Statement Assumption (13)

Q1. Statement: “In the recently imposed war, global public opinion was dishonoured by the economically strong and scientifically advanced superpower.”

Assumptions:

Superpowers need not take any heed of global public opinion.
Global public opinion must have been against the imposition of war.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Since discard of public opinion has invited concern, it means that superpowers too are expected to heed public opinion. So, I is not implicit. Also, the statement mentions that war has been imposed and public opinion dishonoured. This implies that global public opinion was against the war. So, II is implicit.

 

Q2. Statement: How is it that the village is not shown in this so-called official map of this district?

Assumptions:

The official district map is expected to show all the villages of that district.
This is not an authentic and official map.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The statement expresses a doubt at the non-depiction of the village in a map which was said to be an ‘official’ one. So, both I and II are implicit.

 

Q3. Statement: The cost of living has gone up in India.

Assumptions:

The price of essential commodities has gone up in recent times.
Many luxury goods are available in plenty in the country.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The cost of living is directly associated with the prices of essential commodities. So, I is implicit. II denotes an essential consequence of rise in cost of living. So, II is also implicit.

 

Q4. Statement: No budgetary provision for the purpose of appointing additional faculty would be made in the context of institute’s changed financial priorities.

Assumptions:

Appointment of faculty requires funds.
There are areas other than appointment of faculty which require more financial attention.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The phrase ‘budgetary provision for the purpose of appointing additional faculty’ makes I implicit. Also, since no budgetary provision was provided for appointment of faculty in view of certain changed financial priorities, it means that some other issues require more financial attention. So, II is also implicit.

 

Q5. Statement: The economic condition of the country has gone from bad to worse.

Assumptions:

The government has failed to tackle economic problems.
People are not cooperating with the government.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The statement implies that the existing economic problems have worsened. So, I is implicit. Nothing about the people’s attitude is mentioned. So, II is not implicit.

 

Q6. Statement: Science is a sort of news agency comparable in principle to other new agencies. But this news agency gives us information which is reliable to an extraordinary high degree due to elaborate techniques of verification and its capacity to survive centuries. So, science should be read with as much interest as we read news.

Assumptions:

Science encourages investigative spirit.
People read news out of interest.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The statement mentions that science is reliable as facts can be verified by investigation. So, I is implicit. II follows directly from the last sentence in the statement and so it is also implicit.

 

Q7. Statement: Deepak has a large collection of books and he keeps on purchasing new books to add to his collection.

Assumptions:

Deepak loves and cares for books.
Deepak has read each and every book that he has purchased.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The statement clearly reflects Deepak’s exceptional interest in books. So, I is implicit. However, how many books of his collection he has gone through, cannot be deduced from the statement. Thus, II is not implicit.

 

Q8. Statement: An advertisement in a newspaper – “Wanted unmarried, presentable, matriculate girls between 18 and 21, able to speak fluently in English to be taken as models.”

Assumptions:

Fluency in English is a pre-requisite for good performance as a model.
Height does not matter in performing as a model.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

‘Fluency in English’ is a condition mentioned for girls to be taken as models. So, I is implicit. Since nothing is mentioned about the height, so II is not implicit.

 

Q9. Statement: There has been a remarkable increase in the air traffic in India during the past few years.

Assumptions:

Travelling by air has become a status symbol now.
Large numbers of peoples are able to afford air travel now.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The statement indicates that the number of people travelling by air has increased in the recent years. This clearly implies that large number of people can now afford air travel. So, only II is implicit.

 

Q10. Statement: “Blue tie would help us identify our staff from others.” – A suggestion in a company.

Assumptions:

The company needs to identify its staff.
Blue tie is the latest fashion.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, the suggestion is given for providing a method of identification. This means that the staff needs to be identified. So, I is implicit. The statement does not mention anything about the fashion. So, II is not implicit.

Leave a Comment

Your email address will not be published.