Courses of action Set 12

Q1. Statement: There was a spurt in criminal activities in the city during the recent festival season.

Courses of Action:

The police should immediately investigate into the causes of this increase.
In future the police should take adequate precaution to avoid recurrence of such situation during festival.
The known criminals should be arrested before any such season.
A. None follows
B. Only I and II follow
C. Only II and III follow
D. All follows
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The police ought to find out the lackenings in existing security arrangements and make up for these inadequacies to strengthen security and thus prevent criminal activities in the forthcoming festival. So, both I and II follow. Arresting the known criminals does not ensure safety, for a novice can also indulge in crime. So, III does not follow.

 

Q2. Statement: A large number of students who have passed their XII Std. terminal examination in the country could not get admission to colleges as the number of seats available are grossly inadequate.

Courses of Action:

The evaluation system of XII Std. terminal examination should be made more tough so that fewer students pass the examination.
The Government should encourage the private sector to open new colleges by providing them land at cheaper rate.
The rich people should be asked to send their wards to foreign countries for higher studies enabling the needy students to get admission in colleges within the country.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only I and II follow
D. Only II and III follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, reducing the number of aspirants for admission to colleges or sending the students of well-to-do families to foreign countries for higher studies, is no proper solution. So, both I and HI do not follow. The right solution is to increase the number of colleges so as to accommodate the increasing number of admission-seekers. So, only II follows.

 

Q3. Statement: It has been reported by one of the TV channels that the answer papers of Board examination of one State are evaluated by students studying in the same standard with the help of model answers as instructed by the examiners.

Courses of Action:

All such examiners should be immediately suspended from their official positions.
All such papers evaluated by the students should be immediately confiscated and got evaluated by qualified teachers.
The Board should explore possibilities even though they are remote, of getting the answer papers of this examination evaluated by computerised machines.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only III follows
D. Only I and II follow
E. All follow

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Students who work hard all the year round to perform well at the Board examination deserve to be evaluated correctly by experts, and not mechanically or by inexperienced people. Besides, examiners who shirk their duty of evaluating answer papers, ought to be punished. So, both I and II follow, while III does not.

 

Q4. Statement: The condition of all the major roads in the city has deteriorated due to incessant rain during the last two months.

Courses of Action:

The city civic authority should deploy additional traffic staff to regulate the vehicular movement.
The city civic authority should immediately make arrangements for repairs of the damaged roads.
Motorists should be alerted at various places by putting up sign boards about the bad patches of the roads to enable them to plan their journey accordingly.
A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, all the given courses of action aim at either getting the damaged roads repaired or regulating movement of traffic on, bad roads and making journey easy for all vehicle owners. So, all the courses follow.

 

Q5. Statement: There have been quite a few incidents of highway robbery on the super expressway between/cities A and B during recent months.

Courses of Action:

The local administration should immediately set up police tickets along the expressway to prevent robbery.
The local administration should immediately close down the expressway till the robbers are apprehended.
More and more people should be given training on how to tackle with the robbers.
A. Only I follows
B. Only I and II follow
C. Only I and III follow
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, incidents of robbery can be practically averted only by tightening security arrangements and increasing vigilance by police. So, I follows. Neither II nor III follows as none of them is practically viable.

 

Q6. Statement: The Institute has fixed for the investors a validity period of one year for transfer forms for some of its listed schemes.

Courses of Action:

The Institute should consult investors before fixing the duration of validity period.
The investors should be duly informed about the validity period.
List of schemes covered under this validity period should be communicated.
A. Only I and II follow
B. Only III follows
C. Only II and III follow
D. Only I and III follow
E. All follow

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Clearly, it becomes essential for the Institute to communicate to the investors the details of any new policy it formulates. So, only II and III follow.

 

Q7. Statement: The vehicular traffic has increased so much in the recent past that it takes at least two hours to travel between the city and the airport during peak hours.

Courses of Action:

Non-airport bound vehicles should not be allowed to ply on the road connecting the city and the airport.
The load of vehicular traffic should be diverted through various link roads during peak hours.
The departure and arrival of flights should be regulated so as to .avoid congestion during peak hours.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only I and II follow
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, the schedule of flights cannot be programmed on the basis of the city’s traffic conditions. So, III does not follow. The only solution of the problem seems to be to regulate traffic movement and to provide alternative routes to various destinations so as to divert the traffic off the congested roads. Thus, II follows. Besides, the convenience of both the airport and non-airport bound vehicle owners is to be taken care of. So, I does not follow.

 

Q8. Statement: There is a considerable increase in the number of persons affected by water-borne diseases during monsoon period.

Courses of Action:

The question should be raised in the Legislative Assembly.
The Government should disseminate adequate information regarding the pure drinking water to people.
All the hospitals in the city should be equipped properly for the treatment of patients during monsoon period.
A. All follow
B. Only I and II follow
C. Only II and III follow
D. Only I and III follow
E. None follows

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Any aspect of health has two factors to tackle with – prevention and treatment. Prevention includes creating awareness among people, and treatment includes providing adequate medical facilities. So, both II and III follow.

 

Q9. Statement: Residents from Model Colony coming under North Ward of City X have complained to the Ward Officer that for last three days the tap water in the ward is contaminated and no action is being initiated by municipal staff.

Courses of Action:

The Ward Officer of North Ward should initiate action against residents who have lodged complaints against municipal staff.
The Ward Officer should ask his junior officer to visit Model Colony to assess the actual condition of water with his staff and to get samples of water tested from laboratories.
The Ward Officer should ask Ward Engineer to check water installations and pipelines in the Model Colony area.
A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. Only either I or III, and II follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The residents complained to the Ward Officer regarding the negligence of duty of his subordinates. So, I does not follow. Also, it is the moral duty of the Officer to listen to the complaints, ascertain the quality of water in the colony and get all pipelines and connections checked for any damage or leak that could have opened the way for contamination of water. Thus, both II and III follow.

 

Q10. Statement: People residing in some tribal areas are far from education.

Courses of Action:

Government should render all help to the NGOs to open schools there.
A mass awareness programme must be initiated in these areas.
Social workers should be entrusted with the job of educating them.
A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. Only either I or III, and II follow
E. All follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, people in tribal areas ought to be made aware of the need of education and persuaded to send children to schools. But at the same time proper facilities to render education must also be available. So, both I and II follow. However, education by social workers shall be a temporary remedy. Thus, III does not follow.

Leave a Comment

Your email address will not be published.