Statement Assumption (15)

Q1. Statement: A Notice Board at a ticket window: Please come in queue.’

Assumptions:

Unless instructed people will not form queue.
People any way want to purchase tickets.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The instructions have been given so that people willing to buy tickets may not form a crowd. So, I is implicit. Also, it is clear that people would purchase the tickets even after following the given instructions. So, II is also implicit.

 

Q2. Statement: Children, who get encouragement, usually perform better. – A note by the Principal to the parents.

Assumptions:

Some parents do not encourage children.
Parents may follow Principal’s advice.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The statement talks of the performance of children who get encouragement. It means that there are some children who are not encouraged. So, I is implicit. Also, the Principal notifies to the parents that encouragement helps children improve their performance, with the hope that they too would encourage their children. So, II is also implicit,

 

Q3. Statement: “According to me, you should get your child examined by a specialist doctor.” – A tells B.

Assumptions:

Specialist doctors are able to diagnose better than ordinary doctors.
B will certainly not agree with A’s advice.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The advice particularly mentions ‘a specialist doctor’ and not simply ‘doctor’. So, I is implicit, B’s response to A’s advice cannot be deduced from the given statement. So, II is not implicit.

 

Q4. Statement: The government is making efforts to boost tourism in State X.

Assumptions:

Tourism in State X dropped following political unrest.
Special discounts in the air fare have been announced.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Efforts are being made to boost tourism does not mean that tourism has dropped. So, I is not implicit. Also, the statement mentions nothing about discounts in air fare. So, II is also not implicit.

 

Q5. Statement: “Best way to solve this problem of workers’ dissatisfaction is to offer them cash rewards. If this type of incentive can solve the problem in CIDCO Company then why not here.” – A Personnel Manager tells the Chairman of a company.

Assumptions:

The reason for workers’ dissatisfaction in both the companies was similar.
Monetary incentives have universal appeal.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Since the policy is expected to work just because it turned out fruitful in another company, it is evident that the problem in both companies was similar and monetary incentives always motivate workers. So, both I and II are implicit.

 

Q6. Statement: Do not copy our software without our permission – A notice.

Assumptions:

It is possible to copy the software.
Such warning will have some effect.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Since the notice warns one against copying software without permission, it is evident that software can be copied. So, I is implicit. Also, the warning is given with the motive that no one dares to copy the software. So, II is also implicit.

 

Q7. Statement: Retired persons should not be appointed for executive posts in other organisations.

Assumptions:

Retired persons may lack the zeal and commitment to carry out executive’s work.
Retired persons do not take interest in the work and welfare of the new organisation.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Since both I and II do not follow from the statement, so neither of them is implicit.

 

Q8. Statement: “In my absence, I request you to look after the affairs of our company.” – B tells C.

Assumptions:

C may not accept the request of B.
C has the expertise to handle the affairs of the company.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

C’s response to B’s request cannot be deduced from the statement. So, I is not implicit. Also, B wishes to authorise C to look after the company in his absence. This means that C is capable of handling the affairs. So, II is implicit.

 

Q9. Statement: An announcement: Passengers in their own interest are advised to fasten their seat belts while seated in the trolley of the ropeway.

Assumptions:

People are always careful about their own safety.
Unless advised, passengers might not use the seat belts.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The stress on ‘in their own interest’ in the statement indicates that people should use seat belts for their own safety. So, I is implicit. Besides, the announcement has been made to caution passengers to be careful if they want to enjoy a safe ride. So, II is also implicit.

 

Q10. Statement: “Banking services are fine tuned to meet growing business needs,” – An advertisement.

Assumptions:

Banking is a part of business activity
Industrialists prefer better banking services.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

According to the statement, banking is associated with business activity. So, I is implicit. Banking is adjusted in a way to promote business needs. This means that business is promoted by better banking. So, II is also implicit.

Leave a Comment

Your email address will not be published.