Statement Assumption (10)

Q1. Statement: The government has set up a fact finding mission to look into the possible reasons for the recent violence in the area.

Assumptions:

The mission may be able to come up with credible information about the incidents.
The people in the area may cooperate with the mission and come forward to give detailed information related to the incidents.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, the plan of the government is to work out the causes for spread of violence and then take adequate steps to uproot them. So, I is implicit. Besides, this step of the government is for the welfare of the general public only. So, II is also implicit.

 

Q2. Statement: I cannot contact you on phone from Karshik.

Assumptions:

Telephone facility is not available at Karshik.
Nowadays it is difficult to contact on phone.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The statement indicates the impossibility of phone contact from Karshik. Thus, the fact in I may be assumed from the given statement. So, I is implicit However, II indicates difficulty, not the impossibility of contact as is indicated in the statement. So, II is not implicit.

 

Q3. Statement: I have written several letters to the branch manager regarding my account in the bank but did not receive any reply so far.

Assumptions:

Branch manager is expected to read letters received from the customer.
Branch manager is expected to reply to the letters received from the customers.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Since both I and II follow from the given statement, so both are implicit.

 

Q4. Statement: “Use our product to improve memory of our child. It is based on natural herbs and has no harmful side effects.” – An advertisement of a pharmaceutical company.

Assumptions:

People generally opt for a medical product which is useful and has no harmful side effects.
Improving memory of child is considered as important by many parents.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

An advertisement highlights only those features of a product, which are liked by people and are also desirable. So, both I and II are implicit.

 

Q5. Statement: “If I am not well you will have to go for the meeting.” – A manager tells his subordinate.

Assumptions:

It is not necessary that only manager level personnel attend the meeting.
If the manager is well, he would himself like to go for the meeting.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, the subordinate can attend the meeting as told by the Manager only when there is no inhibition. So, I is implicit. The subordinate is told to go only in case when the Manager is not well. This also shows the urgency to attend the meeting. So, II is also implicit.

 

Q6. Statement: The Principal instructed all the teachers to be careful in class because some students may disturb other students.

Assumptions:

The teachers will handle the situation properly and they will point out the naughty students.
The students will welcome the decision of the Principal.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, teachers have been instructed to maintain discipline in the class and point out the naughty students who do not let other students study. So, I is implicit. Besides, the implementation of the instructions would surely help good students to concentrate on their studies and ensure a good working atmosphere in the class. So, II is also implicit.

 

Q7. Statement: The present examination system needs overhauling thoroughly.

Assumptions:

The present examination system is obsolete.
Overhauling results in improvement.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The ‘thorough’ overhauling is needed only in case of an obsolete system. So, I is implicit. Overhauling is done for improvement. So, II is also implicit.

 

Q8. Statement: Read this book to get detailed and most comprehensive information on this issue.

Assumptions:

The person who wants this information can read.
There are other books available on this issue.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, I directly follows from the statement. So, I is implicit. Also, according to the statement, this particular book gives ‘most comprehensive’ information on the issue. So, it can be assumed that other books are also available on this topic. Thus, II is also implicit.

 

Q9. Statement: Traffic jams on most of the roads in the city have become a regular feature during monsoon.

Assumptions:

Material used for road construction cannot withstand the fury of monsoon resulting into innumerable pot holes on the roads.
Number of vehicles coming on the roads is much more in monsoon as compared to other seasons.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, the problem of traffic jams arises during monsoons not because of increased number of vehicles but due to slow movement of traffic on account of bad roads. So, only I is implicit.

 

10. Statement: ‘Guests should be provided lunch.’ – A tells B.

Assumptions:

Unless told, lunch may not be provided.
Guests will stay during lunch time.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Since both I and II follow from the statement, so both are implicit.

Leave a Comment

Your email address will not be published.