Statement Assumption (19)

Q1. Statement: The improvement in the quality of T.V. programmes will lead to increase in the sales of T.V.

Assumptions:

T.V. is a good entertainment medium.
The quality of T.V, programmes has improved recently.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The improvement in quality of programmes will increase the sale shows that it is in great use. So, I is implicit. Nothing is mentioned of recent changes. So, II is not implicit.

 

Q2. Statement: With a sense of sincerity, quality teachers can improve the society.

Assumptions:

Quality teachers are sincere.
Sincerity in teaching pays.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The statement emphasises that quality teachers can help reform society if they are sincere enough in teaching. This implies that quality teachers may or may not be sincere. So, I is not implicit. However, II directly follows from the statement and so it is implicit.

 

Q3. Statement: The head of the organization congratulated the entire staff in his speech for their sincere effort to bring down the deficit and urged them to give their best for attaining a more profitable position in future.

Assumptions:

The employees may get motivated and maintain and if possible enhance their present level of work.
The employees may now relax and slow down in their day to day work as there is no immediate threat of huge deficit.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The appreciation received from the head of the organization would surely motivate the employees to keep up their spirits and strive hard for the progress of the organization. So, only I is implicit.

 

Q4. Statement: Money is the root cause of all the problems in a family.

Assumptions:

Every problem is caused by something.
There are always some problems in a family.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The statement mentions the cause of family problems and does not deal with all the problems. So, I is not implicit. Also, it is mentioned that money is the cause of family problems. But this does not mean that problems always exist in a family. So, II is also not implicit.

 

Q5. Statement: An advertisement: “Our shoes are for the rich.”

Assumptions:

Many people like to be labelled as rich.
One can’t become rich unless one has that brand of shoes.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The statement stresses on the point that this particular brand of shoes is worn by affluent and upper-class people as they are good-quality shoes. And an advertisement highlights the feature which most people desire. So, I is implicit. But it doesn’t mean that one has to have those shoes to be called ‘rich’. So, II is not implicit.

 

Q6. Statement: In view of the violent situation due to students’ agitation the state government has decided to close down all the educational institutions in the state for two weeks with immediate effect.

Assumptions:

The students’ agitation may subside after two weeks.
The students may not find a place to come further and continue agitation after the closure of the educational institutions.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, in such situations, closure is followed so as to prevent any untoward incident and with the hope that the stipulated time of closure is sufficient to settle the agitation by mutual talks or by adopting pressure tactics, as the agitators have no grounds to vent their anger due to closure of institutions. So, both I and II are implicit.

 

Q7. Statement: The taste of food contributes to the intake of nourishment which is essential for the survival of human beings.

Assumptions:

Human beings take food for the enjoyment of its taste.
Human beings experience the taste of food.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

It is mentioned that nourishment is essential for survival. So, this is the basic cause of intake of food. Hence, I is not implicit. Since taste of food affects the intake of nourishment, it means that human beings are affected by taste. So, II is implicit.

 

Q8. Statement: The economic prosperity of any nation is dependent on the quality of its human resources.

Assumptions:

It is possible to measure the quality of human resources of a nation.
Achieving economic prosperity is a cherished goal of every nation.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

I follows from the statement and so is implicit. But the status of economic prosperity as a nation’s goal is not discussed in the statement. So, II is not implicit.

 

Q9. Statement: “Two months ago, it was announced that Central Government pensioners would get dearness relief with immediate effect but till date, banks have not credited the arrears.” – A statement from a Pensioners’ Forum.

Assumptions:

Most of the banks normally take care of the pensioners.
Two months time is sufficient for the government machinery to move and give effect to pensioners.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

I is vague and so it is not implicit. The statement expresses grave concern over the pensioners not having received clearness relief even two months after the implementation of the policy. This implies that two months’ time is sufficient and it’s already too late. So, II is implicit.

 

Q10. Statement: “If it does not rain throughout this month, most farmers would be in trouble this year.”

Assumptions:

Timely rain is essential for farming.
Most farmers are generally dependent on rains.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

It is mentioned that farmers will be in trouble without rain. This means that timely rain is essential. Also, it shows that farmers are dependent on rain. So, both I and II are implicit.

Leave a Comment

Your email address will not be published.