Statement Assumption (26)

Q1. Statement: In order to reduce the gap between income and expenditure, the company has decided to increase the price of its product from next month.

Assumptions:

The rate will remain more or less same after the increase.
The expenditure will more or less remain the same in near future.
The rival companies will also increase the price of the similar product.
A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only III is implicit
D. All are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, the company intends to reduce the gap between income and expenditure by increasing the price of its product i.e. by keeping the expenditure unaltered and increasing the income only. So, II is implicit while I is not. However, the rival companies may or may not follow the same pursuit. So, III is not implicit.

 

2. Statement: ‘Several labour and industrial courts in this State have no proper premises. Vacancies of judges and stenos are kept pending.’ – A statement of a retired judge of State X.

Assumptions:

Adequate number of staff and judges helps in the smooth functioning of the industrial and labour courts.
The State is not bothered about the condition of the labour and industrial courts.
Physical facilities of an office help in increasing efficiency of its employees.
A. Only I and III are implicit
B. Only II is implicit
C. Only II and III are implicit
D. All I, II and III are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The statement expresses grave concern over the lack of proper premises and inadequate staff in labour and industrial courts. This implies that adequate staff is a must to serve the purpose of these courts and a proper office only can ensure their smooth functioning. So, both I and III are implicit. The lack of facilities to the courts also indicates the state’s negligent attitude to the condition of the courts. So, II is also implicit.

 

Q3. Statement: “A rare opportunity to be a professional while you are at home.” – An advertisement for computer literate housewives by a computer company.

Assumptions:

Some housewives simultaneously desire to become professional.
Computer industry is growing at a fast pace.
It is possible to be a professional as well as a housewife.
A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. Only II is implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Clearly, a company would highlight only that feature in its advertisement which people crave for and which it can make possible. So, both I and III are implicit. Nothing can be deduced about the growth of computer industry. So, II is not implicit.

 

Q4. Statement: Pramod decided to get the railway reservation in May, for the journey he wants to make in July, to Madras.

Assumptions:

The railways issues reservations two months in advance.
There are more than one trains to Madras.
There will be vacancy in the desired class.
A. Only I is implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. All are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, since Pramod decides to get the reservation in May for the journey in July, so I is implicit. The number of trains to Madras or the position of vacancies in different classes cannot be deduced from the given statement. So, neither II nor III is implicit.

 

Q5. Statement: “To make the company commercially viable, there is an urgent need to prune the staff strength and borrow money from the financial institutions.” – Opinion of a consultant.

Assumptions:

The financial institutions lend money for such proposals.
The product of the company has a potential market.
The employees of the company are inefficient.
A. None is implicit
B. All are implicit
C. Only I and II are implicit
D. Only II and III are implicit
E. Only I and III are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Since the consultant talks of borrowing money from financial institutions, so I is implicit. That the owners wish to make the company ‘commercially viable’ makes II implicit. Also, it is mentioned that staff strength is to be reduced to make the company ‘commercially viable’. So, III is not implicit.

 

Q6. Statement: The Central Government has directed the State Governments to reduce government expenditure in view of the serious resource crunch and it may not be able to sanction any additional grant to the states for the next six months.

Assumptions:

The State Governments are totally dependent on Central Government for its expenditures.
The Central Government has reviewed the expenditure account of the State Government.
The State Governments will abide by the directive.
A. None is implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only III is implicit
D. All are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Nothing about the sources of income of the State Governments is mentioned in the statement. So, I is not implicit. Since the Central Government has directed the State Governments to reduce expenditure, so II is implicit. Further, since the Central Government has refused any further grant to the State Governments for the next six months, it is quite clear that these Governments will abide by the directive. So, III is also implicit.

 

Q7. Statement: These apples are too cheap to be good.

Assumptions:

When the apple crop is abundant, the prices go down.
The lower the selling price, the inferior is the quality of the commodity.
Very cheap apples are also good.
A. None is implicit
B. Only I and III are implicit
C. Only II is implicit
D. Only II and III are implicit
E. All are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

It is mentioned that the apples are so cheap that they cannot be good. This means that the prices of good apples are never too low and that very cheap apples are never good. So, neither I nor III is implicit. Assumption II clearly follows from the statement that apples are of inferior quality because they are cheap. So, it is implicit.

 

Q8. Statement: “All are cordially invited to attend the entertainment programme. It is free.” – An announcement in a newspaper.

Assumptions:

People generally do not go to entertainment programmes which are free.
Some people, though interested in entertainment programmes, cannot afford purchasing the tickets.
Generally, a free entertainment programme is of a good quality.
A. Only I is implicit
B. Only I and II are implicit
C. Only II is implicit
D. Only II and III are implicit
E. Only I and III are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Since the announcement invites the people to the programme saying that it is free, so I is not implicit while II follows. The quality of the programme is not being talked about in the statement. So, III is not implicit.

 

Q9. Statement: Ravi decided to leave office at 4.00 p.m. to catch a flight to Bangalore departing at 6.00 p.m.

Assumptions:

The flight to Bangalore may be delayed.
He may be able to reach airport well before 6.00 p.m.
He may get adequate time to search for a vehicle to go to the airport.
A. None is implicit
B. Only II is implicit
C. Only II and III are implicit
D. All are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

I cannot be assumed from the given statement and so it is not implicit. Also, knowing that his flight is scheduled to depart at 6 p.m., Ravi would leave accordingly, keeping enough time to search for a vehicle and to reach the airport well before time. So, both II and III are implicit.

 

Q10. Statement: “Put. a notice on the board that all the employees should come on time to office.” – An officer tells his assistant.

Assumptions:

All the employees come late.
Employees read such notice on the board.
Employees will follow the instructions.
A. Only I and II are implicit
B. Only III is implicit
C. Only II and III are implicit
D. Only I and III are implicit
E. All are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

The notice directs all the employees to come on time. This does not mean that all of them come late. So, I is not implicit. Since the officer orders the assistant to put the notice on the board, it is evident that the employees read such notice on the board. So, II is implicit. Also, the employees have to comply with the orders of the officer. So, III is implicit.

Leave a Comment

Your email address will not be published.