Statement Assumption (16)

Q1. Statement: The ‘M’ Cooperative Housing Society has put up a notice at its gate those sales persons are not allowed inside the society.

Assumptions:

All the sales persons will stay away from the ‘M’ Cooperative Housing Society.
The security guard posted at the gate may be able to stop the sales persons entering the society.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Since both the assumptions follow from the given statement, so both I and II are implicit.

 

Q2. Statement: What a fool I am to rely on trickster like Shaleen !

Assumptions:

Shaleen is unreliable.
I am a fool.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Since one condemns oneself to rely on Shaleen, so I is implicit. The statement mentions that it was foolish to rely on Shaleen. So, the person is a fool. Thus, II is implicit.

 

Q3. Statement: The multinational fast food chains are opening up a large number of Plus Coffee Shops with piped modern music in different cities of India and these are serving various breakfast (snax) with coffee.

Assumptions:

A large number of persons may become regular customers of these coffee shops.
The people will like to enjoy the comfortable environment while drinking coffee with snax.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The concept of Plus Coffee Shops has been attracted to draw in more customers by providing a calm, soothing, musical environment along with a wide variety of breakfast. So, both I and II are implicit.

 

Q4. Statement: Market trends are changing continuously and with increasing competitiveness, the consumer’s demands with respect to the prices and quality are gradually increasing.

Assumptions:

The consumers did not care for the prices and quality earlier.
Market competitiveness is not favourable for the consumers.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The statement talks of ‘increasing demands’ of consumers. It does not imply that consumers were indifferent to price and quality earlier. So, I is not implicit. Besides, the statement mentions I that increasing competitiveness has made available to consumers a wide variety of options which has led them to comparing things and choosing the one which best suits their requirements and budget. They are thus getting better ‘value for their money’. So, II is also not implicit.

 

Q5. Statement: The school authorities have decided to increase the number of students in each classroom to seventy from the next academic session to bridge the gap between the income and the expenditure to a large extent.

Assumptions:

The income generated by way of fees of the additional students will be sufficient enough to bridge the gap.
The school will get all the additional students in each class from the next academic session.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, increasing the number of children in each class would increase the income and reduce the expenditure per child. But the response to the school’s decision cannot be deduced. So, only I is implicit.

 

Q6. Statement: The General Administration Department has issued a circular to all the employees informing them that henceforth the employees can avail their lunch break at any of the half-hour slots between 1.00 p.m. and 2.30 p.m.

Assumptions:

The employees may welcome the decision and avail lunch break at different time’s slots.
There may not be any break in the work of the organization as the employees will have their lunch break at different time slots.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The employees’ reaction to the new decision cannot be deduced from the statement. So, I is not implicit. However, II denotes the most probable consequence of the new decision. So, II is implicit.

 

Q7. Statement: Lock your valuables in a cupboard and call everybody gentleman.

Assumptions:

Valuables locked in cupboard cannot be stolen.
Stealing is a crime.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The statement points out that a person who keeps his things locked away shall feel that every person is good because he has no danger for his things. So, I is implicit. The statement mentions nothing about the lawful nature of the act of stealing. So, II is not implicit,

 

Q8. Statement: “The function will start at 3 P.M. You are requested to take your seats before 3 P.M.” – Last sentence in an invitation card.

Assumptions:

If the invitee is not in his seat before 3 P.M., the function will not start.
Function will start as scheduled.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

It is mentioned that the function will start at 3 RM. and not that the invitees will be waited for. So, I is not implicit and only II is implicit.

 

Q9. Statement: The two countries have signed a fragile pact, but the vital sovereignty issue remains unresolved.

Assumptions:

The two countries cannot have permanent peace pact.
The two countries may become hostile again after a short spell of time.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

From the fact that the present pact is not a lasting one, the possibility of a permanent pact cannot be ruled out. So, I is not implicit. The statement mentions that the present pact is a ‘fragile’ one and the vital sovereignty issue still remains unresolved. So the same issue may rise again in the future. Thus, II is implicit.

 

Q10. Statement: Government aided schools should have uniformity in charging various fees.

Assumptions:

The Government’s subsidy comes from the money collected by way of taxes from people.
The Government while giving subsidy may have stipulated certain uniform conditions regarding fees.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Nothing about the source of Government’s subsidy can be deduced from the statement. So, I is not implicit. However, II follows from the statement and so it is implicit.

Leave a Comment

Your email address will not be published.