Statement Assumption (27)

Q1. Statement: The professor announced in the class that the next periodical examination will be held on 15th of the next month.

Assumptions:

All the students may appear in the examination.
The college will remain open on 15th of the next month.
The students can study till 15th of the next month to pass the examination.
A. Only I and II are implicit
B. Only II is implicit
C. Only II and III are implicit
D. Only III is implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

The statement mentions only the schedule of the examination. But this doesn’t ensure full attendance of students on that day. However, this implies that the college will remain open on the date of examination to hold the same and that the students can study till that date to pass the examination. Hence, only II and III are implicit, while I is not.

 

Q2. Statement: The situation of this area still continues to be tense and out of control. People are requested to be in their homes only.

Assumptions:

There had been some serious incidents.
People will not go to the office.
Normalcy will be restored shortly.
A. Only I is implicit
B. Only I and II are implicit
C. None is implicit
D. Only I and III are implicit
E. All are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The statement mentions that situation in the area is tense. So, I is implicit. Since people have been requested not to go out and remain in homes for safety, so II is implicit. It cannot be inferred when the normalcy will be restored. So, III is not implicit.

 

Q3. Statement: “Television X – the neighbour’s envy, the owner’s pride” – A T.V. advertisement.

Assumptions:

Catchy slogans appeal to people.
People are envious of their neighbours superior possessions.
People want to be envied by their neighbours.
A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. All are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, both I and II directly follow from the statement. Also, it is clear that people wish to buy a thing which they can be proud of. So, III is not implicit.

 

Q4.
Statement: Keeping in view the financial constraints, the management institution has decided to charge at the time of providing employment in various organisations, a placement fee of Rs. 25000 from the organisations in which the student will be provided the employment.

Assumptions:

It will help in increasing the demand of the students belonging to the management institution.
The amount collected in this way will be purposeful.
It may be possible that the organisation providing employment may select less number of students in future.
A. None is implicit
B. Only I is implicit
C. Only I and II are implicit
D. Only II and III are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Since the management has imposed a fee of Rs. 25000 for the employment of each student by the organisation, so III is implicit while I is not. Since the statement mentions that the fee is being charged to cover up the financial constraint, so II is implicit.

 

Q5. Statement: “Z-T.V, the only T.V. which gives the viewers a chance to watch two programmes simultaneously.” – An advertisement.

Assumptions:

Sale of Z-T.V will increase because of the advertisement.
Some people may be influenced by the advertisement and buy Z-T.V.
The sale of Z-T.V. may be on the downward trend.
A. None is implicit
B. All are implicit
C. Only I and II are implicit
D. Only II and III are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The effect of the advertisement cannot be deduced. So, I is not implicit. However, the advertisement is given so as to influence people and encourage them to buy Z-T.V. So, II is implicit. Also, it is quite possible that the sale of Z-T.V. is declining, which has provoked the company owners to advertise for their products. So, III is implicit.

 

Q6. Statement: “As our business is expanding, we need to appoint more staff.” Owner of a company informs his staff.

Assumptions:

The present staff is not competent.
More staff will further expand the business.
Suitable persons to be taken as staff will be available.
A. None is implicit
B. Only I is implicit
C. Only II is implicit
D. Only III is implicit
E. All are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The statement mentions that the present staff is insufficient, not incompetent. So, I is not implicit. Also, the purpose for appointing more staff is to control the expanding business, not to expand it further. So, II is not implicit. Since the company owner talks of appointing more staff, so III is implicit.

 

Q7. Statement: The address of the Principal to the students, “Dear students, if you want a healthy mind, listen to music.”

Assumptions:

Normally students like to follow good advice.
It is desirable to develop a healthy mind.
It is the duty of the Principal to advise the students.
A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. None is implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The Principal has advised the students regarding their welfare. This implies that students like to follow good advice. So, I is implicit. Since the Principal stresses on having ‘a healthy mind’, it implies that students desire for the same. So, II is implicit. However, the Principal has given the advice out of deep concern for his students and not because it is his duty. So, III is not implicit.

 

Q8. Statement: The national air carrier has decided to start a weekly air service from town A to town B.

Assumptions:

There will be enough passengers to make the operation economically viable.
Other carriers may not start such service.
The people staying around these towns can afford the cost of air travel.
A. Only I is implicit
B. Only I and II are implicit
C. Only II and III are implicit
D. All are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The firm has decided to start the air service. This implies that there are enough passengers and people in towns A and B can afford to travel by air. So, I and III are implicit. Assumption II is vague and so it is not implicit.

 

Q9. Statement: ‘Move into the upper echelons without paying a steep price – Book a luxurious flat with us’. An advertisement of a construction company for its prestigious project.

Assumptions:

It is possible to join the select band of rich people by hard work.
Staying in luxury without paying steep price is the criterion of upper crust of the society.
Booking a luxurious flat is very easy now.
A. None is implicit
B. Only II is implicit
C. Only III is implicit
D. Only II and III are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

The statement advocates that a person can upgrade to a high life style by paying a low price to book a luxurious, upper-class flat. S6, III is implicit, However, nothing about the nature of the upper-class or the ways of becoming rich can be assumed from the given statement. So, neither I nor II is implicit.

 

Q10. Statement: The school authority decided to open a summer school this year in the school compound for the students in the age range of 7 – 14 years.

Assumptions:

All the students will attend the summer school.
All the parents will prefer to remain in the city than going out of town for enabling their children to attend the summer school.
Those who cannot afford to go out of station will send their children to summer school.
A. None is implicit
B. Only II is implicit
C. Only II and III are implicit
D. Only III is implicit
E. All are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The statement talks of the policy of opening a summer school. But the response of the children and their parents cannot be deduced from it. So, none is implicit.

Leave a Comment

Your email address will not be published.