Courses of action Set 13

Q1. Statement: The exodus from villages to cities is detrimental to both.

Courses of Action:

Rural postings must be made mandatory.
There should be fewer trains linking cities to smaller places.
Employment generation scheme should be launched in rural areas.
A. Only II follows
B. Only I and II follow
C. Only III follows
D. Only II and III follow

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Clearly, the exodus cannot be stopped by reducing the number of trains. So, II does not follow. The exodus occurs primarily due to better employment opportunities and facilities in the cities. Hence, it can be prevented not by compulsion but by making conditions favourable for those residing in villages. So, I does not follow while III follows.

 

Q2. Statement: Major part of the rabi crop in the district is damaged due to unseasonal heavy rains during the last few days.

Courses of Action:

The government should grant relief to the affected farmers to compensate their loss.
The government should provide free seed and fertilizer to the farmers for the kharif season.
The government should waive all the loans taken for the rabi crop by the affected farmers.
A. Only I and II follow
B. Only II follows
C. Only II and III follow
D. Only III follows
E. All follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The crisis clearly demands extending as much relief to farmers as possible. So, all I, II and III follow.

 

Q3. Statement: Large number of people have become critically ill after consuming spurious liquor from a local shop.

Courses of Action:

I. The Government should immediately close down all the shops selling liquor till the stocks are tested for presence of toxicity.
II. The owner of the liquor shop should be asked to leave the town and open a shop elsewhere.
III. The owner of the liquor shop should immediately be arrested and tried for criminal negligence.
A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only III follows
D. Only I and III follow
E. All follow

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, the owner of the shop should be punished for selling spurious liquor. Further, attempts should be made to unearth other such unscrupulous liquor sellers by conducting raids and testing samples collected from different shops. So, both II and III follow. However, sending the liquor shop owner to another place may create a problem elsewhere also. So, II does not follow.

 

Q4. Statement: Every year thousands of eligible students do not get admission in colleges both in urban and rural areas after passing their school leaving certificate examination.

Courses of Action:

More colleges should be set up in both urban and rural areas.
The number of schools in both urban and rural areas should be reduced.
More schools should offer vocational courses to equip students for taking up their vocation after completing their school education.
A. Only I follows
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

The solution to the problem lies in accommodating the increasing number of students passing out from schools. So, only I and III follow

 

Q5. Statement: According to the officials, paucity of funds with the organisation has led to the pathetic condition of this brilliant architectural structure.

Courses of Action:

Anew architectural structure for the building should be designed.
The reasons for the poor condition of the structure should be found out.
Grant should be given to improve the condition of the structure.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only III follows
D. Only II and III follow
E. Only I and III follow

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

The statement asserts that the structure was originally a ‘brilliant’ one. So, there is no need of a new architectural design, as mentioned in I. Also, it is given that paucity of funds is responsible for the dilapidated condition of the structure. Thus, only III follows while II doesn’t.

 

Q6. Statement: Nuclear power cannot make a country secure.

Courses of Action:

We must stop further expenses on increasing our nuclear power.
We must destroy our nuclear capability.
We must concentrate on improving our diplomatic relations.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only III follows
D. Only I and III follow

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

The statement asserts that increasing defensive power does not ensure the safety of a country. It is equally important to maintain good relations with other countries as well. But this does not imply that the country should stop concentrating on increasing defensive power or destroy the existing power. Thus, only III follows.

 

Q7. Statement: There has been an unprecedented increase in use of malpractices by the students during various examinations held in the country this year.

Courses of Action:

All the concerned authorities conducting these examinations should immediately take effective measures to curb this menace.
All those students who are detected to have used unfair means should be debarred from appearing in any of these examinations for the next three years.
Using unfair means should immediately be made cognizable offence by passing necessary legislations.
A. Only I follows
B. Only I and II follow
C. Only II and III follow
D. Only I and III follow
E. All follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Use of malpractices does away with the basic essence of examinations and hence it ought to be checked. So, I follows. Also, the fear of harsh punishments would prevent students from using unfair means. So, II also follows. But declaring it a crime may spoil the career of students who are caught using unfair means. So, III does not follow.

 

Q8. Statement: In one of the worst accidents in railway level crossing, fifty people died when a bus carrying them collided on to a running train.

Courses of Action:

The train driver should immediately be suspended.
The driver of the bus should be tried in court for negligence on his part.
The railway authority should be asked to man all its level crossings.
A. None follows
B. Only I and II follow
C. Only III follows
D. Only II and III follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

The problem discussed in the statement is not regarding the current accident, but to do something to avert such mishaps. Accidents at railway crossings can be averted by deploying men to regulate traffic and installing barriers to check traffic movement when a train passes by. So, only III follows.

 

Q9. Statement: A mass mortality of shrimps in ponds on entire Andhra coast has recently been reported due to the presence of a virus.

Courses of Action:

The water of the ponds affected should immediately be treated for identifying the nature of the virus.
The catching of shrimps from the ponds should temporarily be stopped.
The fishermen should be asked to watch for the onset of such phenomenon in nature.
A. Only I follows
B. Only I and II follow
C. All follow
D. Only II and III follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The urgent need is to identify the causative virus and then treat the pond water accordingly to eliminate them. So, only I follows.

 

Q10. Statement: Drinking water supply to New Bombay has been suspended till further orders from Maharashtra Pollution Control Board following pollution of Patalganga river, caused by discharge of effluents from some chemical industries.

Courses of Action:

The industries responsible for discharging effluents into the river should be asked to close down immediately.
The river water should immediately be treated chemically before resuming supply.
The Pollution Control Board should check the nature of effluents being discharged into the river by industries at regular intervals.
A. Only I follows
B. Only II and III follow
C. Only III follows
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The situation demands checking the nature of effluents being discharged into the river and treating the water accordingly to make it fit for drinking. So, both II and III follow. Further, the industries discharging effluents into the river should be warned not to do so and asked to install proper waste treatment and disposal systems, rather than be closed down. Thus, I does not follow.

Leave a Comment

Your email address will not be published.