Statement Assumption (14)

Q1. Statement: A’s advice to B – “If you want to study Accounts, join Institute Y.”

Assumptions:

Institute Y provides good Accounts education.
B listens to As advice.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, A advises B to join Y because it provides good Accounts education. So, I is implicit. It is not mentioned whether B listens to A’s advice or not. So, II is not implicit.

 

Q2. Statement: “You must learn to refer to dictionary if you want to become a good writer.” – A advises B.

Assumptions:

Only writers refer to the dictionary.
All writers, good or bad, refer to the dictionary.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

It does not follow from the statement that only writers and nobody else refers to the dictionary. Also, nothing is mentioned about bad writers. So, neither I nor II is implicit.

 

Q3. Statement: It is through participative management policy alone that indiscipline in our industries can be contained and a quality of life ensured to the worker.

Assumptions:

Quality of life in our industries is better.
Indiscipline results in poor quality of life.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The statement mentions that participative management policy ‘will’ provide quality life to the workers. So, I is not implicit. Clearly, the statement mentions that participative management will contain the indiscipline and ensure quality life to workers. So, II is implicit.

 

Q4. Statement: A line in an advertisement in a newspaper – “You really get your money’s worth when you buy from our shop.”

Assumptions:

Other shops price goods above their worth.
People want full value for their money.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, the advertisement mentions nothing about the prices of goods in the various shops. So, I is not implicit. The advertisement is given keeping in mind the desire of the people to get full value of their money. So, II is implicit.

 

Q5. Statement: The next meeting of the Governing Board of the Institute will be held after one year.

Assumptions:

The Institute will remain in function after one year.
The Governing Board will be dissolved after one year.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

That the meeting of the Governing Board will be held after one year means the Institute will be functioning at that time. So, I is implicit. The Board cannot be dissolved at the time” when its meeting starts. So, II is not implicit.

 

Q6. Statement: Municipal Corporation has decided to ban the entry of vehicles from sub-urban areas to the main city through main routes during peak hours to avoid traffic congestion.

Assumptions:

The people of sub-urban areas should not bring their vehicles during peak hours.
There is no traffic congestion by the vehicles of people residing in the main city.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

It is mentioned that entry only through main routes has been banned. So, I is not implicit. Besides, the entry has been banned to reduce the volume of traffic on roads and ease congestion. It could only be done at the entrances to the city and not within the city itself. So, congestion by the city vehicles is unavoidable. Hence, II is also not implicit.

 

Q7. Statement: A good book, even if costly, is sold.

Assumptions:

Some books are better than others.
Most of the books are costly.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The statement talks about a ‘good’ book. This means that some books may not be good. So, I is implicit. The words ‘if costly’ show that most books are not costly. So, II is not implicit.

 

Q8. Statement: World Health Organisation has decided to double its assistance to various health programmes in India as per-capita expenditure on health in India is very low compared to many other countries.

Assumptions:

The enhanced assistance may substantially increase the per-capita expenditure on health in India and bring it on par with other countries.
The Government funding is less than adequate to provide medical facilities in India.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The fact that WHO has extended its assistance to India implies that government funding here is not adequate. So, II is implicit. Besides, WHO has decided to provide assistance to health programmes in India keeping in mind the considerably low per-capita expenditure on health. So, I is also implicit.

 

Q9. Statement: The President assured the people that elections will be held here after every five years,

Assumptions:

People are afraid that the elections may not be held at all.
People are afraid that the elections may not be held after five years.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Clearly, the statement is made to eliminate the fear of the people that the elections may not be held at all or they may not be held after five years. So, either I or II is implicit.

 

Q10. Statement: Interview conducted for selecting people for jobs should measure personality characteristics of candidates.

Assumptions:

Performance on job depends on personality characteristics.
Personality characteristics can be measured in interview.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

According to the statement, the personality characteristics of candidates should be essentially measured in interviews before selection for jobs. So, both I and II are implicit.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.