red-handed and then strict action taken against him. So, only course I follows.

Leave a Comment

Your email address will not be published.