Courses of action Set 11

Q1. Statement: Lack of coordination between the University, its colleges and various authorities has resulted in students ousted from one college seeking migration to another.

Courses of Action:

If a student is ousted from a college, the information should be sent to all the other colleges of the University
The admissions to all the colleges of the University should be handled by the University directly.
A separate section should be made for taking strict action against students indulging in anti-social activities.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only III follows
D. Only I and III follow
E. Only II and III follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, the issue is not so big as to allot all powers of admissions to colleges, to the University only. So, II does not follow. The problem can be solved by circulating the information of the ousted students to all the colleges so as to ensure that such students do not get admission elsewhere also. This might prove useful in rectifying such students. So, I follows while III does not.

 

Q2. Statement: Over 27,000 bonded labourers identified and freed are still awaiting rehabilitation.

Courses of Action:

More cases of bonded labourers should be identified.
Till the proper rehabilitation facilities are available, the bonded labourers should not be freed.
The impediments in the way of speedy and proper rehabilitation of bonded labourers should be removed.
A. None follows
B. Only I follows
C. Only II follows
D. Only III follows
E. Only II and III follow

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The problem discussed here clearly hints at the need for quick rehabilitation of bonded labourers. So, only III follows.

 

Q3. Statement: Number of dropouts from the municipal schools has significantly increased after withdrawal of mid-day meal scheme.

Courses of Action:

The government should reconsider its decision of withdrawal of midday meal scheme.
The government should close down some of the municipal schools.
The government should carry out a detailed study to find out the reasons for school dropouts.
A. None follows
B. Only I follows
C. Only I and III follow
D. Only II and III follow
E. All follow

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Clearly, the government ought to find out the reason behind the increase in number of dropouts, and also the extent to which the withdrawal of mid-day meal scheme is responsible for the same. So, both I and III follow. II appears to be vague.

 

Q4. Statement: There has been unprecedented increase in the prices of essential commodities during the past few days due to the strike call given by the transporters association.

Courses of Action:

The transporters’ association should be ordered by the government to immediately withdraw strike call or else they will face severe consequences.
The government should immediately make alternative arrangements to ensure adequate supply of essential commodities in the market.
The government should immediately declare the strike illegal and put all those responsible for the strike behind the bars.
A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, the situation demands that strike be called off, either through warning or negotiations, and till then alternative arrangements be made to retain normalcy in supply of essential commodities. So, both I and II follow. Taking extreme steps (as getting the striking transporters arrested) at the first stage, doesn’t seem proper. So, III does not follow.

 

Q5. Statement: A large number of students studying in municipal schools could not pass the Xth Std. Board examination causing frustration among the students and their parents.

Courses of Action:

The Municipal authority should immediately review the position and initiate measures to improve the situation.
The municipal authority should immediately fill up the teachers’ vacancies in the municipal schools.
The municipal authority should close down some of their schools and concentrate their attention on remaining schools to improve the conditions.
A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Such problems can best be dealt with by first detecting the lackenings in the existing system and then taking adequate steps to remove them. So, only I follows.

 

Q6. Statement: Incessant rain for the past several days has posed the problem of overflowing and flood as the river bed is full of silt and mud.

Courses of Action:

The people residing near the river should be shifted to a safe place.
The people should be made aware about the imminent danger over radio/television.
The silt and mud from the river bed should be cleared immediately after the receding of the water level.
A. None follows
B. Only I and ll follow
C. Only II and III follow
D. Only I and III follow
E. All follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

All the three given steps are ideal to save people’s lives from the ensuing danger and hence, all of them follow.

 

Q7. Statement: Some strains of mosquito have become resistant to chloroquine – the widely used medicine for malaria patients.

Courses of Action:

Selling of chloroquine should be stopped.
Researchers should develop a new medicine for patients affected by such mosquitoes.
All the patients suffering from malaria should be checked for identification of causal mosquito.
A. None follows
B. Only I and III follow
C. All follow
D. Only II and III follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, chloroquine can still be used to get rid of the non-resistant varieties, and new medicines developed for the resistant varieties. The patients can then be treated accordingly by performing tests for the causal mosquito. So, only II and III follow.

 

Q8. Statement: Many private sector banks have reduced interest rate on housing loans in comparison to public sector banks.

Courses of Action:

The case should be raised before the regulatory authority for investigation by the public sector banks as they cannot follow such reduction.
Public sector banks must adopt such policy to remain in competition.
The public sector banks should advertise their special feature repeatedly so that they do not lose their future customers.
A. All follow
B. Only I and II follow
C. Only I and III follow
D. Only either II or III follows
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, the private sector banks have done so to attract more and more customers of public sector banks. Thus, public sector banks should either reduce the rate of interest to match with that of private sector banks or highlight those features which make them stand apart from private sector banks. So, either II or III follows.

 

Q9. Statement: The Deputy Mayor of city Z has proposed to install a plant of mineral water and to supply citizen’s mineral water bottles at Rs. 6 per litre as against Rs. 10 per litre being sold by local private companies.

Courses of Action:

The local private companies of city Z will have to close their operation.
The Corporation of city Z will have to provide for losses in this project in its budget.
The tap water schemes of city Z will have to be stopped.
A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The Corporation has planned to install its plant so as to achieve cost-effective production of mineral water. Had there been a loss, it could also acquire water from private companies. So, II does not follow. Besides, the local private companies can survive by cutting costs or by extending their sales network to other cities. Thus, I does not follow. Lastly, the Corporation seeks to provide healthy drinking water to the residents. Water for general use would still be delivered through taps. Hence, III also does not follow.

 

Q10. Statement: The meteorological department has issued a notification forecasting less rainfall during next year’s monsoon.

Courses of Action:

The government should immediately set up a water authority for proper management of water resources.
The water supply authorities should be asked to implement reduction in regular water supply to tackle the situation.
The farmers should be advised to cultivate alternate crops which require less water during the coming months.
A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Getting the information well in advance clearly suggests that adequate water be saved for the crisis by proper management and moderate cuts in water supply. Cultivating alternate crops may not prove viable for the farmers. So, only I and II follow.

Leave a Comment

Your email address will not be published.