Statement Assumption (18)

Q1. Statement: The office building needs repairing just as urgently as it needs internal as well as external painting.

Assumptions:

Efficiency of people working in the office cannot be improved unless office building is repaired.
Repairing and painting of office building require funds.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, nothing can be deduced regarding the effect of repairs of office building on efficiency of workers, or the requirement of funds for repairs, from the given statement. So, neither I nor II is implicit.

 

Q2. Statement: The private bus service in the city has virtually collapsed because of the ongoing strike of its employees.

Assumptions:

Going on strikes has become the right of every employee.
People no more require the services of private bus operators.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Since both the assumptions do not follow from the given statement, so neither I nor II is implicit.

 

Q3. Statement: Neither fascism nor communism has any chance of succeeding in America.

Assumptions:

American people are strongly in favour of preserving the rights of the individual.
Americans have so far not suffered any pangs of poverty or deprivation.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, fascism and communism are against the preservation of individual rights. So, I is implicit. Nothing is mentioned about the economic condition of America. So, II is not implicit.

 

Q4. Statement: Amongst newspapers, I always read the National Times.

Assumptions:

The National Times gives very comprehensive news.
Some people prefer other newspapers.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The statement does not mention any quality of the National Times. So, I is not implicit. According to the statement, amongst all newspapers, the narrator reads the National Times. This means that some people read other newspapers. So, II is implicit.

 

Q5. Statement: “Get rid of your past for future, get our new generation fridge at a discount in exchange of old”- An advertisement.

Assumptions:

The sales of the new fridge may increase in the coming months.
People prefer to exchange future with past.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, the scheme would encourage those owning an old fridge to go for a new one at a reasonable price without the hassles of disposing off the old one. So, I is implicit. Besides, an advertisement highlights that which appeals to masses and which customers crave for. So, II is also implicit.

 

Q6. Statement: The higher echelons of any organization are expected to be models of observational learning and should not be considered as merely sources of reward and punishments.

Assumptions:

Employees are likely to be sensitive enough to learn by observing the behaviour of their bosses.
Normally bosses are considered as sources of reward and punishment.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The statement advises people not to consider their bosses as mere ‘supervisors’ to control and assess their acts, but as ‘models’ to imitate in their working. So, both I and II are implicit.

 

Q7. Statement: The new education policy envisages major modifications in the education system.

Assumptions:

Present education system is inconsistent with national needs.
Present education system needs change.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, modifications are made in present system finding that it was inconsistent with the needs and required to be changed. So, both I and II are implicit.

 

Q8. Statement: “Fly X airways whenever you decide to go places. Our fares are less than train fares.”- An advertisement.

Assumptions:

People prefer to travel by air when the fares are reasonable.
The fares of other airlines are costlier than those of X airways.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The advertisement highlights the fact that fares of X airways are less than train fares. This implies that people would prefer to travel by air rather than by train if they do not have to pay extra for it. So I is implicit. Besides, this feature also reveals that fares of X airways are lower than those of other airlines. So, II is also implicit.

 

Q9. Statement: “The programme will start at 6 p.m. but you can come there up to 7 p.m. or so and still there is no problem.”

Assumptions:

The programme will continue even after 7 p.m.
The programme may not even start by that time.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The statement mentions that there is no problem if one comes upto 7 p.m. also. This means that the programme will continue even after 7 p.m. So, I is implicit. Also, it is clearly mentioned that the programme will start at 6 p.m. So, II is not implicit.

 

Q10. Statement: An advertisement: If you want to follow the footprints of an ideal leader, wear ‘X’ brand of shoes.

Assumptions:

Most people like to become ideal leaders.
One can’t become ideal leader unless one wears X brand of shoes.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, the advertisement mentioned here is merely a catchy slogan, and attempt has been made to touch the deep desire of the masses to draw their attention towards the product. So, only I is implicit.

Leave a Comment

Your email address will not be published.