Statement Assumption (22)

Q1. Statement: “Wanted a two bedroom flat in the court area for immediate possession.” – An advertisement.

Assumptions:

Flats are available in court area.
Some people will respond to the advertisement.
It is a practice to give such an advertisement.
A. All are implicit
B. Only II is implicit
C. None is implicit
D. Only I and II are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The advertisement depicts only the requirement, not the availability of flats in court area. So, I is not implicit. Such advertisements are given with the expectation of a response which can make such a flat available. So, II is implicit. Assumption III does not follow from the statement and so is not implicit.

 

Q2. Statement: This book is so prepared that even a layman can study science in the absence of a teacher.

Assumptions:

A layman wishes to study science without a teacher.
A teacher may not always be available to teach science.
A layman generally finds it difficult to learn science on its own.
A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. All are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, the statement is made to impress the usefulness of the book. It does not mention the desire of a layman. So, I is not implicit. Also, the book is intended to guide one when a teacher is not available. So, both II and III are implicit.

 

Q3. Statement: “We do not want you to see our product on newspaper, visit our shop to get a full view.” – An advertisement.

Assumptions:

People generally decide to purchase any product after seeing the name in the advertisement.
Uncommon appeal may attract the customers.
People may come to see the product.
A. None is implicit
B. Only I and II are implicit
C. Only II and III are implicit
D. All are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

It can be inferred from the statement that people also like to see a product before buying. So, I is not implicit. Also, the statement is just an attempt to arouse the people to come and see the shop. So, both II and III are implicit.

 

Q4. Statement: There is big boom in drug business and a number of jhuggi-jhopari dwellers in Delhi can be seen pedalling with small pouches of smack and brown sugar.

Assumptions:

Drug addiction is increasing in the country, specially in the capital.
All the big dons involved in the smuggling of drugs live in jhuggi-jhopari areas.
Most of the jhuggi-jhopari dwellers would do anything for money.
A. Only I is implicit
B. Only II is implicit
C. Only III is implicit
D. Only I and III are implicit
E. Either I or III is implicit

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The statement talks of boom in drug business and cites examples from the capital city. This makes I implicit. Further, it is given that most jhuggi-jhopari dwellers are seen to indulge in transactions of drug pouches. This implies that they give in to their lust for money quite easily and do not hesitate to get involved in illegal activities for the same. So, III is implicit while II is not.

 

5. Statement: “X-chocolate is ideal as a gift for someone you love.” – An advertisement.

Assumptions:

People generally give gifts to loved ones.
Such advertisements generally influence people.
Chocolate can be considered as a gift item.
A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. All are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, all the three directly follow from the given statement.

 

Q6. Statement: “Fly with us and experience the pleasure of flying.”- An advertisement by an airlines.

Assumptions:

More passengers may be attracted to travel by the airline after reading the advertisement.
People generally may prefer an enjoyable flight.
Other airlines may not be offering the same facilities.
A. None is implicit
B. Only I is implicit
C. Only II is implicit
D. Only II and III are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, the advertisement is meant to lure the passengers into travelling by the airline. So, I is implicit. Also, the advertisement promises an enjoyable flight. So, II is also implicit. The facilities offered by other airlines cannot be ascertained from the statement. So, III is not implicit.

 

Q7. Statement: Bombay people were spellbound, mesmerized and got mad when they saw the famous pop-singer Michael Jackson’s hi-tech pulsating megawatt performance.

Assumptions:

When a show is accompanied with latest technology, it has a magical effect.
Bombay people were never impressed with performances by Indian musicians.
Michael Jackson is a super singer.
A. Only I is implicit
B. Only II is implicit
C. Only I and III are implicit
D. Either II or III is implicit
E. Only II and III are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

The use of the words ‘hi-tech pulsating mega-watt performance’ in the statement makes I implicit. Nothing is mentioned about the performances of Indian musicians. So, II is not implicit. The facts that Michael Jackson is a pop-singer and his performance left people spellbound make III implicit.

 

Q8. Statement: The residents of the locality wrote a letter to the Corporation requesting to restore normalcy in the supply of drinking water immediately as the supply at present is just not adequate.

Assumptions:

The Corporation may not take any action on the letter.
The municipality has enough water to meet the demand.
The water supply to the area was adequate in the past.
A. Only I and III are implicit
B. Only II is implicit
C. Only II and III are implicit
D. Only III is implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The Corporation’s response to the letter cannot be deduced from the statement. So, I is not implicit. The municipality’s position in regard to water supply is also not mentioned. So, II is also not implicit. Since the residents talk of ‘restoring’ normalcy, it means that water supply was adequate in the past. So, III is implicit.

 

Q9. Statement: “We have the distinction of being the only company in India as well as the second in the world to have won an ISO 9002 certification in our line of business.” – Statement of Company X’s Chairman.

Assumptions:

There were not many companies in the line of business of Company X.
Getting ISO 9002 in the line of business of Company X is not easy.
The Company X desires to expand its business.
A. Only I is implicit
B. Only II is implicit
C. Only III is implicit
D. Only II and III are implicit
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The statement mentions that there are only two companies in this line of business which are ISO 9002 certified. But nothing about the total number of companies in this line can be deduced. So, I is not implicit. Also, had it been easy to get ISO 9002 certification, there would have been a large number of ISO 9002 companies. So, II is implicit. Also, the company must have reached up to such high international standards to make its mark in its line of business. So, III is also implicit.

 

10. Statement: “I want to present a book on techniques of yoga to Ajay on his birthday.”- A tells B.

Assumptions:

A will be invited by Ajay on his birthday.
The person, to whom the book is to be presented, is not keeping good health.
Book is an acceptable gift for birthday.
A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. None is implicit
E. All are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Since A has decided to gift a book to Ajay on his birthday, it is quite evident that he will be invited by Ajay and that a book is an acceptable gift. So, both I and III are implicit. Nothing about the state of health of the person can be deduced from the statement. So, II is not implicit.

Leave a Comment

Your email address will not be published.