Courses of action Set 10

Q1. Statement: The weather bureau has through a recent bulletin forecast heavy rainfall during the next week which may cause water logging in several parts of the city.

Courses of Action:

The bulletin should be given wide publicity through the mass media.
The civic authority should keep in readiness the pumping system for removal of water from these parts.
The people should be advised to stay indoors during the period.
A. None follows
B. Only I and II follow
C. Only II follows
D. Only II and III follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The issue is not so big as to be made public extensively. So, I does not follow. Besides, the authorities must be prepared to deal with the problem effectively and persuade the people to stay indoors to avoid inconvenience arising out of water-logging. Thus, both II and III follow.

 

Q2. Statement: A train derailed near a station while moving over a bridge and fell into a river, resulting in the death of 65 people.

Courses of Action:

The Railway Authorities should clarify the reason of the accident to the Government.
The Government should allocate funds to compensate the destruction caused.
The protection walls of the bridge should be made strong enough to avoid such accidents.
A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only III follows
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

What is necessary is the preventive measures to protect the passengers, steps to avoid re-occurrence of such events and pay the sufferers adequate compensation. So, only course III follows.

 

Q3. Statement: Poverty is increasing because the people, who are deciding how to tackle it, know absolutely nothing about the poor.

Courses of Action:

The decision makers should go to the grass root levels.
The decision makers should come from the poorer sections of the society.
A new set of decision makers should replace the existing one.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only either I or III follows
D. All follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The statement indirectly asserts that the decision makers can work effectively to eliminate poverty, only if they get to know the basic problems afflicting the poor people through interaction with them. So, only I follows.

 

Q4. Statement: Besides looks and appearances, it is also important to develop oneself from within.

Courses of Action:

One should not pay attention to fashion.
One should pay attention to fashion.
Books on self-development should be encouraged.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only III follows
D. Only I and III follow

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

The statement stresses the need for all-round personality development of an individual. So, only III follows.

 

Q5. Statement: There is an unprecedented increase in the production of wheat this kharif season in most parts of the country.

Courses of Action:

The government should immediately lower down the procurement price of wheat.
The farmers should be asked to store the excess produces with themselves to be used for future.
The government should make its best efforts to export wheat to augment its presence in international market.
A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, both steps I and II are not commercially viable for the farmers. So, none of them follows. The only solution lies in the government attempting to export the excess produce of wheat. Thus, only III follows.

 

Q6. Statement: A large number of students are reported to be dropping out of school in villages as their parents want their children to help them in farms.

Courses of Action:

The government should immediately launch a programme to create awareness among the farmers about the value of education.
The government should offer incentives to those farmers whose children remain in schools.
Education should be made compulsory for all children up to the age of 14 and their employment banned.
A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Literacy at basic level is the utmost need to prepare good future citizens. So, all children need to be educated. This can be achieved by creating awareness, providing incentives, enforcing education and banning employment of children. Thus, all the three courses follow.

 

Q7. Statement: Without the active cooperation between the proprietor and the employees of the mill, it cannot remain a profitable concern for long.

Courses of Action:

The mill should be closed down.
The workers should be asked to cooperate with the owners.
The owners should be asked to cooperate with the employees.
A. None follows
B. Only I and II follow
C. All follow
D. Only II and III follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, both II arid III directly fulfil the essence of the given statement and so, both follow.

 

8. Statement: The air and rail services have been severely disrupted due to thick fog in the northern part of the country.

Courses of Action:

The rail and air services should be temporarily suspended in the region.
People should be advised to make their travel plan keeping in mind the probable disruption resulting in delay or cancellation of services.
The government should immediately install modern machines which will enable it to guide the rail and air services even if the thick fog develops.
A. Only II follows
B. Only III follows
C. Only II and III follow
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Keeping in mind the safety and convenience of passengers, both I and II follow. III clearly suggests a remedy to the problem and hence it also follows.

 

Q9. Statement: There are more than 200 villages in the hill area of Uttar Pradesh which are severely damaged due to cyclone and it causes an extra burden of Rs 200 crore on State Government for relief and rehabilitation work.

Courses of Action:

People of hill area should be shifted to other safer places.
State Government should ask more financial support from Central Government.
Government should levy relief tax to the corporate sector to ease the additional burden.
A. None follows
B. Only I and II follow
C. Only II and III follow
D. Only I and III follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Since severe damage has been caused by cyclone, people in affected villages ought to be shifted to safer places. Also, since relief work entails huge amounts, the State Government needs to pool up funds by either of the ways given in II and III. So, I and either II or III follow.

 

Q10. Statement: Any further increase in the pollution level in the city by way of industrial effluents and automobile exhaustions would pose a severe threat to the inhabitants.

Courses of Action:

All the factories in the city should immediately be closed down.
The automobiles should not be allowed to ply on the road for more than four hours a day.
The Government should restrict the issue of fresh licences to factories and automobiles.
A. None follows
B. Only II follows
C. Only III follows
D. All follows
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

The existing industrial units and automobiles ought to be checked for pollution level and fitted with proper equipments to minimise the same. Restricting their operation is no solution. So, neither I nor II follows. Besides, fresh licences ought to be given only to those vehicles or factories which operate at the optimum emission level. So, III follows.

Leave a Comment

Your email address will not be published.