Statement Assumption (12)

Q1. Statement: “To keep myself up-to-date, I always listen to 9.00 p.m. news on radio.”- A candidate tells the interview board.

Assumptions:

The candidate does not read newspaper.
Recent news is broadcast only on radio.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The candidate listens to news on the radio does not mean that he does not read newspaper or that radio is the only source of recent news. So, neither I nor II is implicit.

 

Q2. Statement: The entire north India, including Delhi and the neighbouring states remained ‘powerless’ the whole day of 19th December as the northern grid supplying electricity to the seven states collapsed yet again.

Assumptions:

The northern grid had collapsed earlier.
The grid system of providing electricity to a group of states is an ineffective type of power supply system.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The statement mentions that the northern grid collapsed ‘yet again’. This means that it had collapsed earlier also. So, I is implicit. Also, the statement talks of a particular fault in the system but does not condemn the grid system. So, II is not implicit.

 

Q3. Statement: Believe me, I have read it in newspaper X.

Assumptions:

Newspaper X gives reliable information/news.
I am reporting exactly as it is given in newspaper X.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The narrator in the statement clearly insists on the reliability of the fact that what he said, he had read it in newspaper X, and not on the truth of what he said. So, only II is implicit

 

Q4. Statement: Many people have expressed surprise as the princess has broken the royal tradition of marriage by choosing a commoner as her life partner.

Assumptions:

People expect royal families to observe customs and traditions.
People still value ‘purity of royal blood’ and ‘status’ when it comes to a marriage of members of royal family.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Since the princess’ step has been taken by surprise, it is evident that she was not expected to marry a commoner but a person of equivalent ‘status*. So, both I and II are implicit.

 

Q5. Statement: Highly brilliant and industrious students do not always excel in the written examination.

Assumptions:

The written examination is good mainly for mediocre students.
The brilliant and industrious students cannot always write good answers in the exam
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

II explains the fact given in the statement and so is implicit. Nothing about ‘mediocre students’ is mentioned in or can be deduced from the given statement. So, I is not implicit.

 

Q6. Statement: All the employees are notified that the organisation will provide transport facilities at half cost from the nearby railway station to the office except those who have been provided with travelling allowance.

Assumptions:

Most of the employees will travel by the office transport.
Those who are provided with travelling allowance will not read such notice.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The facility given by the office shall be an added privilege and many employees will avail of the same. So, I is implicit. Also, the statement ‘All the employees are notified…..’ implies that the notice is for all the employees. So, II is not implicit.

 

Q7. Statement: The government has decided to hold the employers responsible for deducting tax at source for all its employees.

Assumptions:

The employers may still not arrange to deduct tax at source for its employees.
The employees may not allow the employers to deduct tax at source.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Such decisions are implemented by the government as laws, which are binding on both the employers and the employees. So, neither I nor II is implicit.

 

Q8. Statement: Whenever you have any doubt on this subject, you may refer to the book by Enn and Enn.

Assumptions:

The book by Enn and Enn is available.
There is no other book on this subject.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The recommendation of the book by Enn and Enn implies that it is available. So, I is implicit. Also, the book has been referred to as a good one, but this does not mean that no other books are available on the subject. So, II is not implicit.

 

Q9. Statement: I can take you quickly from Kanpur to Lucknow by my cab but then you must pay me double the normal charges,

Assumptions:

Normally, it will take more time to reach Lucknow from Kanpur.
People want to reach quickly but they will not pay extra money for it.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Since the narrator asks for double charges to take the person quickly to Lucknow, it implies that normally it takes more time to reach Lucknow. So, I is implicit. Since one demands extra charges to reach the destination earlier than usual, the person in need would have to pay accordingly. So, II is not implicit.

 

Q10. Statement: “I would like to study the impact of pay revision on job satisfaction of employees.” – A tells B.

Assumptions:

Job satisfaction can be measured.
A has necessary competence to undertake such study.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, A wishes to study the degree of effect of pay revision on job satisfaction of employees. This means that job satisfaction can be measured and A is capable of making such a study. So, both I and II are implicit.

Leave a Comment

Your email address will not be published.