Courses of action Set 2

Q1. Statement: A large number of people in ward X of the city are diagnosed to be suffering from a fatal malaria type.

Courses of Action:

The city municipal authority should take immediate steps to carry out extensive fumigation in ward X.
The people in the area should be advised to take steps to avoid mosquito bites.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, prevention from mosquitoes and elimination of mosquitoes are two ways to prevent malaria. So, both the courses follow.

 

Q2. Statement: Severe drought is reported to have set in several parts of the country.

Courses of Action:

Government should immediately make arrangement for providing financial assistance to those affected.
Food, water and fodder should immediately be sent to all these areas to save the people and cattle.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

In the break-out of a natural calamity, the basic duty of the government becomes to provide the basic amenities essential to save the lives of people and cattle. Providing financial assistance to all would put undue burden on the country’s resources. So, only II follows.

 

Q3. Statement: Since its launching in 1981, Vayudoot has so far accumulated losses amounting to Rs 153 crore.

Courses of Action:

Vayudoot should be directed to reduce wasteful expenditure and to increase passenger fare.
An amount of about Rs 300 crore should be provided to Vayudoot to make the airliner economically viable.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, for better economic gain, losses should be reduced and income increased. So, only course I follows.

 

Q4. Statement: Exporters in the capital are alleging that commercial banks are violating a Reserve Bank of India directive to operate a post shipment export credit denominated in foreign currency at international rates from January this year.

Courses of Action:

The officers concerned in the commercial banks are to be suspended.
The RBI should be asked to stop giving such directives to commercial banks.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The statement mentions that the commercial banks violate a directive issued by the RBI. The remedy is only to make the banks implement the Act. So, none of the courses follows.

 

Q5. Statement: A large number of people die every year due to drinking polluted water during the summer.

Courses of Action:

The government should make adequate arrangements to provide safe drinking water to all its citizens.
The people should be educated about the dangers of drinking polluted water.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The situation demands creating awareness among people about the dangers of drinking polluted water so that they themselves refrain from the same, and at the same time taking steps to provide safe drinking water. So, both the courses follow.

 

Q6. Statement: Most of those who study in premier engineering colleges in India migrate to developed nations for better prospects in their professional pursuits.

Courses of Action:

All the students joining these colleges should be asked to sign a bond at the time of admission to the effect that they will remain in India at least for ten years after they complete education.
All those students who desire to settle in the developed nations should be asked to pay entire cost of their education which the government subsidises.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, no student can be bound to live and work in the country against his wish. So, I does not follow. However, it is quite right to recover the extra benefits awarded to students if they do not serve their own country. So, II follows.

 

Q7. Statement: There is an unprecedented increase in migration of villagers to urban areas as repeated crop failure has put them into precarious financial situation.

Courses of Action:

The villagers should be provided with alternate source of income in their villages which will make them stay put.
The migrated villagers should be provided with jobs in the urban areas to help them survive.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, increased migration would add to the burden on city’s infrastructure. So, attempts should be made to make the villagers feel comfortable in the villages itself. So, only course I follows.

 

Q8. Statement: As stated in the recent census report the female to male ratio is alarmingly low.

Courses of Action:

The government should conduct another census to verify the results.
The government should immediately issue orders to all the departments to encourage people to improve the ratio.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

A census is always conducted with the utmost precision, leaving chances of only negligible differences. So, I does not follow. Further, the ratio can be improved by creating awareness among the masses and abolishing female foeticide. Thus, only course II follows.

 

Q9. Statement: Four districts in State A have been experiencing severe drought for the last three years resulting into exodus of people from these districts.

Courses of Action:

The government should immediately start food for work programme in the district to put a halt to the exodus.
The government should make since efforts to provide drinking/potable water to these districts
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The exodus can be stopped by providing the people conditions conducive to living. So, both the courses follow.

 

Q10. Statement: If the retired Professors of the same Institutes are also invited to deliberate on restructuring of the organisation, their contribution may be beneficial to the Institute.

Courses of Action:

Management may seek opinion of the employees before calling retired professors.
Management should involve experienced people for the systematic restructuring of the organisation.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, the statement stresses that the contribution of retired Professors shall be beneficial. This means that these people’s experience regarding working of the organisation is helpful. So, only course II follows.

Leave a Comment

Your email address will not be published.