Statement Assumption (24)

Q1. Statement: Tender specification will not be issued to the firms where there is 25% or more default in supplies against earlier purchase orders placed on them’ – Condition of a Company X inviting tenders for the purchase of material.

Assumptions:

The Company X will be watching the quality of performance of its suppliers.
This time the firms should keep the percentage of default as less as possible.
The Company X expects quality and professional approach from its suppliers.
A. Only I is implicit
B. Only II is implicit
C. Either II or III is implicit
D. Only III is implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Since Company X intends to invite tenders only from those companies which have not been defaulters earlier, so both I and III are implicit. Besides, to have long term business relations with Company X, every firm needs to perform well in its supplies. So, II is also implicit.

 

Q2. Statement: Items in big showrooms in main markets are costlier than similar items in small shops.

Assumptions:

Items in small shops are never reliable.
Persons managing big showrooms are cheats.
Maintenance of big showrooms is an expensive affair in itself; hence the prices are a little higher.
A. None is implicit
B. Only I is implicit
C. Only II is implicit
D. Only III is implicit
E. Either II or III is implicit

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, only III defines the correct essence of the statement and hence is implicit.

 

Q3. Statement: India’s economic growth has come at a terrible price of increased industrial and vehicular pollution.

Assumptions:

Pollution is a part of industrial society.
Indian economic growth is based on only industrial growth.
A country desires economic growth with manageable side effects.
A. Only I is implicit
B. Only II is implicit
C. Only III is implicit
D. Only I and III are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The statement mentions that India had to pay the price of increased pollution level to earn its economic growth. So, both I and III are implicit. However, this does not imply that only industrial growth has brought about India’s economic growth. So, II is not implicit.

 

Q4. Statement: The Government of India has set up one-stop facilitation counters manned by trained staff for attending to various needs of the foreign tourists at all the international airports.

Assumptions:

There is adequate trained staff available to man these counters in shifts.
The services provided by these counters will help boosting inflow of foreign tourists.
Majority of the foreign tourists need variety of services when they reach India.
A. Only I and II are implicit
B. Only III is implicit
C. Only II and III are implicit
D. All are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Since the Government has already set up such counters, it implies that they have adequate staff to handle the same. So, I is implicit. Besides, such counters have been set up to make the foreign tourists feel at home when they visit our country. So, this will surely be an advantage to foreign tourists. This also implies that foreign tourists do need such services. Hence, both II and III are also implicit.

 

Q5. Statement: “Work hard to be successful in the examinations.” – A advises B. Assumptions:

Assumptions:

B listens to As advice.
Passing the examination is desirable.
Hard practice leads to success.
A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. All are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Whether B listens to A’s advice or not, is not given in the statement So, I is not implicit. The advice is given on the behaviour that should be followed to pass the examination. This shows the necessity to pass the examination. So, II is implicit Passing the examination is a form of success to be attained by hard practice. So, III is also implicit.

 

Q6. Statement: “Join X-tuition classes for sure success. Excellent teaching by excellent teachers is our strength.” – An advertisement.

Assumptions:

Sure success is desirable.
Students expect sure success when they join any tuition class.
Just having excellent teachers does not ensure success.
A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. Only II is implicit
E. All are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The advertisement seeks to attract the students by promising them sure success. So, both I and II are implicit. Assumption III does not follow from the statement and so is not implicit.

 

Q7. Statement: Wars must be discouraged vehemently even though majority of the victims might have been a nuisance to peace loving people.

Assumptions:

Wars kill majority of wicked people.
Innocent people are also killed in wars.
Vehement opposition to wars may have some desirable impact.
A. Only I and II are implicit
B. Only III is implicit
C. Only III, and either I or II are implicit
D. All are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The statement mentions that’…..majority of the victims might have been a nuisance to peace loving people. This implies that majority of the victims are wicked people though some victims are innocent people too. So, both I and II are implicit. Further, the statement advocates vehement opposition of wars. So, III is also implicit.

 

Q8. Statement: “If you are beautiful, we will catch your beauty. If you are not, we will make you beautiful.” – An advertisement of a photo studio.

Assumptions:

How to look beautiful is a problem of youngsters.
A photograph can be beautiful even if a person is not.
People like to be considered beautiful.
A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only III is implicit
D. Only I and III are implicit
E. All are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, the advertisement is meant for people of all age groups and so assuming a fact only in relation to youngsters is vague. So, I is not implicit. Also, the studio promises to make those people ‘beautiful’ who are not. This makes II implicit. Further, the advertisement is meant for persons who desire to be beautiful. So, III is implicit.

 

Q9. Statement: In view of the recent spurt in sugar prices in the open market, the government has asked the dealers to release a vast quantity of imported sugar in the open market.

Assumptions:

The dealers will follow the government directive.
The sugar prices will come down.
The price of indigenous sugar will remain unchanged.
A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. None is implicit
E. All are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The government’s decision is clearly a measure to increase supply and control rates. So, both I and II are implicit, while III is not.

 

Q10. Statement: During pre-harvest kharif season, the government has decided to release vast quantity of food grains from FCI.

Assumptions:

There may be a shortage of food grains in the market during this season.
The kharif crop may be able to replenish the stock of FCI.
There may be a demand from the farmers to procure kharif crop immediately after harvest.
A. All are implicit
B. Only II and III are implicit
C. None is implicit
D. Only I and II are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Assumptions I and II provide the most probable reasons for the step taken by the government. So, both I and II are implicit. Since the foodgrains have been released during pre-harvest kharif season, it is evident that the next kharif crop would replenish the stock. So, III is also implicit.

Leave a Comment

Your email address will not be published.