Statement Assumption (7)

Q1. Statement: Many historians have done more harm than good by distorting truth.

Assumptions:

People believe what is reported by the historians.
Historians are seldom expected to depict the truth.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The fact that historians have done harm by distorting truth, means that people believe what is reported by the historians. So, I is implicit. II does not follow from the statement and so is not implicit.

 

Q2. Statement: “As there is a great demand, every person seeking tickets of the programme will be given only five tickets.”

Assumptions:

The organizers are not keen on selling the tickets.
No one is interested in getting more than five tickets.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, the organisers are adopting this policy not to reduce the sale but to cope up with great demand so that everyone can get the ticket. So, I is not implicit. Also, due to great demand, the maximum number of tickets one person can get has been reduced to five. So, II is also not implicit.

 

Q3. Statement: “Computer education should start at schools itself.”

Assumptions:

Learning computers is easy.
Computer education fetches jobs easily.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, computer education can be started at the school level only if it is easy. So, I is implicit. In the statement, nothing is mentioned about the link between jobs and computer education. So, II is not implicit.

 

Q4. Statement: If he is intelligent, he will pass the examination.

Assumptions:

To pass, he must be intelligent.
He will pass the examination.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The statement mentions that he will pass if he is intelligent. So, I is implicit. Further, this means that it is not necessary that he will pass. So, II is not implicit.

 

Q5. Statement: Today I must satisfy myself only by looking at a pink headed duck in an encyclopaedia.

Assumptions:

Pink headed ducks are as good as extinct now.
People refer to encyclopaedia to know only about things which do not exist now.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Since the narrator talks of satisfying himself by just looking at a picture in encyclopaedia, it means that pink headed ducks are not to be seen alive. So, I is implicit. But II does not follow from the statement and is not implicit.

 

Q6. Statement: The organization should promote employees on the basis of merit alone and not on the basis of length of service or seniority.

Assumptions:

Length of service or seniority does not alone reflect merit of an employee.
It is possible to determine and measure merit of an employee.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The statement stresses on the need to award promotion to a person who has been displaying remarkable talent and performing extraordinarily for the organisation rather than the one who has been working steadily for the organisation since long. Thus, length of service does not alone prove a man worthy. His talent and his performance are the criteria to be considered. So, both I and II are implicit.

 

Q7. Statement: “But out of A, B, C and D products, you buy B which alone is based on the international technology.”- A shopkeeper tells a customer.

Assumptions:

The customers normally accept the recommendation of the shopkeeper.
Use of international technology is supposed to ensure better quality standards.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The shopkeeper tells the customer the merits and demerits of various products, thus making it easy for him to choose. So, I is implicit. Since the shopkeeper stresses on buying B because it is based on international technology, so II is also implicit.

 

Q8. Statement: “If you want to give any advertisement, give it in the newspaper X.” – A tells B.

Assumptions:

B wants to publicise his products.
Newspaper X has a wide circulation.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The word ‘If in the statement shows that B may or may not want to publicise his products. So I is not implicit. It is advised that advertisements be given in newspaper X. This means that X will help advertise better i.e., it has wider circulation. So, II is implicit.

 

Q9. Statement: Kartik left for Delhi on Tuesday by train to attend a function to be held on Friday at his uncle’s house in Delhi.

Assumptions:

Kartik may reach Delhi on Wednesday.
Kartik may reach Delhi before Friday.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, it cannot be deduced as to which day Kartik would reach Delhi. But Kartik has left for Delhi to attend a function to be held on Friday. So, he must have planned his journey to reach Delhi before Friday. Thus, only II is implicit.

 

Q10. Statement: “Avon Cycles – Fast, easy to ride, impressive, reliable, crafted and up-to-date automation.” – An advertisement.

Assumptions:

There is no other cycle with any of these features.
People do not bother about the cost.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The advertisement is for Avon cycles and nothing about the cost or the features of other brands of cycles, is mentioned. So, neither I nor II is implicit.

Leave a Comment

Your email address will not be published.