Statement Assumption (8)

Q1. Statement: “Private property, trespassers will be prosecuted” – A notice on a plot of land.

Assumptions:

The passerby may read the notice and may not trespass.
The people are scared of prosecution.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Any notice is displayed assuming that people will read the notice and also follow the content of the notice. So, I is implicit. Besides, the notice threatens any trespassers to be prosecuted. So, II is also implicit.

 

Q2. Statement: Without reforming the entire administrative system, we cannot eradicate corruption and prejudice from the society.

Assumptions:

The existence of corruption and prejudice is good.
There is enough flexibility to change the administrative system.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The statement talks of eradicating corruption and prejudice from the society, which indicates that these aspects are undesirable. So, I is not implicit. Besides, the statement mentions about reforming the administrative system. So, II is implicit.

 

Q3. Statement: The civic authority has advised the residents in the area to use mosquito repellents or sleep inside nets as large number of people are suffering from malaria.

Assumptions:

Local residents have enough money to arrange for the repellents or nets.
People may ignore and continue to get mosquito bites as they have other pressing needs.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The civic authority has advised residents to keep away from mosquitoes to avert the risk of malaria. Such an advice would surely be adhered to by the people. So, II is not implicit. Besides, it has been advised to use mosquito repellents or nets. This means that people can afford to buy the same. So, I is implicit.

 

Q4. Statement: Vitamin E tablets improve circulation, keep your complexion in a glowing condition.

Assumptions:

People like a glowing complexion.
Complexion becomes dull in the absence of circulation.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Generally, only that good feature of a product is highlighted which people crave for. So, I is implicit. Since complexion glows if circulation is improved, so II is also implicit.

 

Q5. Statement: “Ensure a good Slight’s sleeps for your family with safe and effective X mosquito coil.” – An advertisement.

Assumptions:

X mosquito coil is better than any other mosquito coil.
A good night’s sleep is desirable.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The statement mentions the good qualities of X coil but this does not mean it is the best. So, I is not implicit. Besides, an advertisement highlights the feature which is desirable by customers and can lure them. So, II is implicit.

 

Q6. Statement: “Please do not wait for me, I may be late, start taking lunch as soon as the guests arrive. – A message from a Director of a Company to his office managers.

Assumptions:

Keeping guests waiting is not desirable.
Lunch may not be ready in time.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, the Director instructs his managers not to keep the guests waiting because of him and to proceed with lunch soon after their arrival. This implies that lunch would be ready in time. So, only I is implicit.

 

Q7. Statement: If you have any problems, bring them to me.

Assumptions:

You have some problems.
I can solve any problem.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The word ‘If shows that ‘you’ do not necessarily have problems. So, I is not implicit. Also, the statement states that problems will be solved by ‘me’. So II is implicit.

 

Q8. Statement: A sentence in the letter to the candidates called for written examination – ‘You have to bear your expenses on travel etc’.

Assumptions:

If not clarified all the candidates may claim reimbursement of expenses.
Many organizations reimburse expenses on travel to candidates called for written examination.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, not mentioning the condition may provoke all the candidates to demand their claim. So, I is implicit. The condition is mentioned because some companies do reimburse the travel expenses. So, II is also implicit.

 

Q9. Statement: The State Government has abolished the scheme of providing concessional air ticket to students.

Assumptions:

Students will not travel by air in future.
The students who resort to travel by air can bear the expenses of air ticket.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The scheme has been abolished not to discourage the students from travelling by air but keeping in mind that the abolition of scheme won’t stop them from travelling by air. So, only II is implicit.

 

Q10. Statement: “To buy a X – T.V, contact Y – the sole agent of X-T.V.” – An advertisement.

Assumptions:

People generally prefer to buy T.V. through sole agent.
The T.V. producing companies do not sell their products directly.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The advertisement persuades the people to meet the sole agent Y to buy X-T. V. This does not mean that the people prefer to buy TV. through the sole agent or that the TV. companies only sell their products through the sole agents. So, both I and II are not implicit.

Leave a Comment

Your email address will not be published.