Statement Assumption (20)

Q1. Statement: Equality of income throughout a community is the essential condition for maximising the total utility which the total income available could confer on the members of that community.

Assumptions:

If extra income were taken from the rich and given to the poor, the total utility experienced by the community would increase.
Equal pay for equal work.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The total utility can be maximised by equality of income throughout the community, i.e., by giving extra income from the rich to the poor. So, I is implicit. Also, II pertains to economic right and is not concerned with equality of income throughout the community. So, it is not implicit.

 

Q2. Statement: “Present day education is in shambles and the country is going to the dogs.”

Assumptions:

A good education system is essential for the well-being of a nation.
A good education alone is sufficient for the well-being of a nation.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, the statement mentions the degradation of the country with the disruption of the education system. So, I is implicit, However, it does not mean that education alone is sufficient and no other factor is responsible for the well being of the nation. So, II is not implicit.

 

Q3. Statement: If the city bus which runs between Ram Nagar and Sant Colony is extended to Vasant Vihar, it will be convenient. – Appeal of residents of Ram Nagar to the city bus company.

Assumptions:

The convenience of the city bus company is much more important than the needs of the consumers.
The city bus company is indifferent to the aspirations of the residents of Sant Colony.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, the city bus company is meant to provide bus services according to the needs of the local residents and not as per their own convenience. So, I is not implicit. Again, the statement talks of an appeal of a resident of Ram/Nagar. So, nothing can be said about the company’s response to appeals of the Residents of Sant Colony. So, II is also not implicit.

 

Q4. Statement: If Rajan has finished reading the instructions, then let him begin the activities accordingly.

Assumptions:

Rajan would understand the instructions.
Rajan is capable of performing the activities.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

According to the statement, Rajan can begin the activities according to the instructions. So, both I and II are implicit.

 

Q5. Statement: The civic authority appealed to the people for reduction in usage of water as there may be an acute shortage during the coming weeks.

Assumptions:

There will be no rain in recent future.
The people are ready to follow the advice of the civic authority.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, I is not directly related to the issue in the given statement and so it is not implicit. The civic authority makes an appeal to the people with the hope that it would surely be attended to by the people. So, II is implicit.

 

Q6. Statement: “Everyone desires to buy a personal computer”, statement of a college student.

Assumptions:

Personal computers are not a need but a luxury.
Use of personal computers improves quality of skill.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Nothing about the need or utility of personal computers can be deduced from the given statement. So, neither I nor II is implicit.

 

Q7. Statement: “It has become a necessity to computerize all the functions of our Institute to maintain the present position.” – A statement of the Director of XYZ Institute.

Assumptions:

Unless computerized, the Institute will fall behind the race.
The functions of the Institute are too complex to be handled manually.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The Director asserts that computerization is essential to maintain the present state of affairs in future. This means that the Institute will lag behind in the absence of computerisation. This in turn implies that the functions of the Institute are too cumbersome and time-consuming and can be handled in time only through computers. So, both I and II are implicit.

 

Q8. Statement: The product X that you have asked for is not with us but can be made available against firm order from you.

Assumptions:

The product X is not in great demand.
The product X is out of stock as new model is coming up.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The statement mentions that the seller does not keep product X in ready stock and intends to provide the same only against a confirmed order from the customer. So, I is implicit However, II appears to be vague in this context.

 

Q9. Statement: “X air-conditioner – the largest selling name with the largest range.” – An advertisement.

Assumptions:

X air-conditioner is the only one with wide variations.
There is a demand of air-conditioners in the market.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, the advertisement does not mention the word ‘only’ i.e. other air-conditioners may also have wide variations. So, I is not implicit. Also, the advertisement is given so that the people know about that which they demand. So, II is implicit.

 

Q10. Statement: Ministry has announced an economic package to support the voluntary organisations. – An official notice,

Assumptions:

Voluntary organisations do not need such support.
Government was not supporting the voluntary organisations earlier.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Since the Ministry has decided to support the voluntary organisations, it is quite probable that they are in need of it. So, I is not implicit. Further, since the economic package for the voluntary organisations has been announced recently, it can be assumed that no such support was given to them earlier. So, II is implicit.

Leave a Comment

Your email address will not be published.